Pořádná nepříjemnost Schwarzenberga. Své o tom řekl i Pavel Bém

09.05.2013 8:08

ANKETA Bývalý ředitel odboru IT na Ministerstvu zahraničních věcí Jakub Klouzal, který v minulosti upozorňoval na podezřelé zakázky na úřadu, podá v souvislosti s nimi trestní oznámení na ministra Karla Schwarzenberga. Někteří politici si v souvislosti s kauzou myslí, že Schwarzenberg a TOP 09 káže vodu a pije víno.

Pořádná nepříjemnost Schwarzenberga. Své o tom řekl i Pavel Bém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Trestní oznámení budu podávat na pana ministra Schwarzenberga, na jeho generálního sekretáře pana Jaromíra Plíška. Další trestní oznámení bude konkrétně na pana (Víta) Lidinského (bývalého ředitele sekce zpracování informací),“ uvedl Klouzal. Podá také žalobu na ochranu osobnosti, protože ministerstvo prý tvrdí, že byl do záležitosti sám zapojen.

Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu

Klouzal v roce 2010 na ministerstvu poukázal na podezřelé zakázky s informačními technologiemi. Podle něho ministerstvo zbytečně utratilo desítky milionů korun za správu počítačů na ambasádách. Podle Klouzala se snažil Schwarzenberg víceméně všechno zamést pod koberec a lidi od Schwarzenberga mu prý navíc vyhrožovali.

 „Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu, takže jsem viděl, že nemám u něj jediné zastání,“ zmínil na konto ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jemuž se prý v určité fázi svěřil s tím, že jsou některé zakázky na ministerstvu předražené. Jenže nakonec se na něj prý ministr vykašlal a sporné věci nechal běžet samospádem. Místo řešení pak pro Klouzala přišel zásadní obrat - v září 2011 dostal totiž na ministerstvu výpověď a pak následně se zdravotními problémy skončil v péči lékařů.

Další, kdo o boji s korupcí jen rád mluví

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o celé věci myslí a zda pro ně z toho, že Klouzal chystá podání trestního oznámení a že prý Schwarzenberg proti machinacím nic neudělal, něco vyplývá.

„Schwarzenberg by měl k tomu něco říct. Pokud se ta podezření potvrdí, tak hrubě selhal. Další, kdo o boji s korupcí jen rád mluví. Je nutné si dobře pamatovat, že když měl něco udělat, zacpal si uši a dovolil, aby byl potrestán někdo, kdo ho na korupci upozornil,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Myslím, že je potřeba to zveřejnit a ukončit nesmyslnou glorifikaci jednoho z nejhorších ministrů zahraničí v historii České republiky,“ míní předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Fascinuje mě moc médií, jak přes všechnu smutnou knížecí realitu je stále kníže jednička. Žijeme v době mediálních iluzí a kníže je nejlepší příklad,“ uvedl předseda VV a poslanec Vít Bárta.

Je to nový Michálek

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát se Schwarzenberga zastal: „Domnívám se, že pan Klouzal půjde ve stopách pana Michálka. To bylo rámusu. Dostal se na to i do Senátu. A co dál? Nepřekvapilo by mě, kdyby pan Klouzal někam kandidoval.“ Libora Michálka podobně jako Klouzala ocenil Nadační fond proti korupci. Avšak žádné podezření Michálka se neprokázalo a nikdo, včetně exministra životního prostředí Pavla Drobila, nebyl obviněn.

„Myslím si o tom jediné: Totiž, že TOP 09 o transparentnosti ráda káže, ale sama koná pravý opak. Důkazem budiž nejen tento případ, ale i kauza sKaret nebo působení TOP 09 na pražské radnici, například v kauzách Opencard, územního plánu, kauze Incheba nebo kauze nevýhodného pronájmu zámku Čtenice. Může to být konec pohádky o čistém protikorupčním knížeti,“ říká poslanec ODS Boris Šťastný.

„Já myslím, že to je o celé kondici a zdraví Karla Schwarzenberga. On je ještě rád, že někam přejede autem. Sice řídí zahraniční politiku České republiky, ale neřídí úřad ministerstva jako takový. Čili on s tím nic neudělá, protože ministerstvo neřídí. To za něj dělají jiní,“ myslí si senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

TOP 09 plní plán na likvidaci ODS

„Takhle si TOP 09 a Starostové představují boj proti korupci. Nechápu, jak je ještě někdo může volit po tom, co zde provedli s českým státem a politickou kulturou. Jediným kladem je plnění jejich plánu na politickou likvidaci ODS,“ uvedl senátor SPOZ Vladimír Dryml.

„Nepřekvapuje mě to. Je to politická odpovědnost ministra zahraničí. Myslím, že je zcela jasná. Jestli je odpovědnost také trestněprávní, to musí posoudit policie a případně v konečné instanci soud,“ myslí si předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.  

„Nic o tom nevím, tudíž z toho pro mě nic nevyplývá. Cítí-li se někdo poškozen, je zcela v pořádku domáhat se svého práva soudně, a ne přes kamarádíčky,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš říká, že trestní oznámení je věcí orgánů činných v trestním řízení: „Obecně ve všech rezortech je IT potenciální Klondike a pro vládu je dobrý každý den.“     

Poslanec ČSSD Václav Votava uvedl, že se těžko může k věci vyjadřovat, když nemá informace. „Pokud měl vysoký úředník ministerstva zahraničí poznatky o trestné činnosti, měl se sám obrátit na orgány činné v trestním řízení. Tím nezpochybňuji povinnost ministra tak také učinit,“ dodal Votava.

Politickou realitu vytváří nikým nevolení a nikomu neodpovědní novináři

Poslanec ODS Pavel Bém napsal široké vyjádření, co pro něho z celé věci vyplývá: „1. Trestní oznámení lze podat na kohokoli. 2. Trestní oznámení lze podat na kohokoli za cokoliv. 3. Trestní oznámení lze podat na kohokoli za cokoliv, a jak vidíme, když se to hodí novinářům, tak to stačí na politickou likvidaci kohokoli. Trestní oznámení lze podat na kohokoli pro cokoliv, dokonce může být i částečně relevantní, dokonce může být zcela legitimní, dokonce může být dotyčnému či dotyčným sděleno obvinění z úmyslného trestného činu, a přesto to nemusí vůbec novináře zajímat, a tím pádem to vlastně vůbec nic neznamená.“

„Jaké z toho plyne poučení? A. Politickou a společenskou realitu dnes vytváří nikým nevolení a nikomu neodpovědní novináři. B. Karel Schwarzenberg nejspíše není 'svatým mužem'. C. Kromě toho, že není svatým mužem, mohl se v řízení svého rezortu dopustit nesčetného množství chyb tak jako kdokoli jiný. D. Nezbývá, než abychom vyčkali na rozhodnutí příslušných odborníků – policie a státního zastupitelství,“ dodal Bém.

„Pokud je kompetentní osoba upozorněna a tato nekoná, tak je pro mě spolupachatelem. Ale otázka je, zda upozornění bylo natolik důrazné, aby při něm pan Schwarzenberg nespal,“ rýpla si poslankyně KSČM Marie Nedvědová.

Policisté jsou pod tlakem

Poslanec ČSSD Richard Dolejš míní, že pokud existuje toto závažné obvinění, tak je zcela legitimní podat trestní oznámení a celou záležitost důkladně vyšetřit: „Nezávidím však vyšetřujícím policistům, protože se mohou dostat pod velký tlak. Například vyšetřování kauzy CASA týkající se TOP 09 zřejmě bylo díky střetu s Miroslavem Kalouskem pravým důvodem ztráty postu a následné kriminalizace bývalého policejního prezidenta Lessyho. Okolnosti odchodu pana Martince jsou také podivné a v mlze.“

Podle poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové z celé věci nic nevyplývá: „Podobná trestní oznámení vnímám jako pokus o pokračování politiky trestněprávními prostředky, které se v poslední době staly oblíbenou a široce využívanou metodou politického boje.“

„Neznám podrobnosti, hlavně fakta. Ale rovněž se jistě ne náhodou říká, že není zlato vše, co se třpytí. Že by tedy i Karel? Uvidíme, možná, snad,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Přiznám se, že o této věci nevím nic. Pokud je však tato informace pravdivá, jen potvrdí současný způsob vládnutí 'protikorupční a rozpočtově odpovědné' vlády,“ míní poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Tvrzení proti tvrzení

 „Je to tvrzení proti tvrzení. Ať se to vyšetří a ukáže se pravda,“ míní poslanec ODS David Šeich.

Podle poslance TOP 09 Václava Kubaty má každý právo a přímo povinnost se chovat v souladu se svým svědomím a zákony této země. „Proto je-li nějaká vina či přímo podezření z trestného činu na straně pana ministra, tak nechápu, že pan Klouzal již nekonal a využívá média. Takto to spíš působí jako nátlak či přímo vydírání z jeho strany,“ dodal poslanec.

„Vyplývá z toho jen to, že kníže něco jiného říká a něco jiného dělá,“ domnívá se poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Ač neznalý daného problému se divím, že pan Klouzal již dříve nepodal trestní oznámení v dané věci. A to bez ohledu, zda pana ministra o tom uvědomil. V druhé řadě mě udivuje nečinnost pana ministra,“ reagoval poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Ministerstvo popírá Klouzalova tvrzení

Zástupci ministerstva ke Klouzalovým slovům tvrdí opak. Byl to prý právě Schwarzenberg, kdo dal podnět ministerské inspekci a nechal vypracovat nezávislou analýzu zakázek externí firmou. Následně odvolal dva odpovědné pracovníky ministerstva, kteří nepostupovali při šetření případů dostatečně rychle a razantně.

 „Ze své zkušenosti nevím, že by se pan Schwarzenberg aktivně na nekalostech podílel, ale bohužel je tiše toleruje,“ podotkl ale několikrát za sebou na adresu ministra na kameru Nadačního protikorupčního fondu Klouzal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…