Sněmovna ve varu kvůli Sobotkovi a kauze OKD: Okamurův poslanec zaútočil na ČSSD a ta začala kopat. A do toho vstoupil ještě Kalousek. Padla silná slova

12.12.2017 20:40

Podivnosti kolem prodeje státního podílu OKD budou vyšetřovat poslanci. Členové dolní komory v úterý jako poslední bod svého programu na návrh Pirátů s přehledem odhlasovali vznik vyšetřovací komise. Proti hlasoval pouze jediný poslanec, expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něho by se politici neměli míchat do práce soudů a státních zástupců. Někteří poslanci se drsně pohádali.

Sněmovna ve varu kvůli Sobotkovi a kauze OKD: Okamurův poslanec zaútočil na ČSSD a ta začala kopat. A do toho vstoupil ještě Kalousek. Padla silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek si bere slovo

Pirátští poslanci bez problému uspěli se svým návrhem na zřízení sněmovní vyšetřovací komise ke kauze OKD. Vznik komise podpořilo 153 ze 169 přítomných zákonodárců. Není časté, aby se proti něčemu ve sněmovně vyslovil jeden jediný poslanec. Tentokrát se to stalo. Miroslav Kalousek odmítl vznik komise podpořit.

Exšéf TOP 09 poslance varoval před tím, aby se Poslanecká sněmovna vměšovala do práce soudců a státních zástupců. Vyšetřovací komise by prý byla na místě, kdyby orgány činné v trestním řízení nekonaly, což dle jeho slov není tento případ.

Hlasování předcházela velmi ostrá debata. Když poslanec SPD Lubomír Volný začal mluvit o zločinecké privatizaci OKD a dávat vše do souvislosti s ČSSD, rozhodli se poslanci sociální demokracie bránit. To Volného nezastavilo, naopak ještě přitvrdil.

“Pokud máte pocit, že si nevážím ČSSD, máte naprostou pravdu. Váš štít sociální demokracie je hrozně, hrozně špinavý. Nevím, co na něm máte vyryto, protože to nemůžete vědět ani vy, protože přes tu špínu to nemůže být ani vidět. Odpovídá tomu více méně i váš výsledek ve volbách. A další. Řekl bych, že oběti z řad ČSSD, které položily své životy při boji za dobrou věc, se musí dnes v hrobě obracet, když vidí, kdo vede ČSSD,” rozjel se Okamurův poslanec.

ČSSD si to nenechala líbit. “Urážíte nás! Urážíte nás a já vám říkám naprosto otevřeně, že sociální demokracie je od začátku připravena hrát čistou hru, ale to, co vy tady předvádíte, je lež, lež a ještě jednou lež!” vyjel po Volném sociální demokrat Antonín Staněk.

K tomu se do debaty zapojil opět Miroslav Kalousek, který ČSSD hájil s tím, že jde o nejstarší českou politickou stranu, která se chová státotvorně, má 150letou historii, stála u vzniku první republiky a řada jejích členů obětovala pro zemi svůj život.

“Na co zřizovat tu komisi, když z proslovů vy ty viníky přece znáte! Tak navrhuji usnesení: za všechno může ČSSD a Sobotka, to přece nemusíme vyšetřovat, protože už dopředu máte jasno, za všechno z let devadesátých a potom může ODS, ČSSD, KDU a koho chcete, si tam klidně dejte, zase to nemusíme vyšetřovat, protože je to pravda. Za nic nemohou Piráti a SPD, protože v té době neexistovali,” pustil se do Pirátů a SPD Pavel Blažek z ODS. Blažka doplnil Roman Onderka z ČSSD, že za všeho může ještě Kačer Donald a imperialisté. Následně Onderka navrhl za člena komise z ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Defitivně bude o členech komise jasno v pátek, kdy Sněmovna jednotlivé členy odhlasuje. Každá ze stran vyšle do vyšetřovací komise jednoho poslance, celkem tedy bude devět členů komise.

Kauza OKD – jaká jsou fakta?

Prodej státního podílu 46% ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun odsouhlasila vláda Stanislava Grosse v roce 2004. Sobotka byl tehdy ministrem financí. Podle státního zastupitelství byla ovšem cena tohoto podílu nejméně 9,8 miliardy. Jiné odhady hovoří až o 12 miliardách a posudek Ernst & Young z roku 2005 ohodnotilo OKD dokonce na 52 miliard korun. Přitom znalecký posudek, který si k tomu tehdy nechalo zpracovat ministerstvo financí (s B. Sobotkou coby ministrem) žádal za podnik jen kolem dvou miliard.

Nedlouho po uzavření obchodu se o transakci začala zajímat Evropská komise, která si k tomu od Sobotkova ministerstva financí vyžádala analýzu. Pro resort tento posudek zpracovala advokátní kancelář Radka Pokorného, Sobotkova letitého přítele, který v té době zároveň pracoval pro Zdeňka Bakalu a těžko tak měla zájem konečnou cenu zpochybňovat.

Nový vlastník kromě důlní společnosti získal zároveň 44 tisíc bytů. Vše koupila společnost Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy, kteří ale OKD po pouhých dvou měsících přeprodali firmě RPG Industries Zdeňka Bakaly, který zaplatil o pět miliard víc, než za firmu inkasoval stát. Po dvou měsících tedy hodnota záhadně narostla ze 4,1 na 10 miliard. Bakala, který se z Česka postupně stáhl a přesídlil do Švýcarska, podle různých odhadů ze společnosti OKD vytuneloval několik desítek miliard korun. Další odhady mluví až o 120 miliardách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…