Schwarzenberg veřejně vyhuboval Nečasovi kvůli amnestii

17.01.2013 12:34

První místopředseda vlády a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg tak trochu podtrhl premiéra Petra Nečase. Stalo se to dnes ve sněmovně, kdy se poslanci dohadují nad amnestií prezidenta Václava Klause. ČSSD chce kvůli tomu vyslovit nedůvěru vládě. „Já trvám na tom, že premiér měl informovat vládu, co se chystá,“ zaťal dnes za sněmovním pultíkem nůž do premiérovy kontrasignace Klausovy amnestie Schwarzenberg. A pak z jednání sněmovny na znamení nesouhlasu s tímto postupem odešel.

Schwarzenberg veřejně vyhuboval Nečasovi kvůli amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

Poslanci dnes dopoledne odstartovali schůzi, na níž kabinet Petra Nečase již po páté čelí pokusu opozice vyslovit mu nedůvěru. Sociální demokraté svolali tuto mimořádnou schůzi sněmovny kvůli novoroční amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus a podepsal premiér.

To, že právě amnestii podepsal premiér ale dnes za sněmovním pultíkem velmi kritizoval první místopředseda kabinetu Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Nezpochybňuji právo prezidenta vyhlásit amnestii a přiznávám, že jsem nejdříve uváděl, že je mi známo, že i v jiných zemích se v některých případech trestá pokutou a přeplněné věznice jsou vysoké školy zločinu, nikoliv nápravná zařízení,“ řekl nejprve Schwarzenberg.

„Když jsem se ale s ní (s amnestií) seznámil více, byl jsem zděšen. A chápu tak rozpoložení občanů České republiky, neboť ta nešťastná amnestie kvůli abolici, čili se že zastaví trestní řízení u mnoha velmi závážných zločinů, občany pobuřuje,“ uvedl dále Schwarzenberg.

Já to nevěděl a je to postup mírně řečeno mylný

„Měli bychom si uvědomit, že ústavní pořádek je jiný, než za první republiky i Československa do rozdělení federace. Není to jenom čistě formální předpis a já na tom trvám, že premiér měl informovat vládu, co se chystá,“ uvedl dále důrazně místopředseda vlády. Premiér podle něj dal svým postupem najevo, že nedůvěřuje vlastní vládě.

„Opozice se tady chystá říct, že nedůvěřuje vládě. Ani já nevěděl, co se chystá, na každý pád bych chtěl podtrhnout, že jsem já jako první místopředseda vlády informován nebyl a je to postup mírně řečeno mylný," pokračoval.

Dnešní ústavní realita podle jeho slov vyžaduje, aby - když má vláda odpovědnost -  byla informovaná.

"A kontrasignace premiéra není pouze potvrzení, že vláda provede amnestii, nýbrž že by ji měla předtím, když odpovídá, prozkoumat. V tom jsem v rozporu jak s ministrem spravedlnosti a panem premiérem. To neznamená, že bych nebyl dál loajálním členem vlády... Nicméně musím říci, že mě tento postup velice pobouřil a omlouvám se vám všem, že po skončení svého projevu odejdu ze sněmovny, neboť s postupem pana prezidenta i pana premiéra opravdu souhlasit nemůžu,“ dodal Schwarzenberg.

Odešel ze sálu

Zatímco při předchozích projevech seděl ministr zahraničí Schwarzenberg v lavici určeného vládě, po tomto svém projevu skutečně ze sálu odešel, stejně jako ve své lavici už delší čas nebyl viděn ani místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Schwarzenbergova nepřítomnost ve sněmovně opozici při hlasování o nedůvěře vládě ale nijak stejně nepomůže. Potřebuje nejméně 101 poslanců, kteří by se aktivně vyslovili proti kabinetu. Z dnešního jednání se omluvili ale jen Vlasta Parkanová (TOP 09), nezařazení Kristýna Kočí a Roman Pekárek a také Jiří Šlégr (NS-LEV21).

Véčka budou pro to vládu sesadit

ČSSD chce sesadit vládu nejen kvůli obsahu, ale i rozsahu amnestie. Podle ní je extrémní a nemá v Česku obdoby. Již dříve uvedli poslanci z Věcí veřejných, že návrh socialistů na yvslovení nedůvěry vládě podpoří.

„Budeme hlasovat pro nedůvěru kabinetu Petra Nečase. Ta schůze je svolaná především kvůli poslednímu hříchu, a to je amnestie. Nicméně Věci veřejné jsou přesvědčeny, že je zde mnohem více a možná ještě závažnějších důvodů, proč nevyslovit důvěru vládě. Tyto důvody a tyto hříchy hodláme zopakovat na zasedání Poslanecké sněmovny,“ potvrdila šéfka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová.

Opozice však zřejmě vzhledem k rozložení sil ve sněmovně zřejmě neuspěje. Koaliční partneři jsou totiž prý soudržní. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda si je jistý, že celý klub bude hlasovat proti návrhu opozice.

I ostatní koaliční strany avizovaly, že kabinet podrží. Za TOP 09 a Starosty to zveřejnil třeba Stanislav Polčák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…