Ta strana už je vážně na dně. Čtěte ohlasy na volební tahák ODS

12.09.2013 16:27

ODS představila část své kampaně „První práce, první byt“, kde má jít o podporu mladých lidí hledajících si první práci a první byt. Plány se ale nelíbí levici. Jde prý jen o „prázdné heslo“. „Navrhované osvobození od daně z převodu nemovitosti je mimo, stejně tak i úlevy na sociálních odvodech, neboť již neříkají, na jak dlouho to bude,“ namítají. Naopak ekonomka Markéta Šichtařová je nadšená.

Ta strana už je vážně na dně. Čtěte ohlasy na volební tahák ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ODS

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Kampaň ODS „První práce, první byt“ je zaměřená na absolventy a mladé lidi do třiceti let. Firmy, které nabídnou mladým lidem práci, mají být podle plánů ODS zvýhodněny tím, že u nich stát sníží sociální odvody o 80 procent. ODS chce navíc odpustit placení daně z příjmu mladým, kteří do tří měsíců po skončení školy začnou podnikat.

Aby měli tito lidé lepší přístup k vlastnímu bydlení, pak jim ODS chce odpustit daň z převodu nemovitosti. A to každému člověku mladšímu třiceti let, přičemž cena nemovitosti nesmí přesáhnout tři miliony. Třeba při nákupu bytu za dva miliony tak lidé ušetří 80 tisíc korun. Toto opatření podle Martina Kuby (ODS) pomůže rozhýbat trh nemovitostí i domácí spotřeby.

Na to se ale s podivem dívají komunističtí exposlanci či senátor za ČSSD Zdeněk Škromach, naopak ekonomka a ředitelka nezávislé poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová plány ODS velebí.

Dolejš: Měli už něco udělat dávno

„Start kampaně ODS navozuje dojem, že upozadila provařená jména a tváří se, že s vládou ODS nemá moc společného. Jinak by se nabízela otázka, proč práci a kvalitní veřejné služby nezajistili občanští demokraté už dávno. Oslavovat jako svůj úspěch schválení občanského zákoníku je na pováženou. Sebechvála, že jsou jediná autentická pravice, asi nebude moc objektivní, ale to ať si řeší pravice,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz místopředseda a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Pokud jde o první část programu "První práce, první byt", tak to je podle Dolejše jen prázdné heslo, i když možná zní trochu levicově.

„ODS se totiž nechce znát ke svému podílu na růstu nezaměstnanosti. Říkat, že ve Španělsku či v Řecku je hůře, je výmluva. Vláda (Petra Nečase) větší propad ČR v krizi, než bylo nutné, prostě zavinila,“ uvedl dále Dolejš a vypočetl, že pro řešení situace nezaměstnaných absolventů škol navrhuje KSČM právo na prvé zaměstnání také. Ale jinak.

Oni neříkají na jak dlouho. A to je problém

„ODS ovšem chce, aby mladí začali podnikat, což bez zkušeností je velmi rizikové, a nabízí jim k tomu osvobození od daně z příjmu. Podobnou úlevu hlásá i pro firmy, které nezaměstnané přijmou do práce. Jenže problém je v tom, že už neříká kolik a na jak dlouho! Tedy jak velký bude výpadek v inkasu daní. Systém úlev by měl být jasně cílený, ale ne podle hesla slibem nezarmoutíš,“ zdůraznil Dolejš.

Stejně problematický je pak dle něj i plán občanských demokratů na to, jak to učinit u mladých s prvním bytem.

„Navrhované osvobození od daně z převodu nemovitosti je mimo, protože daň bude i v příštím roce platit prodávající. Nemluvě o cenách na trhu nemovitostí a vlivu úvěrových jištění bank. Nabídka bydlení je ale rozhodující. KSČM tady podporuje proto takzvané startovací byty, kde je prioritou pomoc obcí a pak rozvoj bytových družstev. To je systémové a nejlevnější. Jsme také za přetrvání podpory stavebního spoření,“ dodal místopředseda KSČM.

Opálka: To je zacíleno jen na ty, co už zajištění mají

„Plány ODS nijak nevybočují systémově z toho, co předkládala v minulosti... Prostě podpora na úkor finančních zdrojů,“ ťal kritiku do řad modrých ptáků další „rudý“ exposlanec Miroslav Opálka.

„U těch bytů jsem se musel ale trpně pousmát, protože už vidím mladé lidi, jak shánějí dva nebo pět milionů... Pomůže jim potom nějakých padesát tisíc? Proto je podle mne tento plán jenom zacílen na určitou skupinu, která má pevné zaměstnání, dobrý plat anebo dobré rodinné zázemí,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Opálka.

„Co se týče prvního zaměstnání, tak samozřejmě, že každá kapka, která přispěje ke zvýšení zaměstnanosti, je dobrá. Ale kapka, která jde na úkor veřejných financí, jež ochuzuje již tak deficitní zdroje a vlastně díky tomu může vytláčet i kmenové zaměstnance, kteří jsou režijně dražší, tak to je docela krok do tmy, protože to nezvýší ani počet pracovních míst. Jenom jde o přeskupení různých skupin,“ poznamenal komunista dále.

Strany ale logicky budou řešit stejná témata

„Tato témata zacílená na mladé lidi ale budou u všech stran nyní podobná, neboť zaměstnanost bude zřejmě alfa a omega celé volební kampaně a stejně tak i pomoc mladým a rodinám. Půjde jenom o ty nuance a o způsoby, jak přistoupit k tomu nebo onomu problému. Jak se říká – ďábel je v detailu, takže detaily nebudou u všech stran samozřejmě stejné,“ dodal Opálka.

„Podle mne je to pouhá rétorika od ODS a odráží se v tom to, že tato strana téměř spadla na samé dno, že má mnoho skandálů - a to i díky tomu, že se spojila v minulém období s TOP 09, která je naprosto asociální,“ zhodnotila plány modrých politiků Soňa Marková z KSČM.

„Za jejich vlády se zhoršilo postavení lidí, co jsou nějakým způsobem handicapovaní. Je to od nich tak pouhá rétorika, kterou se snaží opět vrátit na výsluní s tím, že se snaží oslovit skupiny občanů, které ale už dávno ztratily důvěru v politiku ODS. Samozřejmě, pokud by se chtělo skutečně pomoci mladým lidem, rodičům samoživitelům a zdravotně postiženým, tak jsou tyto návrhy jednou z možností, jak těmto lidem pomoci. Není to tak úplně špatně, ale bohužel z úst ODS to zní poněkud farizejsky poté, co oni zvedali celou dobu ruce pro to, aby se situace pro tyto lidi spíše zhoršovala,“ poznamenala dále pro ParlamentníListy.cz Marková.

Máme tam kombinaci pomoci i od obcí a krajů

„V případě bytů pro mladé lidi to má KSČM v programu jinak. Máme tam státní podporu u startovacích bytů a je tam i kombinace pomoci od obcí a krajů s výstavbou bytů. Jen a pouze samotné úlevy, ať už komukoliv – tady firmám, nebo těm, co se chystají jako mladí podnikat – nejsou samospásné. Důležitá je kombinace s tím, aby existovala i státní koncepce pomoci těmto lidem. Takže proto říkám, že to je pouhá rétorika, nic víc,“ doplnila Marková.

Místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach se nejprve podivil tomu, proč nápady, jak pomoci mladým, sype ODS z rukávu až nyní.

„Základní otázka je tak to, proč to už za těch osm let, kdy byla ODS u vlády, nerealizovala a proč s tím přichází až teď, kdy vlastně odvádí pozornost od skutečných témat a kdy prokázala svým vládnutím, že tyhle sliby stejně není schopna naplnit. Takže je to taková vějička, která by měla odlákat pozornost od toho, co tady ODS dlouho – ať již za dob Topolánka nebo Nečasovy vlády - napáchala,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Úleva na sociálních odvodech nic neřeší

„Firmám bude odpuštěno až 80 procent? Já si myslím, že to v zásadě nic neřeší a je to jenom obdoba toho, kdy úřady práce dlouhodobě dostávaly peníze – a ty programy byly zavedeny již za vlád sociální demokracie – na podporu aktivní zaměstnanosti, a kdy i zaměstnavatelé dostávají příspěvek na to, že zaměstnají právě absolventy škol, případně lidi po padesátém roce věku, nebo maminky či tatínky po mateřské. Je to otázka jenom formy a to zvýhodnění je v zásadě menší, než by zaměstnavatelé mohli dostat formou příspěvku na zaměstnání absolventa, protože tam fakticky absolventa po celou dobu praxe mají zadarmo, kdežto tímto příspěvkem to bude řádově mnohem nižší,“ doplnil Škromach.

„ODS hlásá První byt a první práce, to je naše agitace, kupředu levá?“ uvedli pak ironicky k tématu za volební blok Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková a Jiří Janeček.

Vzpomínka na socialistické novomanželské půjčky pro Husákovy děti...

„Jsme nadšeni tím, jak ODS vyklidila pole všem, kteří věří ve svobodu, individualitu, osobní zodpovědnost, férové podmínky a poctivou práci. Představa, jak mladí lidé, plní síly a odvahy, spoléhají na pomoc státu, vyvolala vzpomínky na socialistické novomanželské půjčky pro Husákovy děti. Je vidět, že lídři ODS se slzou v oku zavzpomínali na svá mladá léta tuhé normalizace a zcela pohřbili pravicové volební myšlenky,“ napsali Bobošíková s Janečkem ParlamentnímListům.cz.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Volební blok Hlavu vzhůru! prý mladým lidem sice nedá první byt a ani první práci, ale na druhou stranu pro ně vytvoří takové podmínky, aby mohli bez zbytečných administrativních překážek rozjet vlastní podnikání a na byt si vydělat.

Ekonomka Markéta Šichtařová ale naopak rukama nad plány ODS nelomí.

„Já na tom levicového nevidím vůbec nic. Naopak mně to připadá jako dobrá věc, protože pořád se mluví o nastartování nějakého ekonomického růstu a vlastně levice se snaží vždy rádoby nějaký růst ´nastartovat´ tím, že uvolňuje víc peněz do ekonomiky a tvrdí, že se to musí tzv. proinvestovat,“ zareagovala pro ParlamentníListy.cz Šichtařová a zároveň tak odmítla negaci volebního bloku Hlavu vzhůru!.

Ekonomka: Pod to bych se podepsala

„Já tady naopak poprvé slyším úplně obrácený přístup, než jaký protlačují levicové strany. Totiž nikoliv, že by se měl hospodářský růst nastartovat skrze uvolňování dalších peněz do ekonomiky, ale přesně obráceně, tedy tím, že stát si nevezme víc peněz od lidí, a že peníze nechá mezi nimi. A to se mi právě na tom plánu ODS zdá dobré, není to tedy nic levicového. Já bych se pod to i podepsala,“ pronesla Šichtařová.

„Kdyby tady bylo zaručeno automaticky právo na práci tím, že musí mladí dostat třeba ve státní správě nějaké místo a minimální plat – tak to by byla levicová rétorika a s tím se nedá souhlasit. Ale pokud je řečeno, že oni naopak nemusí odvádět určitou část daní a stát se tak zříká svých vlastních příjmů a dovoluje i lidem, aby si s tím naložili po svém, tak to je zcela opačný přístup a tomu se nedá vůbec nic namítnout,“ uvedla dále ekonomka.

Pokud jde o zvýhodnění, tedy o odbourání placení daní u převodu nemovitostí, tak by prý neměla nic proti tomu, aby se to rozšířilo i na další skupiny.

Úleva od daní by trh rozhýbala

„Ale zase chápu, že státní rozpočet je napnutý a tím pádem se to musí dělat postupně... Já jsem ale vždy upozorňovala na to, že stát by měl minimalizovat svoje příjmy a výdaje do ekonomiky, takže ani tady proti tomu nic nemám. Já už delší dobu dokonce hovořím o tom, že by se měly zrušit některé majetkové daně – na prvním místě obecně daň z nemovitostí a na druhém daň z převodu nemovitostí, což by navíc trh s byty rozhýbalo a pomohlo by to také českému stavebnictví a i dalším investicím v ekonomice. Za další to může pomoci překvapivě i důchodové reformě, která by probíhala spontánně zespodu. Nemám tedy nic proti tomu, mně se docela tyto nápady líbí,“ řekla Šichtařová s tím, že hospodářský růst Česka totiž skomírá právě na tom, že se v ekonomice neinvestuje a neinvestuje se proto, že jsou předražené nemovitosti a trh s byty se nehýbe.

„Je tady obrovské množství nemovitostí, co byly postavené již v roce 2008 a marně čekají na své majitele. Přitom se pořád brojí za nějakou důchodovou reformu a vlastně nejlepší reformou je, když si lidé pořídí své vlastní bydlení,“ dopnila Šichtařová k plánům ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…