Škromach naznačil rozkol a trochu jiný puč v ČSSD. A přišly ohlasy

04.03.2014 10:09

Že by ČSSD nestačila krize po Lánské schůzce? Senátor Zdeněk Škromach se v médiích vytasil s nelichotivou prognózou budoucnosti strany: Prý půjde Sobotkovi po krku Dienstbier. Poslanci tvrdí, že názorové rozdíly si mohou vyříkat hned v polovině března na programové konferenci.

Škromach naznačil rozkol a trochu jiný puč v ČSSD. A přišly ohlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Senátor Zdeněk Škromach, který se stal terčem kritiky po tajné schůzce v Lánech a rezignoval na pozici místopředsedy strany, dnes varuje před dalším ohrožením jednoty ČSSD. „Sobotka a Dienstbier nezastávají jeden, ale dva mocensko – názorové proudy v sociální demokracii a časem se střetnou,“ uvedl poslanec Zdeněk Škromach pro časopis Týden. Poslanci, které oslovily ParlamentníListy.cz, ale vidí situaci trochu jinak. „Názorové proudy v rámci sociální demokracie byly vždycky a záleží to na tom, o jakou jde záležitost, protože každý může mít svůj názor. Vím, že v polovině března má být první diskuzní fórum, které má řešit některé problémy, ať už programové nebo organizační v rámci sociální demokracie. Uvidíme, co proběhne na fóru v březnu, určitě tam zazní i názory, kam se má dál ubírat sociální demokracie,“ uvedl poslanec Antonín Seďa.

Na konferenci si ČSSD vyříká problémy

Poslanec Petr Kořenek věří, že právě diskuze pomůže odstranit pochybnosti nebo spekulace o možných názorových rozkolech ve straně. „Na programové konferenci v březnu budou mít možnost členové spolu hovořit. Je to snaha více diskutovat s členskou základnou. Já bych považoval za naprosto nezdravé, kdyby všichni mluvili jedním hlasem. Musíme se občas potkat a pohádat. Pokud bychom všechno odkývali, tak bychom byli stranou, která by byla řízená jen úzkou skupinou lidí. Pokud lidé spolu diskutují a dokáží se i pohádat, tak pak je to pro dobro věci,“ tvrdí Kořenek, který ale připouští, že věcí k diskuzi je v ČSSD dost. „Je potřeba řešit věci programové i obsahové. Věřím, že cíl, ke kterému jdeme, je společný, jen názorové cesty se mohou lišit,“ dodal.

Otázkou zůstává, zda se ČSSD bude vracet k výsledkům parlamentních voleb, které podle tehdejšího očekávání měly dopadnout pro oranžové lépe. „Kdo byl realista a chodil mezi lidi, tak nemohl očekávat zisk třiceti procent. Pro mě to až tak velké překvapení nebylo. Problém je spíš v tom, kam má směřovat česká politika, protože do obliby se dostávají populistické strany. Diskuze čeká určitě uvnitř i sociální demokracii,“ upozornil Seďa.

Byla podpora Sobotky spontánní?

Pachuť Lánské schůzky ale zřejmě tak rychle, jak by si někteří členové ČSSD přáli, nevyprchá. Zdeněk Škromach vyslovil v tisku podezření, že demonstrace lidí v Sobotkův prospěch nemusely být spontánní. Je dokonce přesvědčen, že „puč" chystala druhá strana, tedy Sobotkovci. „Skupina Slávka Sobotky se připravovala na nedobrý výsledek a připravovala výzvu k našemu odchodu z vedení strany stejně. Chtěli to zdůvodnit tím, že za špatný výsledek může názorová nejednotnost.... Očekávalo se totiž, že Michal Hašek preferencemi přeskočí Slávka Sobotku," uvedl Škromach v Týdnu.

Anketa

Jaká strana, aktuálně pod 5 procent, je Vám nejblíž?

11%
23%
hlasovalo: 3943 lidí
„Když jsem viděl demonstranty s transparenty natištěnými v barvách volební kampaně, došlo mi, že se to neodehrálo spontánně,“ dodal místopředseda Senátu.

V této věci pochybnosti vyslovil i poslanec Jiří Zimola. „Musím se jen ptát, zda má pan Sobotka v silně pravicové Praze skutečně tolik příznivců, kolik ho chodilo podporovat a zda to byli příznivci jeho nebo sociální demokracie. To je s otazníkem a nehodlám to komentovat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Zimola.

ČSSD bude mít horší pozici při obhajování slibů voličům

To, co ale z ČSSD zaznívá otevřeně, je kritika, že dnes kromě Ministerstva průmyslu nemá vítěz voleb žádné hospodářské ministerstvo. „Slyším hlasy komunálních politiků, starostů, kteří potřebují pro svou práci být v kontaktu s ministerstvy, která jsou zaměřená na rozvoj jejich obcí, ať už je to Ministerstvo pro místní rozvoj, životního prostředí nebo dopravy. Žádné z nich není dnes řízeno žádným nominantem za sociální demokracii. Pro starosty je to obtížná situace a obávají se, že jejich požadavky budou vždycky až na druhém místě za požadavky starostů nebo sympatizantů z jiných politických stran. Z tohoto pohledu jsem zaslechl určitou nespokojenost mezi komunálními politiky. Otázka je, nakolik autorita premiéra a jeho pokyny směrem k jednotlivým ministrům to dokáží zmírnit,“ uvedl Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…