Šlechta mezi politiky: Miliony tečou do Kalouskovy TOP 09 z dozorčích rad

03.02.2015 11:43

Dostat se do správních orgánů velkých společností, které jsou řízeny hlavním městem Prahou, je pro běžného politika nemožné. Často se v těchto souvislostech hovoří o politických trafikách, anebo handlech. ParlamentníListy.cz prošly hned několik městem řízených firem, přečetly stovky stran výročních zpráv či konsolidovaných závěrek. Častým problémem nebyl ani tak fakt, kdo v orgánech sedí a kolik za to bere, jako skutečnost, co přesně dělá.

Šlechta mezi politiky: Miliony tečou do Kalouskovy TOP 09 z dozorčích rad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Kolektory Praha, Obecní dům, Dopravní podnik, Pražská plynárenská, Pražská energetika nebo Pražské služby. To všechno jsou společnosti, kde můžeme narazit na volené zastupitele. V drtivé většině se jedná o zástupce TOP 09, která byla u moci v době primátora Tomáše Hudečka. Méně často lze narazit na občanské nebo sociální demokraty. Kdo konkrétně tedy v radách sedí? Mohli jsme zde vidět někdejšího šéfa pražské TOP 09 Jiřího Vávru, starostku Prahy 2 a poslankyni Janu Černochovou, socialistu Karla Březinu, občanskou demokratku Andreu Vlásenkovou nebo údajného kmotra pražské ODS Pavla Hurdu.

Součet částek, které ročně plynou na účty politiků, sedících v dozorčích nebo řídících orgánech společností, je v řádech milionů. Drtivá většina z nich je spojená s TOP 09.

"Za sebe mohu uvést, že během koaličních jednání týkajících se obsazování funkcí ve volených orgánech městských společností, jsem prosazovala a do budoucna budu prosazovat i nadále, aby tato místa byla obsazována kvalifikovanými odborníky, kteří mají nejen adekvátní vzdělání, ale i zkušenosti z daného oboru. Když se takoví schopní lidé najdou i v řadách politiků, nejsem samozřejmě proti. Nemá ale jít o žádné trafiky. Adekvátnost odměn takto obecně hodnotit nechci, je to velmi individuální," sdělila ParlamentnímListům.cz pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Stejný dotaz směřovala redakce taktéž na ministerstvo financí, které ovšem ani na opakované urgence nereagovalo.

Konkrétně. Pražská vodohospodářská společnost naší redakci ústy předsedy představenstva Petra Žejdlíka sdělila rychle a bez překážek, že "dozorčí rada Pražské vodohospodářské společnosti a. s. plní funkci kontrolního orgánu společnosti a projednává, případně schvaluje předložené materiály nezbytné pro její chod. Členy dozorčí rady volí na čtyřleté funkční období Rada hlavního města Prahy, a to včetně schválení jejich měsíčních odměn." Předseda dozorčí rady bere 25 tisíc měsíčně, místopředseda 23 tisíc, člen 21 tisíc korun měsíčně. Šéfem dozorového orgánu je od 11. prosince 2013 Pavel Richter, člen TOP 09 a blízký spolupracovník exprimátora Tomáše Hudečka. Jednou z jeho dávných aktivit byla snaha o rychlé změny ředitelů v rámci magistrátu. Richter sedí rovněž na dalších židlích, například ve společnosti Pražská plynárenská Distribuce, což je člen koncernu Pražská plynárenská. Zde si Richter přijde na těžko definovanou částku, kterou nešlo v oficiálních dokumentech vyhledat. K tomu se ještě dostaneme.

Výroční zpráva, Pražská plynárenská (v tisících korun)

Pokud bychom se vrátili k "vodě", všimneme si, že Pražská vodohospodářská společnost je prakticky celá obsazená pouze členy TOP 09. Většinu v dozorčí radě má TOPka i jinde, třeba ve společnosti Kolektory. Zde bychom našli Petr Trombíka, Jiřího Lišku, Ivetu Lojkovou nebo Ondřeje Počarovského. Měsíční příjmy jsou mezi 25–35 tisíci, podle důležitosti funkce. Jedná-li se o předsedu dozorčí rady, místopředsedu nebo člena. Informace bez nutných urgencí ParlamentnímListům.cz poskytl šéf představenstva Petr Švec. "Abych něco nespletl, přikládám přílohou část aktuálního výpisu z obchodního rejstříku, zde můžete porovnat, jak který člen působí dlouho v naší společnosti. V polovině minulého roku valná hromada společnosti snížila počet členů z 9 na 6, odvolala členy dozorčí rady volené zaměstnanci," prozradil Švec. "Hodnotit práci členů dozorčí rady si nedovoluji, schází se zpravidla čtyřikrát ročně, jednání jsou věcná a dělná," uzavřel.  

Velmi střídmé odměny vyplácí dozorčí orgán pražského Dopravního podniku. V průměru se jedná o částku 12 tisíc měsíčně pro předsedu nebo člena. V minulosti bychom zde našli například Karla Březinu (ČSSD), Pavla Hurdu (ODS) nebo Andreu Vlásenkovou (ODS). V DPP je poměr stran sympaticky prostřídán.

Na střídačku

To se nedá říci o dvou pozicích v Kongresovém centru. Milan Urban a Albert Kubišta reprezentují za přibližně 100 tisíc korun na rok barvy Kalouskovy a Schwarzenbergovy TOP 09. Albert Kubišta je rovněž členem dozorčí rady Obecního domu. Druhým členem je Ludmila Štvánová (TOP 09) a předsedkyní Jana Černochová (ODS). Všichni tři se znají z Prahy 2 a plat všech je střídmý, průměrně kolem patnácti tisíc za měsíc. "Dozorčí rada Obecního domu se spolu s představenstvem podílí na současné výborné kondici a skvělých výsledcích společnosti," sdělila ParlamentnímListům.cz Žaneta Poláková, vedoucí kanceláře představenstva. "Celkové roční odměny za uplynulý rok se u dozorčí rady pohybovaly od 105.345,- Kč do 225.049,- Kč čistého, přičemž Ludmile Štvánové se po většinu roku, kdy byla členkou Rady hlavního města Prahy, odměna v souladu s vnitřními pravidly jediného akcionáře nevyplácela," uzavřela.

Velmi prestižní a oceněné je sezení v dozorčí radě Pražských služeb. "Veškeré informace najdete ve veřejně dostupné výroční zprávě naší společnosti," konstatoval tiskový mluvčí Radim Mana. Z dokumentů je patrné, že členové rady, vesměs z TOP 09, brali 40 tisíc měsíčně. Pokud by zde vydrželi sedět celé čtyři roky, přišli by si každý na necelé dva miliony. Bez mimořádných odměn. V kontrolních orgánech nalezneme někdejšího šéfa rozpočtu Prahy Jiřího Vávru, člena ČSSD Prahy 10 Vladimíra Nováka a v minulosti zde seděl například i exstarosta Prahy 4 Pavel Caldr.

Opravdovým oříškem se stala společnost Pražská plynárenská. Z konsolidované účetní závěrky pro rok 2013 je patrné, že vedení společnosti si rozdělilo přes 117 milionů korun. Ty šly mezi pětapadesát členů sedících ve vedení. Mezi členy „orgánů“, kterých je osmapadesát, šlo přes 60 milionů korun. Kdo a za co tyto peníze bral, nevíme.  "Informace o činnosti dozorčí rady, jejích rozhodnutích a podobně jsou z hlediska společnosti velmi citlivé povahy a jistě tak pochopíte, že vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí na energetickém trhu podrobnosti nelze zveřejňovat," přiblížil ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí Mirek Vránek.

DEFINICE Dozorčí rada je kolektivní orgán právnické osoby, který má převážně kontrolní pravomoci vůči orgánu, který subjekt řídí či který má obchodní vedení. Podle českého práva se zřizuje zejména u kapitálových obchodních společností (akciové společnosti, společnosti s ručením omezeným) a dále u různých jiných subjektů, pokud tak určuje zvláštní zákon nebo zakladatelský dokument (např. státní podnik, veřejná výzkumná instituce, zájmové sdružení právnických osob, nadace, nadační fond apod.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan, mag, liš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…