Paroubkova akce: Neříkejte jim Cikáni, potřebují práci. A přineste víc židlí

23.01.2012 16:23

REPORTÁŽ Strana Jiřího Paroubka NS-LEV 21 uspořádala v pondělí v Teplicích programový seminář, na němž mimo jiné představila své řešení problému sociálně vyloučených obyvatel. Podle národních socialistů je nutné se na tuto problematiku v kraji maximálně zaměřit.

Paroubkova akce: Neříkejte jim Cikáni, potřebují práci. A přineste víc židlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Politická strana NS-LEV 21 zvolila pro svůj programový seminář v teplickém hotelu Prince de Ligne téma boje proti sociálnímu vyloučení obyvatel a prezentovala na něm recepty pro řešení tohoto palčivého problému nejen na Ústecku. Hlavními tvářemi byly kromě lídra Jiřího Paroubka i místopředsedkyně strany Tereza Holišíková a odbornice na téma sociálního vyloučení Lucie Kokavcová.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE

Paroubkovci chtějí přesvědčit voliče, že jejich cesta - deklarovaná jako důraz na dlouhodobá motivační řešení - je účinnější než represivní metoda prezentovaná nejen sociálně demokratickým vedením Ústeckého kraje, ale i poslankyní a bývalou primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou (ODS).

Nedostatek židlí a kritika vedení kraje

Úvod konference musel hlavní řečník Jiří Paroubek o pět minut odložit. Důvod zdržení - nedostatek židlí, stát musel málem i jeho poslanec Jiří Šlégr. Během chvíle bylo ale vše vyřešeno a šéf strany zároveň pochválil, že je o konferenci v Teplicích takový zájem. Mezi účastníky pak byli kromě příznivců NS-LEV 21 i odborníci na danou problematiku. Zástupci romské komunity představovali téměř čtvrtinu účastníků, zbytek tvořili starostové malých obcí, aktivisté, angažovaní občané a novináři.

"Analyzujeme velmi detailně situaci v kraji. Snažíme se pracovat se sociologickými průzkumy. Chceme zpracovat čtyři dokumenty nejen pro kraj, ale v celostátním měřítku. Chceme vyvolat debatu nad nejdůležitějšími problémy tohoto kraje," zahájil Paroubek především tvrdou palbu směrem ke krajské politické konkurenci. Pravice to ale od levicových "lvů" schytávala mnohem méně než jeho bývalá partaj.

"Se sociálním vyloučením mám své zkušenosti, a to i v těch nejdrsnějších podmínkách. Již několik let jezdím na Slovensko, do velké pětitisícové osady na Prešovsku. Tam je situace mnohem horší než u nás. Pracovala jsme pro vládní Agenturu pro sociální začleňování, jejíž činnost hodnotím velmi pozitivně," řekla následně Kokavcová ParlamentnímListům.cz. Na programovém semináři měla vedle Paroubka hlavní roli a ve svém příspěvku se do problematiky vzniku sociálního vyloučení a jeho dopadů pustila opravdu detailně.

Investovat, stavět, spolupracovat s neziskovkami

"Dnes prezentujeme sociální vyloučení. Bude následovat politika zaměstnanosti, situace bezpečnostní a situace v oblasti zdravotní péče. "Zatím o problém nejde, ale očekáváme, že nastanou díky velkým problémům s nutností vracet dotace. V rozpočtu bude šestisetmilionová díra a vedení kraje bude muset tyto problémy přiznat. Ať každý politický subjekt, který do voleb půjde, navrhne své řešení," vyzval Paroubek především své soky z ústecké ČSSD.

"CzechInvest nedokázal v posledních letech přivést do kraje investory, i vedení kraje je v tomto směru pasivní," pokračoval v kritice lídr NS-LEV21 do ztichlého konferenčního salonku. NS-LEV 21 prý chce regionální rozvoj jako jednu z hlavních priorit vlády. Paroubek při té příležitosti ukazuje, jak moc se špatná dopravní obslužnost regionů, kde je sociální vyloučení obrovským problémem, projevuje v praxi. "Typickým příkladem je právě Šluknovsko, tam stav komunikací velmi znesnadňuje silniční dopravu," připomíná Paroubek a budování komunikací z evropských peněz pro regiony vyzdvihuje jako prioritu.

SLEDUJEME téma: Šluknovsko

Holišíková: I já jsem podporovala represivní řešení

Svou vizi problematiky sociálního vyloučení přidala i mladá politička Tereza Holišíková. Cestu navýšení počtu policistů či zpřísnění výdajů sociálních dávek považuje místopředsedkyně za nic neřešící. "A přiznám se veřejně, i já jsem sdílela názor, že právě tak se dá problematika sociálního vyloučení řešit. Do té doby, než jsem o tom začala hovořit s odborníky. Je třeba jít po příčinách a problém řešit z dlouhodobého hlediska," řekla Holišíková a připomněla, že dlouhodobá nezaměstnanost je z psychologického hlediska jakýmsi "vyhasnutím" osobnosti.

"Takový člověk rezignuje a po chvíli mu začne být všechno úplně jedno. Tak jde a něco ukradne. Jsme jen lidé, všichni se snažíme přežít," nabízela empatický přístup politička, která vzhledem k předvedeným rétorickým schopnostem může být Paroubkovou sázkou na jistotu, minimálně na Ústecku.

Na vině jsou podle Holišíkové z velké části i média, která ze Šluknovského výběžku udělala hlavní událost zpravodajství. "Kdyby tento problém vznikl například na Karlovarsku a týkal by se příslušníků většinové společnosti, kteří nejsou Romové, těžko by tomu někdo věnoval takovou pozornost," konstatovala místopředsedkyně. Větší informovanost společnosti ze strany médií, především o příčinách vzniku sociálního vyloučení, by prý problém dokázala také z velké části vyřešit.

Paroubek je proti represi, "Ústecký balíček" ale ve sněmovně podpoří

Na konferenci se objevila i podkrušnohorská legenda v oblasti boje proti sociálnímu vyloučení, starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS). "Dorazila jsem na konferenci, abych si poslechla program, na jehož tvorbě a hlavně praktickém ověření jsem se přímo podílela," obhajovala na příkladu své obce účinnost cesty prevence a pomoci. "Čtyři oblasti, o kterých hovoří program NS-LEV 21 jsme v Obrnicích ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování definovali my," komentovala fakt, že program Paroubkovy strany je defacto shrnutím terénních poznatků spolupráce ASZ a modelové obce, kterou jsou právě Obrnice.

"Nechtěla jsem se samozřejmě chlubit cizím peřím, ten program je zkušenost českých terénních pracovníků," reagovala na slova Miklošové pro ParlamentníListy.cz Lucie Kokavcová.

O to větším překvapením je pro starostku Miklošovou sdělení Jiřího Paroubka, že určitě, byť s výhradami podpoří ve sněmovně tzv. Ústecký balíček. Jde o soubor legislativních kroků, kterými chce úřad hejtmanky Jany Vaňhové pomoci řešit situaci na Šluknovsku. Tato opatření se dají stručně charakterizovat jako zpřísnění v oblasti přestupků, přičemž dost z nich se nově má stát trestným činem, včetně obtěžování sousedů hlukem a nepořádkem.

Na druhou stranu program NS-LEV 21 represi jako způsob řešení odmítá. Pomoci má naopak systematická práce na vytváření nových pracovních příležitostí, podpora neziskovek, sociálních programů nebo například využití, respektive přebudování tzv. brownfields v blízkosti sociálně vyloučených lokalit jako míst, kde lze nabídnout investiční příležitosti menším živnostníkům. "No jo, ale to jsou miliardy korun, možná desítky na realizaci takových kroků," zaznělo k tomu od účastníků konference.

Korektně, především korektně

I zástupci neziskovek se autorky programu Kokavcové ptají, zda bude NS-LEV 21 podporovat výše zmíněné morálně, či fakticky. Zatímco aktivistka odpovídá zdůrazněním potřeby změnit směřování eurodotací, Paroubek žádá účastníky, aby Kokavcovou nechali dokončit výklad a diskutovali až v určeném bloku. Blok výkladový pak zakončuje Petr Benda jako "člověk z kraje". NS-LEV 21 se podle něj nestydí o problematice mluvit otevřeně a účast zástupců majoritní a minoritní společnosti na teplickém semináři považuje za ukázku správné cesty, kterou se "lvi" vydali. Škoda jen, že autorku stranického programu boje proti sociálnímu vyloučení Lucii Kokavcovou nazval "paní Kocmanovou."

"Základem diskuse je politická korektnost," vymezil se v debatě lídr Paroubek především vůči členům hnutí Severočeši, kteří v nastávajících volbách patří na Ústecku k favoritům krajských voleb a svými výroky občas pěkně otřesou zdí, oddělující otisknutelná slovní spojení od těch druhých. Je prý nepřípustné, když si celostátní deník Právo dovolí použít v textu slovo "Cikáni." Uvádí příklad, jak způsobil svému spolupracovníkovi v USA šok, když do jednoho ze svých textů použil slovo "černoši". Od té doby si prý dává velký pozor. Na tvářích zástupců romské komunity to vyvolá úsměv, předsedovou řečí na téma absolutní politické korektnosti se ale v duchu očividně baví. Tvrdé palbě neunikne ani teplický primátor Jaroslav Kubera. Ten je hozen do stejného pytle s "tím pánem z hnutí Severočeši", Paroubek vyzdvihuje zejména údajnou Kuberovu snahu vystěhovat nepřizpůsobivé z města.

Pondělní programová konference, jak již Paroubek uvedl počátkem semináře, nebude poslední. LEV 21 chce postupně představit další tři pilíře svého ústeckého programu s celostátním přesahem. Že pravděpodobně nejvíce horko bude okolo Paroubkovy prezentace situace v krajském zdravotnictví, kde se dají očekávat kampaně proti jednotlivým aktérům aféry s vracením dotací, netřeba dodávat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…