Takový binec ve sněmovně: Nejede technika, bezmocná Němcová hlásí přestávku

07.08.2013 10:13

Poslanci právě začali jednat o tom, zda dají, či nedají vládě Jiřího Rusnoka důvěru. Podporu vládě dá ČSSD, KSČM a Věci veřejné. To ale stačit nebude, neboť jde dohromady jen o 91 hlasů. Zákonodárci z bývalé vládní koalice a i část nezařazených poslanců totiž vládu podpořit nechtějí. Sotva ale poslanci svou schůzi odstartovali, tak se jim rozbilo hlasovací zařízení. Do sálu tak museli nastoupit skrutátoři.

Takový binec ve sněmovně: Nejede technika, bezmocná Němcová hlásí přestávku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po přestávce přichází už konečně k aktu hlasovacímu

Pokud dnes Rusnokova vláda důvěru nedostane, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že prezidenta Miloše Zemana požádá, aby příští vládu mohl sestavit sám. To samé ale chtějí strany bývalé vládní koalice, tedy ODS, TOP 09 a LIDEM. Prý mají sto jedna podpisů.

Sám premiér ale zmínil, že podporu jeho kabinet možná dostane. Při hlasování totiž stačí prostá většina přítomných zákonodárců.

„Bude to podle mého odhadu plus minus 95 a něco. Půjdu tam s optimismem a s očekáváním,“ řekl Jiří Rusnok médiím několik hodin před hlasováním.

Do sálu sněmovny premiér nastoupil s úsměvem a v kravatě dooranžova. Se všemi svými přáteli se zde pozdravil a podal jim ruku. Vzápětí na to ale šéfka sněmovny Miroslava Němcová zmínila, že je v sále problém s hlasovacím zařízením.

Pauza kvůli hlasovacímu zařízení

„Musím oznámit, že je problém s hlasovacím zařízením, asi po včerejší bouřce. Pokud to technici nespraví, bude nutné kvůli tomu vyhlásit technickou přestávku,“ oznámila do sněmovního mikrofonu Němcová.

Když zjistila, že poslanci nemohou odhlasovat ani první bod, tedy ověřovatele schůze, vyhlásila vskutku pauzu na 15 minut.

„To, čeho jsem se obávala, tak se splnilo. Vyhlašuji přestávka 15 minut do 10.25 hodin,“ zvolala Němcová.

„Uvidíme, jak to půjde, do sálu přišli skrutátoři. Od nich se musí zjistit přítomnost poslanců a aby celý další průběh byl v pořádku,“ informovala poslance Němcová krátce po přestávce. "Přítomno je 191 poslanců," zmínila po sečtení hlasů skrutátory.

ČSSD: Pro nás je to vláda přechodná

„Sociální demokracie pokládá vládu Jiřího Rusnoka za vládu přechodnou, která by měla překlenout období nejlépe do předčasných voleb. Hlasování sociální demokracie pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka neznamená podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení nějakého prezidentského systému,“ vysvětlil včera šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jenže strany koalice se budou o sestavení vlády hlásit také. Spolu s nezařazeným poslancem Michalem Doktorem mají totiž 101 hlasů. Chystají se proto dnes vyzvat prezidenta, aby v dalším kole mohla kabinet sestavit předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

„Aby v souladu s Ústavou, ústavními zvyklostmi konal tak, aby Česká republika měla legitimní vládu, která by disponovala důvěrou Poslanecké sněmovny, a to v co nejkratším čase. Vzhledem k tomu, že máme onu 'stojedničkovou' většinu, tak neexistuje žádná jiná vláda, která by se mohla opírat o podporu v Poslanecké sněmovně,“ uvedla Němcová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Poslanci počítají s tím, že za nimi zavítá i prezident Miloš Zeman a před samotným hlasováním o důvěře poslance osloví.

Kabinet musí pak podat demisi

Podle Ústavy musí vláda po neúspěšném pokusu získat důvěru podat demisi. Prezident ji pak pověří tím, aby plnila své úkoly do doby, než bude sestavena vláda nová. Zároveň by měl jmenovat nového premiéra, pro to ale nemá hlava státu stanovenou žádnou lhůtu.

„Prezident by v případě, že vláda nezíská důvěru, měl začít v podstatě okamžitě jednat s cílem, aby jmenoval nového premiéra. Pokud chcete nějaký časový rámec, tak já si myslím, že v naší současné situaci není důvod, proč by nová vláda měla být jmenovaná někdy na konci srpna nebo na začátku září,“ uvedl pro Radiožurnál Jan Kudrna z Katedry ústavního práva Univerzity Karlovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…