Vidím se vrátil z dovolené, a co nevidí. Zaorálek pořád křičí a John už je jako Sládek

09.01.2013 17:16

Amnestie prezidenta Klause není projevem slabosti, ale akt milosrdenství. Vláda nesnáze překoná, protože ví, že alternativní koalice ČSSD a KSČM je stokrát větším zlem. Tak to vidí poslanec ODS Jan Vidím, jenž se právě vrátil z dovolené, kde zprávy moc nesledoval.

Vidím se vrátil z dovolené, a co nevidí. Zaorálek pořád křičí a John už je jako Sládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

„Poslanci Věcí veřejných se chovají stále tak destruktivně, jako se kdysi chovali republikáni. Na jejich tiskovkách by mohl za Radka Johna klidně mluvit Miroslav Sládek a bylo by to lautr to samé,“ míní bezpečnostní expert a poslanec ODS Jan Vidím. Podle něj jsou takoví dobrodruzi velmi nebezpeční a tak je rád i za křehkou většinu současné vládní koalice. Přesto byl jeho návrat z dvoutýdenní rodinné dovolené plný údivu. A hned pro ParlamentníListy.cz vše okomentoval.

O obraně

Dozvěděl se totiž o překotných změnách, které se zatím udály v tuzemské politice. Dopředu přiznal, že mu na mobilní telefon chodily různé zprávy, ale moc velkou pozornost jim nevěnoval. „Překotné jmenování a odvolání Karolíny Peake z postu ministryně obrany beru jako rozhodnutí premiéra a já byl vždycky loajální vůči ministrům své koaliční vlády. Nerýpu do toho, respektuji to, ale byl to fofr, že si všichni museli držet klobouky na hlavách,“ podotýká.

Ohledně dohadů, že její odvolání mohlo souviset s návratem lidí napojených na bývalého šéfa resortu Martina Bartáka, s nímž pojí Vidíma dlouholeté přátelství, řekl: „Nemyslím si, že to tam ovládají nějaké kliky. Obrana vždy byla a bude složitý organismus, a když tam přijde někdo nový zvenčí, vždy mu bude chvíli trvat, než se zorientuje. Podle mě se tam paní Peake nemohla tak rychle rozkoukat, aby někoho dosazovala.“

Podle něj armádní puč nehrozí, protože nejsme v Jižní Americe a české vojsko je velmi zdravý organismus. „Nějaké politické hrátky ohledně ministra ji neovlivní, protože má svého kvalitního náčelníka generálního štábu Petra Pavla a jasnou hierarchii. Pravda, nejde o nic příjemného a vojáci z toho asi neskáčou metr a půl do výšky. Optikou ministerstva se ale na armádu nelze dívat, protože ta si žije svým životem a střídání ministrů pro ni až takovou tragédií není,“ doplňuje.

O rebelech

Je přesvědčen o tom, že opírat se o většinu v Poslanecké sněmovně, kterou budou tvořit pohybující se elektrony, tedy bezpartijní nebo naštvaní poslanci, není dobré. „Vládní podpora by měla být jasně definována a mít určité parametry. Proto se přikláním k tomu, aby zůstal půdorys ODS, TOP 09 a LIDEM. Neříkám, že by sympatizantů nemuselo být víc, ale zavěsit koaliční vládu na bydlo, které budou tvořit jednotlivci, je strašně nebezpečné. Hlas jednotlivce má pak velkou cenu a vláda by musela dělat obrovské ústupky, aby si je zavázala. Šlo by pak o vládu údržbářskou a ne reformní,“ vysvětluje.

V Poslanecké sněmovně nicméně vždy existovaly podivné party, které působily rozvratně. „V roce 1996 vládla menšinová vláda ODS, KDS, ODA a KDU – ČSL a byla pod patronací prezidenta Václava Havla. Nicméně v Poslanecké sněmovně tehdy byli ve hře i poslanci naprosto nekonstruktivního charakteru jako republikáni. Tomu se teď blíží Věci veřejné. Jejich jednání, chování a vystupování je podobné. Jde o stranu postavenou na destrukci, jako byli republikáni,“ podotýká.

Poslanecké sněmovna si prý s takovýmto chaotickým chováním vždy uměla poradit, ale vždy z toho vyšla dost oslabena. „Myslím si, že vláda hádky překoná. Všichni, co vládu tvoří, vědí, jaká hrozí děsná alternativa. Tou je vláda ČSSD s KSČM, kterou nikdo nechce. Hlavní reformy sněmovnou už proběhly a nyní máme rok a půl do příštích voleb. To už se nějak zvládne,“ sděluje optimisticky.

O amnestii

Vzhledem k prezidentské volbě hájí umírněnost kandidáta Přemysla Sobotky. „Je velmi konzervativně založeným člověkem. Nekřičí a nevlamuje se do řeči někoho jiného. Od toho jsou různí Zaorálkové, co skáčou do řeči každému a pořád. Takový Sobotka není a nezmění se. Doufám, že pro pořádný kus české veřejnosti je podobná umírněná slušnost, kterou reprezentuje, balzámem na duši,“ brání zájemce o Hrad z ODS.

Tolik kritizovanou amnestii přijal s bohorovným klidem. „Amnestie je právem prezidenta a já ho nebudu nijak zpochybňovat. Václava Klause budu vždy považovat za jednu z největších státnických postav po roce 1989 na tuzemské politické scéně a jsem si jistý, že tato amnestie byla z jeho strany opravdu promyšleným projevem milosrdenství a ničeho jiného,“ říká. Oba novodobí prezidenti dostali za amnestii za uši, protože Češi prý nemají moc rádi akty hromadného milosrdenství.

„Jako jednotlivci si myslíme, že jsme ti nejslušnější a každý, kdo je za mřížemi, si zaslouží nejméně trest smrti. Běda, jak se najde někdo, co řekne, že si máme významné výročí připomenout nejen přiťuknutím sektem a pověšením státní vlajky, ale třeba i nějakým aktem milosrdenství. Alespoň podle reakcí na amnestii, se mi to tak zdá,“ zakončil s tím, že takový projev milosrdenství není slabostí, ale naopak výrazem pevného a moudrého charakteru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …