Pane Sobotko, už je pozdě. Víme, proč Hašek válcuje šéfa ČSSD

06.08.2013 13:50

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Špičky sociální demokracie jsou v posledních týdnech hodně vidět v médiích, ale znějí od nich protichůdné názory na vyslovení důvěry, nebo nedůvěry vládě Jiřího Rusnoka. Podle oslovených mediálních odborníků působí na veřejnost přesvědčivěji její stoupenec Michal Hašek než odpůrce Bohuslav Sobotka, jenž své emoce nedává takřka vůbec najevo. Sobotka se prý sice zlepšil, ale už je pozdě.

Pane Sobotko, už je pozdě. Víme, proč Hašek válcuje šéfa ČSSD
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

V podpoře, či nepodpoře vlády Jiřího Rusnoka bude mít nejsilnější parlamentní strana jasno vpředvečer hlasování ve sněmovně. Až do rozhodnutí se ale snažili její předseda Bohuslav Sobotka i statutární místopředseda Michal Hašek přesvědčit veřejnost, voliče ČSSD i spolustraníky o správnosti svých postojů, byť tentokrát zcela protichůdných.

„Každý vnitřní nesoulad jednoho celku poškozuje všechny účastníky. Je to důkaz neschopnosti kompromisu, kterým by ČSSD jen posílila. Volič je velmi citlivý a pomineme-li 'tvrdé jádro', které bude volit vždy, potom strana lehkomyslně hazarduje s těmi ostatními. Možná nebudou volit vůbec, nebo jinak,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Pavel Brabec, jak působí tyto dvě strany sporu na možné voliče ČSSD.

Verbální i mimický projev je strojený, mentorní a upjatý

Ani na mediálním vystupování obou hlavních protagonistů není podle prezidenta Asociace českých reklamních agentur (AČRA) co chválit. „Sociální demokraté nemají charismatického lídra. Sobotka ani Hašek nejsou schopni přenést emoce, jejich verbální i mimický projev je strojený, mentorní, upjatý. To je velký handicap politika. Ať už hodnotíme Jiřího Paroubka jakkoli, jeho komunikačních kvalit ani vzdáleně nedosahují,“ myslí si Pavel Brabec.

„Michal Hašek má zcela jistě politickou výhodu v podpoře krajů, i svým způsobem v politicky devótním vztahu ke SPOZ. Bohuslav Sobotka nemá silné téma a do přímého střetu s Haškem se mu nechce. ČSSD tak tuto hru zaplatí ztrátou hlasů a své image,“ domnívá se Pavel Brabec a poukazuje na to, že vnitřní nejednostnost postojů v ČSSD vytváří i nejasnost v komunikaci. „Běžný volič je zmaten, otráven. Jsou to ztráty pro obě strany a třetí se bude smát,“ dodává šéf AČRA.

Hašek hraje na lidovou notu nespokojenosti s Nečasovou vládou

„Přesvědčivěji působí v médiích Michal Hašek, který s podporou hejtmanů jede na lidovou notu, při níž vychází z toho, že lidé mají dost Nečase a jeho vlády, a tak si přejí přechodnou Rusnokovu. A tomuto požadavku Hašek a spol. vycházejí rétorikou vstříc. Těm zastáncům navíc pomáhá i to, že Jiří Rusnok vystupuje velice klidně, sebejistě, uvážlivě a veřejnost ho bere tak, že by byl vhodným premiérem do této rozbouřené doby,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

„Zatímco Sobotka vystupuje jako 'cool face', taková chladná tvář, tak Hašek se mediálně trochu posunul i díky tomu, že stojí v čele hejtmanů. Ale v tomto střetu mu pomáhají i další hejtmani, které veřejnost přijímá kladně. Jihočeský Jiří Zimola dobře vypadá, plzeňský hejtman Milan Chovanec se už docela často dostává do televize a působí uvážlivě. To pan Sobotka je nemastný neslaný, v politice jsou úspěšnější lidé, kteří dokáží vyvolat nějaký rozruch, pronést nějaké bonmoty a dokážou se i pořádně usmát, kdežto Sobotka je takový hráč pokeru,“ konstatuje Jiří Mikeš.

Obraz válcuje slovo, a to je Sobotkova nevýhoda

„Sobotka se v posledních týdnech zlepšil, ale už je příliš pozdě. Kdyby se víc snažil, vzpomeňme, čím vždy vítězil Klaus, který šel do boje s naprostým nasazením a neřídil to z kanceláře v Praze, ale vždy objížděl nejen kraje, ale i menší místa, čili ta silná vůle k vítězství a touha přesvědčit lidi u Sobotky chybí. Naproti tomu pan Hašek má jako předseda hejtmanů snazší způsob komunikace směrem ven, je s těmi lidmi víc ve styku a toho také silně využívá,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník a politický komentátor Karel Hvížďala.

„Předseda ČSSD vypadá příliš úřednicky a působení image je u něj skutečně slabší. Energie, kterou vyzařuje pan Hašek, je podstatně větší než ta, která jde z pana Sobotky, o tom není pochyb. Za to může i spousta nonverbálních projevů, vizáž a podobně. Žijeme totiž v ikonické kultuře, kde obraz převálcoval slovo. A tam má samozřejmě pan Sobotka nevýhody,“ upozorňuje Karel Hvížďala.

ČSSD může ODS jen závidět senátora Kuberu

Nad mediálními kvalitami dvou nejvýše postavených mužů ČSSD se zamýšlí i Pavel Brabec. „Sebelepší mediální trénink obou pánů nemůže nahradit charisma – schopnost zaujmout, strhnout emocemi na svou stranu. Omílání prázdných frází a politická hantýrka nikdy masy neoslovila – lidé chtějí vidět politika jako normálního člověka, třeba s chybami, ale jasným názorem, se schopností věci vysvětlit,“ zdůrazňuje prezident AČRA Pavel Brabec.

Pro příklady těch, kteří dovedou zaujmout voliče, by špičky sociální demokracie musely zabrousit do tábora politické konkurence. „Proto má pro ODS velkou cenu třeba Jaroslav Kubera, proto staví do první linie Němcovou. Můžeme si myslet o Zemanovi co chceme, ale on ví – na rozdíl od Haška a Sobotky – co je účinný politický marketing. Myšlenky nestačí – musíte je umět i prodat,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Pavel Brabec.

Špičkám ČSSD chybí životní zkušenosti premiéra Rusnoka

Pokud by se Jiří Mikeš měl vžít do role voliče ČSSD, přesvědčil by ho mediálním vystupováním spíš Michal Hašek než Bohuslav Sobotka, byť oba dva mají handicap, že do politiky vstoupili hned po škole. „To je třeba rozdíl oproti panu Rusnokovi, na němž je znát, že má něco za sebou, že už něco dokázal. Lidé, kteří v praxi nic nedokázali a jsou to jen politici, tak ať chtějí, nebo nechtějí, tak mají pověst salónních politiků a jejich nejtypičtějším příkladem je Marek Benda z ODS. Ti na lidi nemohou zapůsobit, protože za nimi nic není,“ dodává Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…