Podpořte Rusnokovu vládu, pak se podaří předčasné volby, radí Škromach

05.08.2013 20:53

ČSSD se rozděluje v názoru na podporu vlády Jiřího Rusnoka. Předseda Bohuslav Sobotka razí názor, že by poslanci měli během hlasování odejít ze sálu, první místopředseda Michal Hašek je však pro podporu. Stejný názor sdílí i místopředseda Zdeněk Škromach.

Podpořte Rusnokovu vládu, pak se podaří předčasné volby, radí Škromach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Podle něj to Bohuslav Sobotka momentálně nemá jednoduché. „V sociální demokracii je jako vždy více názorů na různé způsoby řešení. Předseda v tom musí najít to řešení, které zaručí, aby akční jednota strany zůstala, jako tomu bylo vždy v minulosti,“ uvedl Zdeněk Škromach v rozhovoru pro Týden.cz.

„Pozice Slávka Sobotky se vyvíjí. Myslím si, že se nikdy nevyjádřil, že je proti podpoře Rusnokově vládě. Jen hledal takové řešení, které by respektovalo i ten menšinový názor nepodpořit Rusnokovu vládu,“ vysvětluje postavení Sobotky. Podle něj se nakonec najde řešení, které bude kompromisem, a Sobotka bude respektovat většinový názor ve straně.

Sám Škromach by Rusnokovu vládu podpořil, je však „pouze“ senátor. „Já si myslím, že pokud vládu podpoříme my, tak vláda projde. To je možnost, jak se dostat k předčasným volbám, protože to by mohlo být pro strany bývalé vládní koalice impulsem rozpustit sněmovnu a vyvolat nové volby, aby Rusnokova vláda co nejdříve skončila. To je cíl sociální demokracie - vyvolat předčasné volby,“ vysvětluje.

„Já to říkám od začátku: Pro sociální demokracii je to výhodnější pozice, i když vláda projde či nakonec neprojde. Protože občanům a našim voličům pak budeme moci vysvětlit, že jsme tu vládu podpořili, ale ona neprošla nikoliv naší vinou. Jsme zároveň schopni hledat naši pozici vůči Rusnokově vládě, pokud by prošla,“ dodává Škromach.

Pokud by vláda prošla, ČSSD by se prý postavila do role kritika „Jestli získá důvěru a bude dělat kopance, tak bude třeba být tím kritikem. To není naše vláda. Náš postoj je jednoznačný v tom, abychom všemi prostředky zabránili návratu Nečasovy vlády v jakékoliv podobě,“ míní senátor. Protimluv to ale podle něj není – umožnit vládě vládnout, ale následně ji kritizovat. „Určitě ne. Vždyť z minulosti víme, že jsme byli schopni kritizovat i vlastní vlády sociální demokracie. V tomto ohledu to není žádný problém,“ uzavírá Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…