Stranám končí možnost personálně upravit sněmovní kandidátky

21.09.2013 6:37

Poslední možnost dnes mají strany k tomu, aby doplnily své adepty na poslance do kandidátních listin. Do 16:00 mohou také případně ještě upravit jejich pořadí. V minulosti této možnosti využívala zejména některá nově vzniklá seskupení, která na rozdíl od zavedených stran neměla napevno schválené kandidátní listiny.

Stranám končí možnost personálně upravit sněmovní kandidátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Inu uvidíme, jak ve volbách uspějí

Lhůta je daná zákonem o volbách do sněmovny. Znamenalo to pro krajské úřady a pražský magistrát, aby zajistily své pracovníky, kteří budou osobně, případně elektronicky přijímat doplnění kandidátních listin, uvedl Vladimír Řepka z Ministerstva vnitra. Ministerstvo podle něj o této nutnosti s úřady jednalo.

"Doručení musí proběhnout do 16:00 hodin na podatelnu či do rukou úředníků," uvedl Řepka. Na další doplňování či změnu pořadí nebude brán zřetel, dodal. Kandidující uskupení tak nebudou moci argumentovat tím, že dnešek není pracovním dnem. To, že lhůta končí v sobotu, je dáno tím, že organizační volební lhůty se pro předčasné volby na rozdíl od minulosti zkrátily zpravidla o třetinu.

Přezkoumání správnosti všech údajů

Podobně krajské úřady měly do dneška přezkoumat kandidátní listiny, zda splňují všechny náležitosti. Až do pondělí ale mají čas na to, aby kandidující strany vyzvaly k nápravě. Volební uskupení na to budou mít čas až do poslední zářijové neděle. Mezi obvyklé nedostatky patří chybně uvedená data narození, místa trvalého bydliště nebo v některých případech i jména kandidátů. Při minulých volbách před třemi lety pak měla jedna ze stran na kandidátní listině víc adeptů na poslance, než kolik jich povoluje zákon.

Na víkendové dny připadly nejzazší termíny pro zřízení účtů u ČNB, na které kandidující strany musely složit příspěvek na úhradu volebních nákladů, nebo poslední termín pro zápis do seznamu voličů v zahraničí. O prvním říjnovém víkendu pak ještě končí lhůta pro jmenování zapisovatelů okrskových volebních komisí, které budou na hlasování dohlížet. Obce však tento krok pravděpodobně stihnou během pracovních dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…