Rusnok dorazil na klub ČSSD. A omlouval se za "hvězdnou pěchotu"

06.08.2013 20:08

Předsednictvo sociální demokracie je pro podporu vlády Jiřího Rusnoka. Návrh grémia, s nímž poněkud překvapivě přišel předseda strany Bohuslav Sobotka, schválilo jednomyslně. Rusnok tak může počítat s hlasy dalších 54 poslanců.

Rusnok dorazil na klub ČSSD. A omlouval se za "hvězdnou pěchotu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

Sobotka rozhodnutí strany chápe jako kompromis, který sociální demokraty sjednotí a posílí. Jeho původní návrh, aby poslanci při hlasování o důvěře opustili sněmovnu, by prý stranu rozdělil. Takhle se podle něj podařilo vyhnout konfliktu s voliči i řadovými členy, kteří jsou jasně pro úřednický kabinet. Sobotka přitom nemá pocit, že by prohrál souboj o charakter české parlamentní demokracie, před čímž dříve varoval. Také podle statutárního místopředsedy strany Michala Haška, který podporu pro Rusnokův tým hlasitě prosazoval, ve finále úterní krok ČSSD posílí.

Dienstbier podporu odmítá

Širší vedení sociálních demokratů v úterý odpoledne spolu s poslanci o podpoře vlády jednalo asi dvě a půl hodiny. Většinový názor se jednoznačně přiklonil k názoru grémia. Kriticky tak vystupoval hlavně senátor a neúspěšný kandidát ČSSD na prezidenta Jiří Dienstbier, který podporu tohoto kabinetu dlouhodobě odmítá.

"Vzhledem k mým postojům má pro mě největší cenu ta část, kde se sociální demokracie přihlásila k ochraně parlamentní demokracie a k debatě o změnách Ústavy, kde by se zakotvila naprosto přesná pravidla pravomocí mezi Parlamentem a prezidentem, lhůty pro sestavování vlády a vše, co s tím souvisí," řekl. K části usnesení o podpoře Rusnokovy vlády Dienstbier uvedl, že k tomu může říci jen to, že se jednalo o jasně většinový názor členské základny.

Vládu podpořila ČSSD, KSČM i VV

Premiér Rusnok přišel před sedmou večerní na jednání poslaneckého klubu sociální demokracie, poté ještě rozhodnutí stranických orgánů posvětí poslanci. Hašek se předtím na tiskové konferenci nechal slyšet, že sociální demokraté od premiéra budou chtít omluvu za jeho vyjádření o tom, že případná vláda ČSSD by byla "hvězdnou pěchotou". Rusnok se straně omluvil.

Strana, která o podpoře v posledních týdnech vášnivě diskutovala, opakovaně ujišťovala, že při středečním hlasování bude jednotná. Vláda vzniklá z popudu prezidenta Miloše Zemana by tak měla získat hlasy všech poslanců největší parlamentní strany. Může také počítat s podporou ze strany komunistů (26 hlasů) a Věcí veřejných (11 hlasů).

I přesto a přes možnou podporu několika nezařazených - zatím ji jasně deklaroval Josef Dobeš (Hnutí pro sport) - se však získání důvěry vzhledem k odporu stran bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM jeví spíše nepravděpodobné. Spolu s nezařazeným Michalem Doktorem (Jihočeši 2012) mají dohromady 101 hlasů. Vládu nepodpoří ani dva poslanci NS-LEV 21.

reklama

autor: lze, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…