Poslanec VV: Rozpustit sněmovnu je blbost. Vím, že pak povládne Kalousek se Sobotkou

16.08.2013 4:44

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka si myslí, že převažují důvody, proč nerozpustit Poslaneckou sněmovnu. Obává se, že předčasné volby povedou k návratu Miroslava Kalouska k moci v rámci koalice s Bohuslavem Sobotkou. Ještě není rozhodnut, jak bude hlasovat.

Poslanec VV: Rozpustit sněmovnu je blbost. Vím, že pak povládne Kalousek se Sobotkou
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

„Věci veřejné říkají, že klub bude hlasovat pro rozpuštění sněmovny, ale já se úplně s tímto postojem neshoduji,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka a udal několik důvodů, proč by se sněmovna rozpouštět neměla.

Nechci koalici Kalouska a Sobotky

Argumentuje, že Věci veřejné hlasovaly pro rozpuštění ve chvíli, kdy byla u moci Nečasova vláda a šlo o to, zbavit se této vlády. Ta je nyní pryč a u moci je vláda Jiřího Rusnoka, čímž se zásadně změnila situace.

„Dnes máme nezávislou vládu odborníků, na kterou žádný pan Nečas, pan Kalousek, pan Sobotka či lobbisté a kmotři nemají vliv. A nyní máme stav, kterého jsme chtěli dosáhnout. Máme vládu bez Kalouska. Kvůli stabilitě ekonomiky potřebujeme odborníky a nemůžeme si již dovolit experiment s návratem chemika Kalouska na ministerstvo financí. Když nyní půjdeme do voleb, tak na základě jejich výsledku vytvoří vládní koalici dva spojenci, pan Bohuslav Sobotka s panem Kalouskem. Nechci, aby nám znovu vládnul pan Kalousek, ten už ukázal, co umí. Nevím, proč když máme nyní Rusnokovu vládu bychom se jí měli zbavovat a připravit návrat Kalouska do vlády na půdorysu koalice ČSSD a TOP 09,“ říká Chaloupka.

Sobotka i Kalousek se bojí vyšetřování

„Kvůli vyšetřování bylo nutné odstavit pana Kalouska od vlivu na ministerstvo vnitra, to se podařilo. Na předčasné volby také tlačí pan Sobotka. Proč? Probíhá soudní proces s Davidem Rathem. Nyní záleží, co pan Rath řekne. Panu Sobotkovi by náramně vyhovovalo, kdyby  pan Rath neřekl nic, či nestačil nic říct o ČSSD před volbami. Jakmile pan Rath uvidí, že mu kamarádi nepomůžou, je dost dobře možné, že začne mluvit a ČSSD pak skončí. Když Rath promluví, je to konec ČSSD. Takže proto chtějí rychle předčasné volby, aby k tomu nedošlo,“ vysvětluje Chaloupka.

Kalousek chce podle něho nové volby, protože je nyní odříznutý od penězovodů, a chce se dostat zpět: „Lidé říkají argumenty: ´on se přece do sněmovny nedostane, lidé ho vykroužkují, tak jak by mohl být ministrem.´ Ministrem se přece může stát někdo, kdo není poslancem. Stačí, když ho nominuje koaliční strana. Čili pokud nyní budou předčasné volby, pan Kalousek bude opět řídit ministerstvo financí. Buď osobně, nebo z pozdálí.“

„Další věc je, že jsme dostali signály, že ÚOOZ vyšetřuje zhruba o třicet lidí z bývalé vládní koalice. Nejsou konkrétní jména, ale předpokládám, že mohou být i určité obavy od pana Kalouska, že by se to mohlo týkat i jeho či někoho z jeho okolí a pokud by zde zůstala až do řádných voleb tato vláda, která podporuje vyšetřování, tak by to mohlo zasáhnout i pana Kalouska nebo jeho stranu. Po propuštění tří rebelů přišel požadavek od policie do sněmovny, čili se může týkat i jiných lidí, než jsou tři exposlanci ODS a paní Nagyová. Pan Kalousek asi nemůže dopustit, aby takové vyšetřování pokračovalo, protože podobně jako u pana Sobotky, jakmile se to začne vyšetřovat, jeho strana je mrtvá. Proto požadavek předčasných voleb. Čili čím později budou volby, tím bude menší volitelnost TOP 09 a ČSSD a tím menší pravděpodobnost, že pan Kalousek bude ve vládě,“ domnívá se Chaloupka.

Kalousek už se Sobotkou v koalici byl a plánoval vládu s ČSSD a komunisty

Podle Chaloupky se naprosto nedá věřit ujišťování TOP 09 a ČSSD, že spolu neuzavřou koalici: „Pan Kalousek s panem Sobotkou uzavřou koalici rychleji, než si myslíte. Pamatujeme si na rok 2006, kdy před volbami Kalousek ještě jako lidovec hřímal proti návratu komunistů a po volbách chtěl vytvářet koalici s ČSSD Jiřího Paroubka a KSČM Vojtěcha Filipa. Ostatně s Bohuslavem Sobotkou Kalousek už v koalici byl, když existovala koalice ČSSD, lidovců a Unie svobody. Teď budou Sobotka s Kalouskem argumentovat, že nelze vytvořit jinou nekomunistickou vládu, než TOP 09 a ČSSD, že je potřeba silná proevropská vláda v době krize a že nakonec i v sousedním Německu či Rakousku koalice pravice i levice existují a funguje to.“

Podle Chaloupky  dalším argumentem proti rozpuštění sněmovny je, že zůstala řada nedořešených věcí: problematika lichvy, poplatky za exekuce. Podle něho by také byl problém při schvalování státního rozpočtu. Zaprvé by se to těžko stíhalo a hrozilo by provizorium. Zadruhé by díky posunutí voleb z jara na podzim vznikl problém, že rozpočet by začala připravovat před volbami jedna vláda a po volbách by mohla přijít jiná vláda, která by si ho představovala jinak.

Kdyby lidé věděli, že volby pomůžou Kalouskovi, tak by byli proti

Podstatným argumentem pro předčasné volby podle Chaloupky je, že si to přeje veřejnost. Ta je ale podle něho masírována médii.

„Veřejnost to chce na základě masírky médií, která to veřejnosti říkají. Říkají to veřejnosti proto, že majitelé médií si to přejí. Lidé nemají informace a neuvědomují si to, co jsem řekl výše. Kdyby lidé věděli, že nahrají Kalouskovi a že pan Sobotka s panem Kalouskem již mají domluvenu spolupráci, tak si jsem jist, že by předčasné volby nechtěli. Já tvrdím že vláda pana Rusnoka je schopna zařídit efektivní řízení státu a nastartovat ekonomický růst. Při představě, že by na ministerstvu financí opět zasedl pan Kalousek nebo pan Sobotka, kteří oba tuto zemi neuvěřitelně zadlužili, mě jímá hrůza,“ vysvětluje Chaloupka.

Hlasování

„Vím, že si mezi občany tímto postojem příliš velkou popularitu nezískám, ale snažím se rozhodovat a jednat na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pro Českou republiku mi připadá jako vůbec nejhorší možné řešení, že ve chvíli, kdy máme nezávislou vládu Jiřího Rusnoka, uděláme nové volby a dostaneme pana Kalouska zpátky do vlády za pomoci pana Sobotky,“ dodává.

A jak bude tedy Chaloupka hlasovat? „Moje nejlepší vědomí a svědomí mi říká hlasovat proti rozpuštění sněmovny, protože nechci, aby odešla vláda Jiřího Rusnoka a nechci návrat pana Kalouska v objetí s panem Sobotkou. Na sto procent rozhodnutý nejsem, protože denně čtu e-maily a vzkazy od voličů a pokud mě veřejnost bude tlačit, abych hlasoval pro rozpuštění sněmovny, budu hlasovat pro rozpuštění sněmovny, i když to bude proti mému přesvědčení. Ale pokud lidi, kteří mě sem zvolili, budou chtít, abych rozpustil sněmovnu, tak já rozpustím sněmovnu. Ale potom ať nebrečí, že se jim Kalousek vrátí do vlády. Lidi, kteří informace mají a vědí o čem mluví, mi říkají, že rozpustit sněmovnu teď by byla blbost a  já s nimi souhlasím. Jak budu nakonec hlasovat ale ještě nevím.“

Zákon proti zneužívání sociálních dávek by padnul pod stůl

Chaloupka se také zabývá romskou problematikou a problematikou nepřizpůsobivých. Má již téměř připraven návrh zákona o dávkách v hmotné nouzi, který by ožehavou oblast zneužívání sociálních dávek řešil, a bylo by mu líto, aby padl pod stůl. Pracoval na něm spolu s několika lidmi několik měsíců.

 „Posledních dvacet let se tímto tématem nechce nikdo zabývat a já dnes již chápu proč. Protože když se tím zabývám, dostávám výhrůžky, jsem nazýván rasistou, píšou se nesmysly, že chci otevírat koncentrační tábory. Ty změny v zákoně se týkají všech lidí bez ohledu na původ. Ten návrh už je ve stádiu, kdy jsme si prošli první konzultací na ministerstvu práce, odkud jsme obdrželi připomínky. Nyní jsme ty připomínky zapracovali a můžeme jít s poupraveným návrhem na ministerstvo. Koncem srpna, začátkem září, bychom byli schopni to dát do sněmovny, pokud by se tedy ale nerozpustila. Byl bych rád, kdyby tato práce vyšla vniveč. Nicméně mám petici a pokud seženu podpisy, tak bych byl schopen to předložit budoucí sněmovně, která by měla reagovat na žádost občanů,“ řekl Chaloupka.

Chaloupka shrnul na závěr svou argumentaci proti rozpuštění sněmovny: „Máme nezávislou vládu, pan Kalousek je odstavený od vlivu. Proč volby teď, kdy se mohou věci začít hýbat? Proč teď zarazit vyšetřování policie? Proč zastavit ozdravení ekonomiky? Proč dosadit do vlády zpátky pana Kalouska s panem Sobotkou, aby se toto vše zarazilo a pokračovali v tom, co nám tady tak dlouhou dobu vadilo?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…