Pravicový voliči, koho si vybereš? Velké srovnání stran a programů

16.09.2013 17:13

Jak jsou na tom české pravicové strany s programem a připraveností na volby? Situaci pro ParlamentníListy.cz zanalyzoval politolog Jan Kubáček a bývalý poradce několika premiérů i prezidenta Klause Tomáš Haas. Oba se shodují v kritickém pohledu na ODS i v tom, že některé menší pravicové strany mohou překvapit i proto, že jsou na volební souboj více připraveny.

Pravicový voliči, koho si vybereš? Velké srovnání stran a programů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

„Letos je naprosto netušená situace a ODS je s programem velmi v defenzivě. Nedaří se jí ho náležitě propagovat, chybí mu konkrétnost a především přesah do praktického života. Když se podíváme obecně na programovou nabídku strany, trpí značnou nekonkrétností a zejména především neprovázaností s dennodenním životem, strastmi a cíli klíčových voličských skupin,“ míní politolog Kubáček.

Srovnáme-li to třeba s Británií, sousedním Polskem či Rakouskem, programy tamních stran prý byly mnohem konkrétnější a obsahovaly celou řadu příkladů ze života, na nichž se dal vykládat volební manifest a nejdůležitější priority. „Manifest ODS vychází z řady předchozích témat, není dopracován, chybí mu předvídatelnost a přenositelnost do každodenních situací střední vrstvy, mladých rodin, malých podnikatelů a lidí, kteří chtějí startovat pracovní kariéru. Nebo téma pro seniory. Nic z toho tam nenalezneme,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz.

ODS přiznává svoji nepřipravenost

„Často je to odkázané na univerzální svobodu, individualismus, západní orientaci státu a podobně. Ano, to je hezké pro preambuli, ale není to zásadní pro voličstvo. Dnes sice není doba, kdy by si voliči podrobně četli programy a detailně se s nimi seznamovali, ukazuje se, že je stále potřeba je mít logické a provázané, aby byly obhajitelné v kontaktní kampani. Tady je slabá zejména ODS. Lídři to neumí uchopit a přenést jednotlivým voličským skupinám,“ myslí si Jan Kubáček.

ODS podle Kubáčka také ukazuje nepřipravenost na volby svojí kampaní „Volím pravici“, kdy na billboardech ani nemá svůj název a logo. „Pokud to není spojené s několika zásadními myšlenkami, které jsou důležité a užitečné pro klíčové voličské skupiny, tak to nefunguje. Je to jenom přiznání krize ODS, přiznání nepřipravenosti na volby a přiznání určité rozpačitosti, ztracenosti v mimořádné volební kampani. ODS je rozbředlá a vůbec nepracuje s tím, na koho by chtěla cílit, kdo je pro ni důležitý a nevytahuje žádná konkrétní témata,“ jmenuje chyby politolog.

TOP 09 se ohání frázemi

„Další strany jako Svobodní či Hlavu vzhůru! jsou na tom znatelně lépe. Hlavu vzhůru! obohacuje vhled exposlance Doktora a poměrně konkrétní program má i KDU-ČSL. Naproti tomu u TOP 09 pro mě bylo překvapení, jak její program je poměrně obecný, plný frází a floskulí a vůbec nepracuje s konkrétností, kterou měl v roce 2010,“ doplnil Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz.

Politický analytik Tomáš Haas taktéž nevěří v úspěch ODS, zato vyjádřil odhad, že by mohly uspět některé jiné pravicové strany, zejména prý Svobodní Petra Macha. Měli by však upustit od kritiky jiných nelevicových subjektů.

„Já jsem si vždy zakládal na tom, že jsem uměl docela dobře předpovídat volební výsledky. V životě jsem se výrazně spletl jen jednou, a to bylo v amerických prezidentských volbách na začátku devadesátých let, kdy se prezidentem USA stal Bill Clinton, zatímco já jsem si byl jist, že prezident Bush má druhý termín téměř jistý. Tyto volby jsou ale nepředvídatelné. Stát se může téměř vše, co se může stát,“ uvádí Haas.

Jak úspěšné budou v nadcházejících volbách pravicové strany? „Nejprve se musíme pokusit alespoň pro účely tohoto porovnání určit, čemu budeme říkat pravicové. Já sám mám tu čáru stanovenou tak, že ‚napravo‘ od ČSSD mám KDU, pak ODS a pak Svobodné. Jsou tu ovšem ty nové, právě vzniklé straničky, ale ty jsou tak hlavně populistické, postavené na modelu Věcí veřejných. A tak nečitelné, že se těžko dají kamkoliv zařadit. Je tu například Michal Doktor, bývalý opravdu pravicový poslanec ODS v hnutí Jany Bobošíkové, ale za stejné hnutí kandiduje Jana Volfová, která je bývalou poslankyní ČSSD a spousta dalších, které zařadit neumím. Sama Jana Bobošíková je ‚zařaditelná‘ kamkoliv. Babišovo ANO a Okamurův Úsvit jsou čistě populistické. Bohužel český volič je nepoučitelný a tak si myslím, že se alespoň jedno z hnutí do sněmovny dostane, i když pochybuji, že bude hrát významnou roli,“ míní politický analytik.

Kalousek je pravičák, jen ten názor na EU…

„A pak zde máme strany od KDU doprava. KDU pravicovou stranou není a ani nic takového nepředstírá. Je středovou stranou v českém smyslu slova, to znamená objektivně zřetelně nalevo, silně ‚proevropská‘ a plná obav o to, aby si ji lidé nepletli se sociální demokracií, od které se nechce příliš lišit programově. Přesto to byla strana, která se vzepřela svému tehdejšímu předsedovi Kalouskovi, když oznámil, že se dohodl s Jiřím Paroubkem na podpoře vlády, kterou budou podporovat i komunisté,“ říká Tomáš Haas.

Sentiment ‚s komunisty ne‘, byl tehdy podle jeho slov velmi silný a bude zajímavé pozorovat, zda se tak ve zcela pravděpodobném případě, že rozdělení sil jim znovu přisoudí úlohu ‚třetího vzadu‘, zachovají i letos.

„TOP 09 je stranou, jak říká její místopředseda, ‚konzervativní, nikoliv pravicovou‘. Přesto i ji řadím do širší skupiny ‚nelevicových‘, kde je zřetelně napravo od KDU a méně zřetelně nalevo od ODS. To říkám ani ne tak s odvoláním na její program, ale na její členskou základnu. Mnohé z nich znám osobně a vím, že jejich názory, s výjimkou názorů na EU, jsou podobné mým, tedy pro mě zřetelně pravicové. Ostatně i Miroslav Kalousek je názorový pravičák s výjimkou stanoviska k EU. V minulých volbách dokázala absorbovat odcházející členy a voliče ODS. V těchto volbách průzkumy naznačují mírný pokles,“ připomíná Tomáš Haas pro ParlamentníListy.cz.

ODS přichází s programem pozdě

ODS prý dělá vše proto, aby v těchto volbách neuspěla. „Ačkoliv to, že předčasné volby letos budou, víme už od začátku léta, ODS uvolňuje svůj volební program teprve nyní, a to ještě postupně. Ani její kandidáti, jak se od některých z nich dozvídám, ještě nevědí, s čím půjdou do volební kampaně a co budou v případě, že budou zvoleni, prosazovat. Zatím ODS uvolnila první část programu, který má formu sociálního programu - pomoc mladým lidem. Voliče levice si tím samozřejmě nezíská a voliče pravice prezentací dalších sociálních programů pro vybrané skupiny spíše odradí,“ soudí Haas.

„Poslední tři roky ODS své voliče přesvědčovala, že není pravdou, že jejím problémem je rostoucí závislost jejích vedoucích politiků na ‚kmotrech‘, kteří stranu více a více ovládají. Jediným problémem prý je, že se ODS odchýlila vinou předchozích vedení od pravicových idejí, a že jediné, co potřebuje, je návrat ke kořenům. Nepomáhalo to, ODS ztrácí voliče po statisících a každý rok za posledních pět let ztrácí v průměru kolem dvou tisíc členů,“ upozornil analytik.

Podle Haase teď ještě ODS všechny překvapila tím, že přináší program, který by slušel více sociální demokracii než pravicové straně. „Navíc se její nejviditelnější tváří stává v posledním roce Martin Kuba, který je pro českou veřejnost známý z médií jako ztělesnění problému. V prezidentské volbě se z výstupů ODS, z jejího webu a jejích mediálních výstupů zdálo, že Kuba je kandidátem ODS na prezidenta. Nyní se zdá, že je i jejím kandidátem na úřad premiéra - má více tiskových vystoupení než lídr, paní Němcová, a je hlavním mluvčím strany,“ nechápe postup občanských demokratů.

Ortodoxní pravičáci Svobodní se mohou dostat do sněmovny

„Průzkumy dávají ODS cosi mezi sedmi a 14 procenty příznivců. Netroufal bych si tipovat, věřím, že sedm to nebude a že zapůsobí cosi jako politický pud sebezáchovy a že ODS nakonec dostane i hlasy těch, kdo jsou její politikou zklamáni, ironicky - čím větší úspěch predikují průzkumy a média levici, tím více hlasů nakonec ODS dostane od svých vlastních zklamaných bývalých voličů,“ věří Tomáš Haas.

Faktem podle jeho slov ale je, že výsledek ODS se nedá s nijakou přesností predikovat, strana se stala příliš nevyzpytatelnou pro všechny, včetně svých vlastních členů a příznivců.

„Svobodní jsou dnes už asi poslední stranou, která vsází na ortodoxní pravicovost. Myslím, že letos překvapí, průzkumy jim sice dávají kolem dvou procent, ale myslím, že budou daleko lepší a nedivil bych se, kdyby prolomili pětiprocentní bariéru a dostali se do sněmovny. Bylo by to dobře, protože pravicová strana, o jejíž politice se nedá pochybovat, u nás citelně chybí,“ chválí Haas.

Porážka pravice nebude tak velká, jak se říká

Jeden problém však Svobodní mají. „Bohužel je ale díky své ortodoxii svým vlastním nepřítelem, někteří z jejich mladších politiků se, jak se zdá, rozhodli, že jejich největším nepřítelem není levice, ale ostatní strany pravice a spíše než představovat a hlavně vysvětlovat své vlastní postoje, se omezují na ‚odhalování‘ levicového nepřítele v řadách pravice (která ovšem podle nich žádnou pravicí není, protože pravice je jen jedna, a tou jsou Svobodní),“ kroutí hlavou analytik Haas.

„Je to škoda a stranu to může poškodit, mnoho voličů nespokojených s politikou ODS a TOP 09 by je rádo volilo, ale jsou nepřátelskou rétorikou této skupiny Svobodných odrazováni. Doufám, že si v tom Svobodní udělají jasno a že budou ideovým lídrem pravice, ne její inkvizicí. A že budou vystupovat sebevědomě, ale pozitivně. Pak bude platit to, co jsem naznačil - mají letos šanci překvapit,“ sděluje dále.

„Pravici průzkumy předvídají velkou porážku. Nejsem tak pesimistický, ale porážka se očekávat dá. Myslím ale, že nebude tak velká, jak se všeobecně očekává,“ doplňuje pro redakci ParlamentníchListů.cz Tomáš Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…