Ten gosudar Zeman, soptil Kalousek. Podle politologů se mu to vrátí

01.07.2013 17:04

POLITOLOGOVÉ Zdá se, že debaty o dalším směřování politické scény jsou čím dále více zasaženy tím, co řekne odcházející ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Třeba jeho nápadu na změnu Ústavy ve smyslu okleštění pravomocí prezidenta se představitelé politických stran chytli velmi rychle. Podle politologů to ale není dobře, neboť změna Ústavy potřebuje delší čas a odbornou politickou „konferenci“.

Ten gosudar Zeman, soptil Kalousek. Podle politologů se mu to vrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Místopředseda koaliční strany TOP 09 Miroslav Kalousek stále více slovně útočí na prezidenta Miloše Zemana a hlavu státu označkovává expresivními slovy. „Ten gosudar tady zavede putinovský režim," poznamenal třeba odcházející ministr financí na konto Zemana v jednom z posledních rozhovorů pro média.

Další politická debata, kterou opět započal Kalousek, se pak stáčí i na otázku, zda by nebylo zapotřebí v době, kdy se skládá vláda Jiřího Rusnoka, okleštit pravomoci Zemana změnou Ústavy, a to v souvislosti s pravomocemi prezidenta zvoleného v přímé volbě. Kalousek totiž pokládá za důležité, aby Parlament v budoucnu ujasnil kompetence prezidenta v oblasti jmenování vlády a členů bankovní rady.

Jenže zatímco představitelé parlamentních stran dali v pořadu České televize Otázky Václava Moravce najevo, že diskuse teprve začíná a nic by se nemělo uspěchat, Kalousek je netrpělivý. Jak se to dá vysvětlit?

Kalousek to rozkymácí vždy ještě víc...

„Myslím si, že Miroslav Kalousek se pouští do další velké hry – on když vidí rozkymácený politický systém v této zemi, tak jej rozkymácí ještě víc. Když tady totiž bude ještě vetší chaos, tak v tom chaosu se tady bude do budoucna sestavovat ještě hůře nějaká příští vláda,“ zamyslel se nad tím pro ParlamentníListy.cz politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

„Slovní pyrotechnika mu tak pomáhá zakrýt příčinu současné vládní krize – to znamená policejní vyšetřování. Jenomže v okamžiku, kdy začne Kalousek vykřikovat o ústavním puči, a začne velmi znejisťovat veřejnost, rovnováhu mezi Poslaneckou sněmovnou a prezidentem, a soustředí se na tuto interpretaci, tak to velmi mění podmínky uvnitř politické reprezentace,“ zmínil dále Jelínek.

„Je to však hodně riskantní podnik. Nejsem si tak proto jistý tím, zda i veřejnost je zvědavá na interpretace pana Kalouska, na jeho osobní pocity. Všimněte si, že za TOP 09 v poslední době vystupuje prakticky jenom on, že se stáhli další místopředsedové, ba dokonce i předseda Karel Schwarzenberg, ale i Starostové,“ zmínil dále Jelínek se zdůrazněním, že povyk Kalouska ještě nemusí znamenat větší preference pro tuto stranu.

Povyk Kalouska neznamená vzestup preferencí

„TOP 09 chce ale nyní ukázat, že ona je tou pravicovou stranou, která brání zemi před porušováním Ústavy, před levicovými kabinety. Já chápu, že to může být vcelku efektivní pro pravicové voliče, ale situaci uvnitř politické scény to nevyřeší. TOP 09 jde tak podle mého soudu o to získávat body vůči Miloši Zemanovi a jeho vládě, která se bude zároveň prezentovat jako vláda levicová,“ poznamenal v této souvislosti Jelínek.

Být ale voličem TOP 09, tak by si prý on osobně počkal na to, až trochu opadnout emoce a až proběhne za 14 dní v Poslanecké sněmovně hlasování o rozpuštění sněmovny a o předčasných volbách. Pak totiž podle něj může být oficiální stanovisko všech reprezentantů TOP 09 jiné nežli nyní osamoceného Miroslava Kalouska.

„Protože jeho zájmy a jeho hry ještě nemusí znamenat zájmy celé TOP 09,“ vysvětlil Jelínek.

O tom, že by ale přece jen byly na místě úvahy o nějaké změně Ústavy, je pak přesvědčený politolog Jan Bureš.

Bureš: Revize Ústavy ano, ale pomalu

„Já si myslím, že by vůbec neškodilo takovou revizi ústavy udělat, ale cestou komplexní revize. Každou změnu ústavy je totiž nutné promyslet tak, aby logicky byla v souladu se zbytkem ústavy, tedy s tím celkem jako takovým. A na to už nestačí jenom politici, k tomu je potřeba i doporučení ústavních právníků, “ uvedl pak v souvislosti s nápady Kalouska politolog Bureš.

Varuje ovšem před nějakými zbrklými nápady. „Ústava ČR má skutečně řadu nedostatků, řadu věcí by byla zapotřebí upřesnit, ovšem nemyslím si, že by to bylo dobré dělat v případě, když se vyvine nějaký problém, například když prezident postupuje na hraně ústavního procesu, tedy že by se měly začít měnit bezmyšlenkovitě jenom nějaké části ústavy. Třeba – jak tvrdí Kalousek – že by se měla oslabit nějaká pravomoc prezidenta v případě jmenování premiéra a posílit tady vliv parlamentu,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Netvrdí ovšem a priori, že by tu takový problém - který nasťiňuje právě Kalousek – nebyl.

Dát Zemanovi do ústavy lhůty, odebrat nějaké pravomoci

„Protože se ale poměrně dlouho debatuje o tom, ať už v politických kruzích, nebo v akademických kruzích – že by ústava potřebovala určitou revizi, určité zpřesnění - bylo by tak daleko rozumnější uspořádat nějakou odbornou politickou konferenci, kde by řeč vedli nejen zástupci klíčových politických stran, ale i odborníci, tedy ústavní právníci a navíc ti, kteří tu ústavu kdysi psali, tedy zástupci Ústavního soudu. Na téhle konferenci by se mělo dojít ke konsensu nejenom ohledně celkové podoby ústavy, ale i ke zpřesnění role prezidenta, tedy vymezení toho, co může, co už nemůže, dát mu tam lhůty, odebrat nějaké pravomoci... Nemělo by se to ale rozhodně dělat nějak nahodile a ad hoc, tedy v případě, kdy přijdou problémy,“ pronesl dále Bureš.

Podle něj je takovým zářným příkladem, které by si změnu v ústavě zasloužilo, tvrzení, že prezident je z výkonu své funkce neodpovědný.

„Ovšem to je logicky v době, kdy je přímo voleným prezidentem, nesmysl, neboť on je přímo voleným a je tak odpovědný i za tu funkci a je odpovědný lidu. Ono to slůvko, že je neodpovědný znamená, že za něj je odpovědná vláda. Ale to může fungovat jen za situace, kdy vládní většina je schopná zvolit prezidenta v parlamentu,“ poznamenal.

Ten gosudar, to je už hodně agresivní

Co se ovšem týče Kalouskových slovních útoků na Zemana, tam má prý pak Bureš pocit, že to už je za čarou.

„Mám pocit, že Kalousek na Zemana útočí až příliš agresivně jakoby si neuvědomoval, že Zeman je jeden z klíčových hráčů scény – byť lze s ním souhlasit v tom, že postup prezidenta je kontroverzní. Zeman je ale skutečně jeden z klíčových hráčů scény, takže nazvat ho za pučistu, Putina apod., tady by si měl Kalousek uvědomit, že taky může ohrozit pozici celé TOP 09,“ zdůraznil.

Proto ani rozhodně nemohou slova Kalouska straně TOP 09 nějak pomoci zvýšit preference. „Já si dovedu představit, že Zeman pak řekne: tak já už nikdy nebudu jmenovat Kalouska ministrem financí,“ zdůraznil politolog.

Veřejnost debaty o ústavě moc nebere

Nemůže to pomoci TOP 09 v preferencích ale prý hlavně proto, že debaty ohledně ústavy běžná veřejnost moc nesleduje, neboť ústavnímu právu ani nijak význačně nerozumí.

„Proto to asi není zrovna téma, na němž by se daly nabrat nějaké politické body. Oni to ale veřejně prezentovali jako boj se Zemanem, takže určitá část voličů to může ocenit jenom proto, že volili Schwarzenberga. Ale jinak si nějaké ostré výpady proti Zemanovi podle mne nemůže TOP 09 dovolit už z toho důvodu, neboť tady těch čtyři, pět let bude s ním muset také nějak spolupracovat,“ vysvětlil Bureš.

Proč to ale Kalousek tedy vše dělá a říká?

„Já nevím. Možná opravdu nepřemýšlí nad tím, co říká, tedy rychleji mluví, nežli myslí. Ono to může sice určitou popularitu u veřejnosti přinést, neboť česká veřejnost do jisté míry pořád ty silácké výroky v mnoha případech i oceňuje, ale politika nemůže být o neustálé snaze se zalíbit voličům. Politici také musí svým vyjadřováním scénu kultivovat. Takže výroky typu ´gosudár´ nic neřeší, a ani nepřispívají ke konstruktivnímu řešení situace. Podle mne proto stačí, když se politici jasně ohradí a řeknou: prezident nepostupuje podle ústavy, je to nestandardní, protestujeme proti tomu, a budeme proti tomu vystupovat i v parlamentu,“ dodal k výrokům Kalouska politolog Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…