Poslanci navrhli chirurga Pafka a hudebníky Mišíka s Hladíkem na státní ocenění

08.08.2013 12:21

Poslanecká sněmovna dnes navrhla na udělení státního vyznamenání rockery Vladimíra Mišíka a Radima Hladíka, kytaristu Lubomíra Brabce a opakovaně také chirurga Pavla Pafka. Mez navrženými je také akademická sochařka, autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová-Kučová. Seznam čítá celkem 39 jmen, nyní půjde na stůl prezidentu Miloši Zemanovi.

Poslanci navrhli chirurga Pafka a hudebníky Mišíka s Hladíkem na státní ocenění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Na Medaili Za zásluhy komora podpořila celkem 28 lidí. Je mezi nimi zpěvák Josef Černý, který je veřejnosti znám zejména z působení v souboru Moravanka pod jménem Jožka, a islandský slavista Helgi Haraldsson.

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, poslanci navrhli čtyři osobnosti. Jde o válečné veterány Josefa Holce, Otakara Hrubého, Ondřeje Mézla a Pavola Švece.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka poslanci doporučili dát rovněž čtyřem lidem. Nominanty jsou Jiří Brady, který přežil holocaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům, diplomat, politik a jeden z prvních signatářů Charty 77 Jiří Hájek, protinacistická a protikomunistická odbojářka Vlasta Jakubová a další účastník protinacistického odboje, za socialismu organizátor Junáka v ilegalitě Jaromír Klika.

Za války pomáhali parašutistům

Nominanty dolní komory na Medaili Za hrdinství se stali Božena a František Frošovi, kteří za druhé světové války pomáhali parašutistům a po prozrazení volili smrt zastřelením z obavy, aby při mučení gestapem nic neprozradili. Dalším kandidátem je legionář a účastník protinacistického odboje František Štamprech.

Loni poslanci nominovali 27 osobností. Václav Klaus jako prezident loni 28. října při svém posledním předávání státních vyznamenání udělil 22 ocenění.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…