Sobotka z ČSSD hanil Klausovu amnestii: Je podezření, že byla ušitá na míru

17.01.2013 11:10

AKTUALIZACE Poslanci odstartovali schůzi, na níž bude kabinet Petra Nečase již po páté čelit pokusu opozice vyslovit mu nedůvěru. Sociální demokraté svolali tuto mimořádnou schůzi sněmovny kvůli novoroční amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus a podepsal premiér. Jako první si za sněmovním pultíkem vzal slovo lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. A nenechal na Klausovi a potažmo ani na premiérovi nit suchou.

Sobotka z ČSSD hanil Klausovu amnestii: Je podezření, že byla ušitá na míru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ještě bere slovo

ČSSD kritizuje obsah i rozsah amnestie. Podle ní je extrémní a nemá v Česku obdoby. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce je hlasování důležité, ať dopadne jakkoli.

„Je tady 19 nezařazených poslanců. Je tady po tom, co proběhla amnestie, velká bouře na pravicové scéně. A samozřejmě některé z těchto momentů mohou hrát roli v rozhodování jednotlivých poslanců. A přinejmenším takovou, aby bylo jasné, že vláda už nedisponuje 101 hlasem, i kdyby náhodou přežila,“ řekl již dříve v rozhovoru pro Český rozhlasTejc.

Jako první si dnes ve sněmovně vzal slovo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten se na začátku svého proslovu snažil porovnat Klausovu amnestii s tou, kterou na Slovensku po vzoru Klause na začátku tohoto roku vyhlásil slovenský prezident Ivan Gašparovič. Deník Sme pak na počátku ledna napsal, že by se na svobodě mohlo ocitnout zhruba 550 vězňů, což je s českou amnestií neporovnatelné, navíc podle připomenutí Sobotky - amnestie vyhlášená na Slovensku se nesetkala s žádnou polemikou.

„Amnestie tady vyvolala velkou vlnu nesouhlasu celé české společnosti. Proti amnestii tady protestovali jak občané, tak právní experti. Výrazně se nad ní podivili  soudci,“ připomněl Sobotka za sněmovním pultíkem a zdůraznil, kterých kauz se tato podoba „Klausovy amnestie“ vlastně týká.

„Maří to práci policistů a státních zástupců při vyšetřování závažných kauz a je tady i podezření, že byla ušitá na míru,“ řekl také Sobotka a dodal: „Tato podoba amnestie je krajně nešťastná. Jsou zpochybněny základní principy právního státu."

Budou jednat do noci?

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda po vystoupení šéfa ČSSD požádal o to, aby si poslanci odhlasovali jednání až přes půlnoc.

„Dnes čekám velká rétorická cvičení a dovolím si jménem dvou poslaneckých klubů požádat, abychom jednali po 21. hodině i po 24. hodině,“ řekl Benda. Sněmovna jeho žádost pak odhlasovala kladně.

Po něm si vzal slovo předseda vlády Petr Nečas. Kromě jiného řekl, že plně respektuje právo opozice, ale i ta si má být vědoma, že má mít promyšlený krok B, který bude řešit politickou situaci po případném svržení vlády. Podle jeho názoru ale tento fakt opozice zcela ignorovala.

Nečas: Ta amnestie je jen záminka!

„Amnestie prezidenta republiky je jen záminka a lze ji využít jen k rozjitření atmosféry, a nejde o hodnocení amnestie jako takové, ale jen o další folklóristický krok opozice. Zdůrazňuji, že je to rozhodnutí prezidenta. Všimněte si, že je psána i v první osobě jednotného čísla,“ zdůraznil Nečas.

„Každý z nás má jinak nastavené hranice, ale tady se jedná o akt milosrdenství a nemůže se týkat politického handlu. Ano, je kontrasignována předsedou vlády, ale ten nejsprávnější způsob je podívat se, jak postupovali vaši předchůdci...,“ pokračoval premiér s tím, že tento akt je v souladu s Ústavou a jako takový je i vykonatelný. 

„Chci požádat všechny poslance, aby hlasovali proti tomuto aktivistickému kroku,“ dodal nakonec Nečas, který kromě jiného zmínil kladná čísla ČR v souvislosti s mezinárodními ratingy od agentur.

Na jeho slova pak reagovala šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. „Chtěla bych připomenout premiérovi, že vždy je něco poprvé, a tak i on nemusel podepsat tuto amnestii.“

Tejc: Lid se ratingu nenají...
 

Na Nečase reagovali také předseda ČSSD Sobotka a šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„To až za sedm let přišel premiér na to, že máme přeplněné věznice? Jenže plošná amnestie není jen záminkou k vyprázdnění věznic, je to i zastírání jiných problémů,“ řekl Sobotka.

„Tohle není jen folklórní cvičení a jestli to nebere vážně, tak připomenu, že tady máme rozhodnout i o odchodu premiéra z politiky...toto je jen jeden důvod, aby Petr Nečas nezůstal předsedou vlády. Tady ale neplatí to, co říkal pan premiér, že snad hledáme záminky, vy nám je totiž snadno dáváte!“ pokračoval v kritice Nečasova proslovu Tejc.

Podle něj se ve sněmovně snažil premiér odvést pozornost od hlavního problému tím, že třeba mluvil o ratingu. „Každý si ale může udělat obrázek sám, když hovoří s lidmi. Ale lid se ratingu ani nenají a ani nezaplatí z toho nájmy,“ uzavřel Tejc.

Návrh sociálních demokratů podpoří i Věci veřejné
 

Již dříve uvedli poslanci z Věcí veřejných, že návrh socialistů podpoří. „Budeme hlasovat pro nedůvěru kabinetu Petra Nečase. Ta schůze je svolaná především kvůli poslednímu hříchu, a to je amnestie. Nicméně Věci veřejné jsou přesvědčeny, že je zde mnohem více a možná ještě závažnějších důvodů, proč nevyslovit důvěru vládě. Tyto důvody a tyto hříchy hodláme zopakovat na zasedání Poslanecké sněmovny,“ potvrdila šéfka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová.

Opozice však zřejmě vzhledem k rozložení sil ve sněmovně zřejmě neuspěje. Koaliční partneři jsou totiž prý soudržní. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda si je jistý, že celý klub bude hlasovat proti návrhu opozice.

I ostatní koaliční strany avizovaly, že kabinet podrží. Za TOP 09 a Starosty to zveřejnil třeba Stanislav Polčák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…