Ve sněmovně na církevní restituce opět nedošlo

05.06.2012 23:07

Poslanecká sněmovna měla v úterý na programu dne kromě kauzy obviněného exhejtmana Davida Ratha i jiné věci. I přes body jako návrh o nižším růstu penzí, změny v rozpočtovém určení daní, prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta však nedošlo na téma církevních restitucí. I přesto, že si poslanci odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci.

Ve sněmovně na církevní restituce opět nedošlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Sněmovna se k církevním restitucím nedostala, ač je hlasy koalice zařadila na dnešek jako poslední pevný bod jednání. Podle sociální demokracie chtějí koaliční strany údajně zpomalení růstu penzí a církevní restituce projednat ve stínu kauzy Davida Ratha.

„Koalice chce v mediálním stínu, který vytvoří dnešní vystoupení poslance Ratha v Poslanecké sněmovně, protlačit dva absolutně kontroverzní zákony. Jsou to nejkontroverznější a nejdůležitější zákony, které se na této schůzi projednávají,“ cituje předsedu strany Bohuslava Sobotku Česká televize.

Projednáním důchodové novely jednání poslanců po dohodě politických klubů skončilo. Sněmovna se tak už nedostala k další debatě o církevních restitucích.



Pomalejší valorizace důchodů

"Návrh je nemravný. Valorizace nepokryje inflaci, reálná výše důchodů bude klesat," uvedl Miroslav Opálka (KSČM). Opoziční poslanci připomínali i nedávnou protivládní demonstraci důchodců. "Směr, kterým se vláda vydala, se mi zdá odporný," podotkl Adam Rykala (ČSSD).

Penze se budou podle novely po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Jde o součást vládních úsporných opatření ke snížení schodků rozpočtu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…