Rebel v ČSSD, zmetek a pád vlády. Veliké, veliké páteční dusno ve sněmovně

25.07.2014 10:15

Poslanci se začali hádat opět o námitce Ladislava Šincla k tomu, jak ve středu hlasoval ohledně snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Problém je totiž v tom, že Šincl nepodal námitku těsně po hlasování k normě, ale až po hodinové pauze, kterou si vzal po tomto hlasování na poradu klub ČSSD. „My opakujeme třetí čtení a nic takového zákon nedovoluje. Vy jste totiž rozpravu otevřel již ve středu a dnes říkáte, že ji nedovolujete,“ zahřímal hned ráno k nejasné situaci předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. A poslanci se dohadovali o nastalém patu, kdy Petr Gazdík z TOP 09 třeba připomněl, jak prý premiér křičel na poslance, že kvůli tomu všemu padne vláda.

Rebel v ČSSD, zmetek a pád vlády. Veliké, veliké páteční dusno ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Sněmovna od rána rozhoduje opětovně o zachování zelené nafty, k níž původně poslanci ve středu schválili i kontroverzní snížení spotřební daně z pohonných hmot, což byl pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD). Urbanův požadavek přitom podpořila nejen opozice, ale i část sociálních demokratů. Jenže se k tomu okamžitě ozval ministr financí Andrej Babiš (ANO) s poznámkou, že by to znamenalo výpadek státních příjmů o 14 miliard korun.

„Něco vymyslíme a budeme to řešit,” zmínil v kuloárech podle serveru Novinky.cz Babiš okamžitě po hlasování.

„Nechápu, co je to za akci ČSSD. Doufám, že se to bude revokovat, protože to takto není možné. Jednak na to není důvod, za druhé to nic nepřinese pro lidi. Vše by to skončilo v kapsách distributorů. Nechápu, co pan Urban sleduje a za koho lobbuje,“ řekl Babiš o něco později ve středu novinářům. Právě proto asi následně vznikla ve středu hádka o námitce Šincla, neboť ČSSD se údajně dlouho na klubu radila, co se vzniklou situací.

K novele spotřební daně na pohonné hmoty se ale ve středu vyjádřil dokonce i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj totiž prý řada poslanců sociální demokracie vůbec netušila, pro co hlasuje, když navzdory vládní dohodě kývla na snížení spotřební daně z nafty a benzinu. Poslanec ČSSD Milan Urban, který snížení navrhl, byl podle Sobotky dokonce prý největším pomocníkem opozice při chystaných obstrukcích.

Sobotka se čílil

„Především mě opravdu nenapadlo, že dneska největším pomocníkem opozice při obstrukci bude poslanec opozice Milan Urban. On dnes sehrál výrazně obstrukční roli,“ řekl novinářům ve středu Sobotka krátce po přerušení jednání. Narážel prý na chystané obstrukce opozice při schvalování služebního zákona.

Podle Sobotky jde navíc u snížení spotřební daně o „legislativní zmetek“ a norma by v této podobě tak určitě jít do Senátu neměla.

Právě po těchto událostech Ladislav Šincl nepochopitelně vznesl námitku. ODS k tomu již ve středu uvedla, že kvůli tomu podá stížnost k Ústavnímu soudu, což dnes zopakoval i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Navíc Stanjura dnes vznesl námitku, jak Hamáček řídí schůzi, tuto námitku ale poslanci neodhlasovali.

"Vy jste rozpravu otevřel na mikrofonu. Ne že nebyla otevřena. Otevřel jste rozpravu a rozprava je otevřena a nebyla uzavřena. V rozpravě mohl vystoupil poslanec ODS Marek Benda, ale plno jiných poslanců a poslankyň chce vystoupit, a vy v otevřené rozpravě si sednete ráno k tomu mikrofonu a říkáte: ´já mám stanovisko legislativního odboru, že rozprava není možná´. A už jste ji otevřel. Takže jste to porušil buď ve středu, nebo dneska. Je jedno, co platí. Je to naprosto jedno, nejste v tomto bodě schopen objektivně a nezávisle řídit jednání Poslanecké sněmovny,“ nandal Hamáčkovi Stanjura.

Hamáček totiž dnes uvedl, že se radil o situaci se sněmovní legislativou, která se odkazuje na stanovisko Ústavního soudu, a usnesli se poté všichni dohromady na tom, že o novele se může po námitce Šincla hlasovat znovu, ale nemůže se k tomu otevřít standardní rozprava.

Okamura citoval ze slovníku o slově „bezprostředně"

„Já jsem velice rád, že jste tady ocitoval rozsudek Ústavního soudu. Ale vy jste zapomněl rozebrat to, co znamená slovo bezprostředně,“ reagoval dnes na situaci předseda Úsvitu Tomio Okamura a pak citoval ze čtyř slovníků, co je to slovo „bezprostředně“ . Zmínil při tom  například výklad z Wikipedie či ze Slovníku spisovné češtiny pro školy a veřejnost.

„To jsou všechno věci, které bude Ústavní soud vyhodnocovat,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN) pak kromě toho, že připomněl, že vláda chce dnes ve sněmovně porušit zákon, uvedl, že premiér ve středu prý křičel na oněch 17 poslanců z ČSSD, kteří hlasovali pro pozměňovák Urbana. „Je známo, že on na ně křičel, že kvůli nim padne vláda. Tak kvůli tomu, že padne vláda, tak se jeden poslanec zvedne a proto porušíme zákon?“ otázal se Gazdík a odkazoval při tom na námitku Šincla k hlasování.

Předseda klubu poslanců z Úsvitu Radim Fiala ve svém slově kromě jiného podotkl, že klub Úsvitu při opětovném hlasování o novele spotřební daně na pohonné hmoty odejde z jednacího sálu.

„Není možné, aby poslanci z ČSSD nevěděli, o čem hlasují,“ poznamenal místopředseda klubu TOP 09/STAN František Laudát. „Já chci požádat o přestávku v délce jedné hodiny,“ řekl také Laudát. To mu ale Hamáček nedovolil, neboť podle něj není možné vyhlásit přestávku, protože komora přijala ve středu námitku Šincla k hlasování a tak se prý dnes musí hlasovat bez přestávek na jednání klubů.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Práva menšiny neberete v potaz a porušujete pravidla hry,“ reagoval na to předseda ODS Petr Fiala. „Já se chci zeptat pana předsedy sněmovny, kde teď jsme, neboť na stránkách Poslanecké sněmovny je napsáno, že třetí čtení k této normě proběhlo 23. července 2014. Proběhlo, čili minulý čas! Takže neprobíhá,“ zdůraznil předseda Fiala.

Mělo by to být závazné

„Pokud něco svítí na tabuli a je to na stránkách sněmovny, tak by to mělo být závazné,“ poznamenal také.

Zbyněk Stanjura z ODS kromě jiného také navrhl, aby bylo přerušeno jednání sněmovny a pat se mezitím nějak uspokojivě vyřešil. „Podám na přerušení schůze návrh," řekl.

"Takže já přerušuji jednání do 11.30. Pokračovat tedy budeme v 11.30," reagoval na to řídící schůze Hamáček. Během této doby se prý bude radit s legislativou komory, jak dál.

Poslanci tedy v dohadách o vzniklé situaci budou pokračovat po půl dvanácté. Připomeňme, že ale v jednací síni mají možnost se k patu vyjádřit pouze členové vlády a šéfové stran a poslaneckých klubů, tedy lidé s přednostním právem.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh schválila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…