Poslanci kývli na další podporu biopaliv. To je proti Agrofertu, ironizoval Kalousek

13.11.2015 9:57

Sněmovna v pátek v závěrečném kole schválila novelu zákona o spotřebních daních, která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Poslanci kývli na další podporu biopaliv. To je proti Agrofertu, ironizoval Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek dlouhodobě tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a vynese mu zhruba pět miliard korun. Poslanci hnutí ANO toto číslo ale označují za Kalouskovu lež, místopředseda TOP 09 si ovšem stojí na tom, že vychází z čísel Ministerstva financí, podle nichž podpora biopaliv vyjde celkem na devět miliard korun.

Kalousek ale kvůli výše zmíněnému navrhoval, aby se novela zákona přejmenovala na zákon, kterým se ve prospěch skupiny Agrofert mění zákon o spotřebních daních.

Sám Babiš se dnes hlasování o daňové podpoře biopaliv neúčastnil, již dříve dal najevo, že pro normu hlasovat nebude, aby nebyl ve střetu zájmů. 

Evropská komise schválila prodloužení programu státní podpory biopaliv v České republice do konce roku 2020 letos v létě. Komise dospěla k závěru, že česká podpora určitých biopaliv na základě unijních pravidel bude sledovat cíle EU v oblastech energetiky a životního prostředí, aniž by narušila konkurenci na jednotném trhu. Opatření navíc prý přispěje k českým cílům ohledně obnovitelné energie a biopaliv k roku 2020.

Původně Evropská komise český program na podporu biopaliv schválila už v roce 2008.

Podpora se prý zaměřuje na udržitelná biopaliva, motivuje k využívání ekologičtějších paliv a je omezena na nejmenší nutnou míru tak, aby kompenzovala dodatečné náklady.

Zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek

Novela, kterou dnes poslanci schválili, také zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Vláda původně výrazně omezila možnost, aby distributoři mohli část biosložky prodat zvlášť, a tím by povinnost přimíchávání také splnili. Poslanci ale schválili pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který tuto možnost zcela vypouští.

Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nyní nachází v režimu nedovolené podpory.

Poslanci navíc schválili i osvobození od daně pro elektřinu, kterou si malovýrobci vyrobí pro svoji potřebu z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon nepřesáhne 30 kW. Osvobození zrušila letošní novela energetického zákona.

Sněmovna schválila i návrh zemědělského výboru, který dává dohromady problematiku tzv. zelené nafty, tedy vratky spotřební daně na pohonné hmoty pro zemědělce, s podporou biopaliv.

Vy nevíte? To je proti Agrofertu!

Pro Kalouskův pozměňovací návrh, který podporu biopaliv ze zákona vypouští, ovšem ruku zákonodárci nezvedli. Jde o kopii návrhu, který letos už předložil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais, ale Sněmovna ho tehdy neschválila. Nyní s ním nesouhlasil ani rozpočtový výbor, ale ani Ministerstvo financí.

Kolem hlasování, které jinak bylo docela krátké a svižné, ale vznikla úsměvná chvíle. Miroslav Kalousek, který byl zpravodajem normy, si totiž během hlasování poněkud dloubnul do ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který byl předkladatelem. U pozměňovacího návrhu pod písmenem E9 totiž Jurečka nevěděl, zda vydat či nevydat doporučení svého resortu.

„Vy to nedoporučujete, pane ministře? To je proti Agrofertu...“ zmínil k tomu ironicky Kalousek, který v tu chvíli jako zpravodaj normy stál za debatním pultíkem.

„Tak teď se přiznám, že mám tady...,“ zmínil na to váhající Jurečka a poněkud zmateně začal listovat ve svých podkladech. Poslanci se tak měli čemu zasmát. „Nedoporučující. Děkuji,“ zněla vzápětí Jurečkova odpověď.

Pozměňující návrh E9 byl právě ten, který předložil Karel Rais, a jenž garanční výbor nedoporučil.

Biopaliva vznikají cílenou výrobou z biomasy nebo biologického odpadu. Jsou tuhá (dřevo, seno, sláma a jejich produkty), kapalná (bioetanol, bionafta, biooleje atd.) i plynná (bioplyn, dřevoplyn, vodík). Energie z nich se získává spalováním, při jejich výrobě se ovšem také velké množství energie spotřebuje. Pokrývají cca 15 procent světové spotřeby energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…