Pátrali jsme, proč Sobotka nepozval Zemana na sjezd ČSSD. Čtěte naštvané reakce straníků i co vše tomu předcházelo

23.01.2015 10:08

Poprvé po mnoha letech se sjezdu ČSSD nezúčastní prezident republiky. Bohuslav Sobotka se totiž rozhodl Miloše Zemana nepozvat. A to se vůbec nelíbí některým významným členům sociální demokracie. Podle nich není k nepozvání prezidenta důvod a vyspělé politické strany to běžně dělají. ParlamentníListy.cz navíc zjistily, že premiér Sobotka prý nejdříve sondoval, zda by Zeman pozvání přijal. Když mu bylo sděleno, že ano, veřejně pak prohlásil, že prezidenta nepozve.

Pátrali jsme, proč Sobotka nepozval Zemana na sjezd ČSSD. Čtěte naštvané reakce straníků i co vše tomu předcházelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

Letošní sjezd ČSSD bude minimálně v jedné důležité věci odlišný od těch ostatních. Jako host se ho totiž nezúčastní prezident republiky Miloš Zeman. Přitom bývalo zvykem (nejen u sociální demokracie) na své sjezdy či kongresy hlavu státu zvát.

Nyní, jak známo, je celá věc o to pikantnější, že o nepozvání Zemana na březnový sjezd socialistů informoval šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka překvapivě ve vysílání TV Nova, aniž by se o tom před tím uvnitř partaje diskutovalo.

Sobotka své rozhodnutí v televizi Nova navíc řekl v tentýž den, kdy s prezidentem a jeho manželkou absolvoval tradiční novoroční oběd v Lánech. „Nepředpokládám, že bychom na sjezd zvali nějaké zástupce jiných politických stran nebo jiné ústavní činitele,“ řekl předseda ČSSD v televizním vysílání. Je však zřejmé, že sdělení se týká především prezidenta Miloše Zemana.

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to tehdy komentoval slovy, že jde o rozhodnutí premiéra Sobotky. „Pokud se nyní pan premiér rozhodl pana prezidenta nepozvat, je to jeho bytostné rozhodnutí. Pan prezident volí jiný přístup, setkáním s panem premiérem, jak dnes prokázal, nečiní překážky,“ uvedl s odkazem na zmiňovaný novoroční oběd.

Prezident Zeman pak o dva dny později v živém vysílání Prezidentského Pressklubu z lánského zámku řekl, že by teď na sjezd nepřijel, ani kdyby si to Sobotka rozmyslel. „Už maminka mě učila, abych se necpal tam, kde o mě nestojí,“ řekl.

Sobotka prý nepozvání Zemana s vedením ČSSD nekonzultoval

Později ještě v rozhovoru pro Deník naznačil, že se šéf ČSSD možná bojí jeho případné kritiky. „Nechci spekulovat o tom, zda se třeba neobává toho, že bych ve svém vystoupení na sjezdu kritizoval ani ne tak volební neúspěchy ČSSD jako spíše to, že dosud nebyla provedena jejich relevantní analýza, identifikace a odstranění příčin volebního propadu,“ uvedl Miloš Zeman.

Jak ovšem zjistily ParlamentníListy.cz, záležitost s nepozváním prezidenta Miloše Zemana má zajímavé pozadí. Redakce od zdrojů blízkých premiérovi zjistila, že si Bohuslav Sobotka přes své kontakty nechal vysondovat, zda by prezident Zeman pozvání na sjezd přijal. A přestože mu prý bylo sděleno, že ano, následně ve vysílání televize Nova prohlásil, že hlavu státu nepozve.

Věc má ovšem ještě další zajímavou stránku. Podle našich informací premiér Bohuslav Sobotka rozhodnutí prezidenta nepozvat vůbec nekonzultoval s vedením ČSSD a řadu straníků tím nepříjemně překvapil.

Je sice známo, že má Sobotka s prezidentem dlouhodobě napjaté vztahy, o čemž svědčí fakt, že si oba politici nejdříve začali tykat, později ale zase přešli k vykání. Nicméně o řadě významných sociálních demokratů takový vztah k Miloši Zemanovi rozhodně neplatí. Stačí připomenout jeho vystoupení na minulém sjezdu v březnu 2013 v Ostravě, kde tehdy nové hlavě státu po projevu vestoje bouřlivě aplaudoval celý sál.

Nynější rozhodnutí Bohuslava Sobotky se nelíbí některým významným členům ČSSD. Místopředseda Senátu za sociální demokracii Zdeněk Škromach nechápe, proč by prezident Zeman nemohl být pozván. „Vždycky to bylo na rozhodnutí vedení strany. Jak si to udělají, tak to bude. Osobně nevidím důvod, proč nepozvat pana prezidenta Miloše Zemana, který byl i úspěšným předsedou ČSSD, přivedl sociální demokracii do Strakovky hlavním vchodem, na rozdíl od Václavů Havla a Klause, které ČSSD v minulosti na sjezdy zvala. Pro každou stranu je výhodou mít dobré vztahy s prezidentem ČR. Ale je to na současném vedení ČSSD,“ řekl Škromach redakci ParlamentníchListů.cz.

Foldyna: ČSSD by měl hájit prezidenta před rudokaretníky

Podle známého poslance ČSSD Jaroslava Foldyny má účast prezidenta na sjezdu vládní strany svoji hodnotu a vypovídací schopnost. „Je to důležitý signál veřejnosti i do sociální demokracie. Důležitý pozitivní signál. Nota bene Miloš Zeman byl úspěšným předsedou ČSSD, tleskali jsme mu na posledním sjezdu ve stoje. Dnes, když na něj neúspěšný kandidát na prezidenta útočí s grupou rudokaretníků, by účast na sjezdu vládní ČSSD byla signálem i našim voličům, kteří nezapomněli, kdo byl Miloš Zeman – premiér a předseda ČSSD. Respektuji ale názor a postoj předsedy,“ konstatoval Foldyna.

Na dotaz serveru ParlamentníListy.cz reagoval také sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba. „Já nejsem delegátem sjezdu. Natož členem vedení ČSSD. Pozadí nejen této kauzy tak znám jen z doslechu. Nemyslím si, že to nepozvání je zrovinka "košer". Navíc když je více než zřejmé, že pozice pana premiéra coby předsedy je toho času tímto neotřesitelná a tudíž nemá ani protikandidáta. Je to nediplomatické, takový zbytečný truc. ČSSD má bezpochyby důležitější problémy. Bylo by načase přijít pro voliče s něčím novým a přitom srozumitelným a vítaným. Ve vší úctě, naše věčné vyhrožování zvyšováním daní však zrovna na mysli nemám. Stačí se juknout na marketing páně Babišovy firmy - pardon, hnutí. My pořád pilujeme nějaký program. Oni ho ani nemají. Ale zato mají preference. Méně je někdy prostě více,“ uvedl poslanec Koskuba.

Jihočeský hejtman za ČSSD a místopředseda Asociace krajů Jiří Zimola. „Myslím si, že snad je znakem vyspělých politických stran v České republice, že na svá vrcholná setkání zvou i zástupce jiných politických stran nebo dokonce prezidenta republiky. Tím pochopitelně dokazují onu demokratičnost a otevřenost všem možným názorům, byť to nemusí být názory, s nimiž se ve svých programech dlouhodobě ztotožňují. V tomto ohledu se domnívám, že by bylo spíše znakem demokratičnosti i té vyspělosti, kdyby i sociální demokracie neučinila výjimku a na svůj sjezd třeba i zástupce jiných politických stran případně pana prezidenta pozvala,“ sdělil Zimola pro ParlamentníListy.cz.

Navíc v posledních letech se sjezdu (nejen) sociální demokracie hlava státu vždy účastnila. A to dokonce opakovaně i Václav Klaus, který se s ČSSD téměř ve všech politických názorech rozcházel. Jak už bylo uvedeno, v roce 2013 už byl na sjezdu coby prezident republiky Miloš Zeman, o dva roky dříve byl pozván Václav Klaus, který se nezúčastnil jen kvůli plánované zahraniční cestě a zastoupil ho kancléř Jiří Weigl. V roce 2009 prezident Václav Klaus na sjezdu socialistů byl. Sjezdu v roce 2005 se prezident Klaus sice osobně nezúčastnil, byl však pozván a zaslal zdravici.

Události sjezdu sociální demokracie z roku 2005 jsou zajímavé ještě v další věci. Účastnil se ho totiž Miloš Zeman, coby tehdejší „důchodce z Vysočiny“. Jenže se nejdřív zdálo, stejně jako nyní, že Zeman na sjezd nedorazí. Po jeho zahájení ovšem došlo k tomu, že delegáti přímo na místě odhlasovali pozvánku pro svého bývalého předsedu, pohotově pro něho dojeli na Vysočinu a Miloš Zeman nakonec s projevem vystoupil.

Letošní, v pořadí už 38. sjezd české sociální demokracie se uskuteční ve dnech 13. a 14. března v pražském kongresovém centru. Delegáty čeká například volba vedení strany. Očekává se, že v čele partaje bude potvrzen stávající předseda Bohuslav Sobotka. Další posty už tak jasné nejsou. Do vedení se chce dostat například ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr vnitra Milan Chovanec, poslanec Jeroným Tejc, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová či ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…