Vítěz Babiš může být brzy poražený. Zasvěcená slova Pečinky nejen k volbám

13.10.2014 21:47

ROZHOVOR Příští týden se může z vítěze komunálních voleb stát poražený. Pro Andreje Babiše bude obtížné získat další vrstvy a podporu jiných stran do druhého kola voleb senátních, tvrdí politický komentátor, spisovatel a publicista Bohumil Pečinka. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že plnohodnotnou stranou se ANO stane až ve chvíli, kdy bude mít jasný program a jasnou představu o tom, čí zájmy chce vlastně hájit. Sociální demokraté budou podle něj ve volbách do Senátu mnohem úspěšnější.

Vítěz Babiš může být brzy poražený. Zasvěcená slova Pečinky nejen k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Je vítězem komunálních voleb ANO a Andrej Babiš? Jak se stavíte k tomu, že vyhrál v Praze a v dalších osmi krajských městech a ve městech, kde dřív vyhrávala sociální demokracie? Vyhrál třeba v Ostravě, Ústí nad Labem, Brně… Čím to je, že se mu podařilo v těchto městech zvítězit?

V těchto městech také vítězila ODS ještě předtím, než ČSSD, takže to nejsou úplně bašty sociální demokracie, to jen na úvod. Jde o to, že hlavní proud voličů upozadil své názory a sociální zájem ve prospěch protestu. Domintantní postoje překryly jejich zájmy, to může demonstrovat, že Andrej Babiš získal hlasy ve velkých městech, kde voliči celá léta volili strany středu a pravice a současně získal nejchudší oblasti severozápadních Čech a Sudet, kde volili radikálně levicově naladění.

Je neuvěřitelný fenomén, že dokázal vybalancovat tak odlišné politické zájmy lidí. Je to dané tím, že nad vším byl pocit lidí potrestat některé politické elity a já to vidím jako klíč k vysvětlení toho, proč na svou stranu získal protikladné voličské skupiny. To se dosud nikdy nikomu nepodařilo, z levice i pravice, že by nějaká strana tak výrazně získala Prahu a současně západní Čechy nebo severní Moravu. Takže za vítěze komunálních voleb považuji ANO určitě. Myslím si, že to Babišovi v dalších volbách senátních, kde je volební systém dvoukolový, nebude vyhovovat. Jak měl protestní tón, tak se musel vymezovat zleva doprava, poplival přitom úplně všechny, ale logika dvoukolového systému je, že musíte integrovat také další vrsty a podporu dalších stran, to pro něj bude obtížné. Podle mne bude rád, když získá dva senátorské mandáty, takže vlastně už za týden může být poražený, i když teď vyhrál.



Má to znamenat, že ANO je konstituované, že je to opravdu už plnohodnotná strana, pevně personálně zakotvená?

Má pro to předpoklady, ale stane se to až tehdy, kdy bude mít konzistentní program, který bude stranu spojovat. Zatím zachytili tak protikladné sociální skupiny, že není dlouhodobě možné rozhodnout, čí zájmy bude hájit a reprezentovat.

Může výsledek hnutí jako takové ohrozit? Tím, že Andrej Babiš dostal své hnutí na řadu radnic, tak asi nebude moct nadále stavět jen na kritice nebo protestu. Lidé budou očekávat, že to „prostě zařídí“ a budou muset skládat účty…. Může to ohrozit hnutí ANO, může ohrozit to, co ho přivedlo k úspěchu? Co když začne být hůř?

Jedna věc je, že neznáme jejich volební program a kdo jsou zvolení lidé. Vlastně to dnes nikdo neví a my možná budeme překvapeni, jaký je jejich koaliční potecionál. Moho lidí má vůči nim odpor, takže například člověk, který vedl ANO a zvítězil v Olomouci, je kontroverzní pověsti a čtyři strany se spojily a vyšachovaly ANO z vládnutí. Zvítězili, ale ve skutečnosti prohráli. Co je to za lidi a jakou mají pověst? To už musí voliči dešifrovat přes místní příběhy a lokální problémy, které neznáme.

Co výsledek hnutí ANO v komunálních volbách znamená pro Bohuslava Sobotku? Je zpochybněna nebo ohrožena pozice Sobotky právě proto, že ANO uspělo ve městech, v nichž dříve vítězila ČSSD? Bude to mít pro něj dohru?

Já myslím, že ne, protože se čekalo, že to bude možná o něco horší, ale to není hlavní. Hlavní je to, že ČSSD uspělo v senátních volbách a uspěje i v druhém kole. Myslím, že po velkém neúspěchu na Moravě, Ostravsku řekne, že výrazně zase vyhráli v senátních volbách, a to oni vyhrají, takže může říci, že je to jedna - jedna. K tomu, aby Babiš mohl něco výrazněji udělat, mu bude chybět Senát, viditelná síla. Bude mít v podstatě nejslabší senátní klub a s tím rozhodně nepočítal. Chtěl minimálně deset mandátů, vidím to tak do tří. Dnes už TOP 09 podala zprávu, že podpoří proti Babišovi sociální demokracii.

Dá se očekávat zvýšené napětí v koalici?

Ne, Babiš čekal, zda bude mít vyšší podporu a zda bude mít sociální demokracie nižší. Zůstane to tak, jak to je a Sobotka to bude ventilovat drobnými kopromisy, ústupky a salámovou politikou. Jde o to, kolik koalic společně domluví ve velkých městech, zda jich bude hodně a přivedou je k sobě, nebo rozdělí, jako v Olomouci.

Nakolik je pravděpodobné, že Sobotku někdo vyzve, aby odstoupil z pozice předsedy ČSSD? Nebo zda dosažené výsledky budou znamenat, že se na sjezdu objeví protikandidát?

To je absolutně nepravděpobné. Nejsou pro to předpoklady a Sobotkovým korunním princem je ministr vnitra Chovanec, který na to nijak zvlášť nečeká. K tomu, aby ho někdo vyzval, by byla třeba porážka v jiném typu voleb.

Bude se Andrej Babiš snažit posílit svou pozici na té celostátní úrovni s odůvodněním, že tyto volby pro něj byly úspěšnější než pro ČSSD? Může si být Babiš teď tak jistý, že by třeba riskoval i předčasné volby?

Předčasné volby by vyvolal, kdyby mu analytici řekli, že má v průzkumech dlouhodobě více podpory, než ČSSD, ale třeba o deset procent. Je schopen vyvolat třetí světovou válku nad čímkoliv, když potřeboval snížit kredit ministerstva zdravotnictví a ministra Němečka, jeho auditoři vytáhli audity nemocnic, ale ta záminka není tak důležitá,. Důležité je, zda by měl v průzkumech dlouhodobě nad deset procent nad ČSSD.

Pokud jde o TOP 09, jak hodnotíte její výsledek zejména v Praze, ale i v dalších, především velkých městech. Signalizuje to začátek úpadku TOP 09? Znamená to, že Babiš začal přebírat TOPce část jejích voličů? A jaké voliče podle vás Babiš sebral TOP 09?

TOP 09 už tragicky neuspěla v komunálních a senátních volbách před čtyřmi lety, tehdy to interpretačně překlenula tím, že k výsledku připočítala Starosty a nezávislé. Teď tam starostové nejsou a vlastně se vyjevilo, co před čtyřmi lety, že jde o stranu volebního typu a nemá pevné zázemí. Navíc, když má dostatek konkurentů podobného typu, jako v pražských částech, voliči se rozhodují pro jiné strany. Tato strana všechno založila na marketingu a popularitě svého předsedy a stejně rychle jak vylétla, může rychle i skončit.

Považujete výsledek ODS za začátek jejího konce? Komplikuje tento výsledek Petru Fialovi snahu dostat ODS nahoru? Je to na rezignaci Petra Fialy po necelém roce působení na pozici předsedy?

V komunálních volbách, protože jsme si dělali s přáteli takovou predikci, co je úspěch a neúspěch, tak se čekal větší propad ODS. V mnoha městech je voliči podrželi a příklad za všechny: města Kadaň 43 procent pro ODS, v Chomutově se vůbec nedostala do zastupitelstva. Jde o typický výsledek a naznačuje, kde byli občanští demokraté příčetní, schopní, nezkorumpovaní zastupitelé ve vedení. Tam se voliči nebojí dát hlas bez ohledu na poškozenou značku. Takže ti voliči ODS naposledy podrželi navzdory tomu, že ztratili polovinu zastupitelů. Vlastně ten sešup zadrželi v polovině kopce. Teď je otázka, zda na celostátní úrovni pomohou tlačit značku nahoru. Teď nastává Fialova chvíle, jestli se následující rok nepokusí etablovat ODS na celostátní úrovni, tak do roka a do dne bude nahrazen, mandát nemá do nekonečna.

Nicméně ODS má některé silné osobnosti, které uspěly, ať už jde o Janu Černochovou nebo Kuberu, Vladana Krásného… Mohou tyto osobnosti, které za současné situace v ODS dokázaly uspět, jít ještě víc nahoru?

Jestli má ODS pud sebezáchovy, tak všichni, které jste vyjmenovala, by měli jít na kongresu v lednu do vedení a výkonné rady, prostě do širšího vedení strany. Voliči ukázali, že obecně volí podle své zkušenosti s politiky a jsou schopni stranu vymazat a v jiném městě přispět k vítězství. Tak výrazné odlišnosti neměla nikdy žádná strana a jestli to nepochopí Fialova strana a vedení, promarní šanci.

Jak se díváte na výsledek KDU-ČSL. Čím to je, že se to Pavlu Bělobrádkovi daří, jak v komunálu, tak i v senátních volbách?

Lidovcům se podařila geniální finta. Zakryli značku a spojili se s lidmi z opačného spektra, z části s Piráty a Zelenými. Byl to takový nenásilný podvod na voličích, ale vyšel jim. Díky tomu obsadí místa, jaká by v jiných konstalacích nemohli. V tom je rozpor, na celostátní úrovni by vládli jen těžko, na komunální to jde. Otázka je, zda to voliči nebudou brát jako podvod: volili jsme Piráty a Zelené a dostali jsme sem tradicionalistické lidovce.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Jak hodnotíte celkový výsledek senátních voleb? Čím vás výsledek nejvíce překvapil a proč?

Určitě jsem nečekal tak dobrý výsledek sociální demokracie, to mě překvapilo. Protože pro ČSSD už jsou to čtvrté senátní volby po sobě, kde dosahuje výrazného výsledku. Ukazuje se, jak nesmyslné byly představy, že většinový systém není pro levici výhodný a neměl by se používat. Ukazuje se naopak, že když hrají na regionálně známé osoby na kandidátkách, je to jediná cesta, jak uspět v Senátu. Dvoukolový systém má své zákonitosti a oni se nejlépe přizpůsobili.

Jak se díváte na výsledek TOP 09 v senátních volbách? Proč podle vás neuspěl Martin Bursík?

TOP 09, pokud já vím, tak v eurovolbách byli zvoleni samí nezávislí, ani jeden člověk nebyl z TOP 09. Když teď vidím výsledky, ale nemám je před sebou, myslím, že tam opět není nikdo z TOP 09 nebo jich je minimum. To je na to být dominantní stranou pravice, jíž chtěli být, strašně málo. Potvrdilo se, co jsem říkal, že jsou schopni se mobilizovat na celostátní úrovni a táhnout to přes Karla Schwarzenberga, ale až na výjimky to nedokáží na regionální a krajské úrovni. Ve většině krajských měst nejsou v radách nebo zastupitelstvu.

To, proč nezvítězila TOP 09 v komunálních volbách a Bursík v senátních, má společného jmenovatele. Oni špatně vsadili na levicové liberální vrstvy, kteří jezdí na kole, jí biozeleninu a jsou nazelenalí. Tyhle vrsty ale mají obrovskou nabídku jiných stran a seskupení, ať už na magistrátu, nebo v jednotlivých pražských částech. TOPka není jediná a hlasy se rozmělnily. Nešli na pravicového voliče, ale na mladší vrstvy, o které se uchází strašně moc stran a tato špatná strategická úvaha a orientace nevyšla. Prostě zapomněli na lidi, kteří jezdí auty, ve prospěch těch na kolech, když to řeknu hodně zjednodušeně.

Má František Čuba šanci stát se senátorem? Bylo by to dobře i vzhledem k věku?

Čuba pluje už několik let na retrovlně, která si idealizuje komunistický řežim. Nechce nastolovat minulý režim, ale má nostalgii, která je spojena s léty, kdy byli lidé mladší a krásnější. Lidé mají tendeci si ji idealizovat a vidí údajné hospodářské úspěchy v JZD Slušovice. Kdyby kdokoliv jiný měl výhody, které tehdy měl Čuba, tak ho komunisté zavřeli na mnoho let. Byl takovou výstavní skříní komunistů, takové terárium a lidé na tohle na Zlínsku zapomínají. Mají ho spojeného s dobou, kdy u něj pracovaly tisíce lidí a on jim poskytoval vysoké výdělky a jakýsi blahobyt na tehdejší dobu. Podobnou retrovlnu známe z módy, hudební scény, literatury a podobně. Zda byl někdo důstojník StB, dnes nic neznamená, je to jen vzpomínka na minulou dobu a naopak to někdy znamená, že byl dokonce schopný, když měl funkce v represivním režimu.

Jiná věc je, zda jeho voliči uvažují tak, že jestliže se stane senátorem, tak se bude rozdělovat pro zemědělství a senátorství. Z výsledků zjistíte jedno, že najednou v těch obvodech, kde kandidoval, jsou slabí komunisté. On stáhl hlasy komunistů a lidí ze středních vrstev i těch, kteří jinak volí pravici a vzpomínají na JZD Slušovice. Má širokou základnu, zatímco Alena Gajdůšková má jen voliče sociální demokracie.

Co si myslíte o výrazném úspěchu Ivo Valenty?

Přináší práci tisícům lidí nebo minimálně stovkám ve svém obvodu a stejně, jako je retrovlna nostalgie po KSČM, tak je vlna důvěry v milardáře. Řídí se představou, že miliardáři mají hodně a nemají potřebu dále krást. Není jediný a nebude dlouhodobě jediný. Souvisí to s duchem doby, idealizovat komunismus a idealizovat miliardáře, když mají hodně, nechtějí ještě více.

Pokud Marcel Chládek prohraje, byl by to důvod k odchodu z ministerstva?

Dostal se do druhého kola z prvního místa a obhajoval senátní obvod, to je v našich podmínkách na rozdíl od Ameriky, kde při obhajování získáte většinou 75 procent hlasů, jinak. Je to těžké, takže prohra o malý rozdíl ho v postavení nijak nezvyklá. Navíc důležitá je jedna věc, která je klíčová, Babiš nechce ministerstvo školství. Kdyby ho chtěl, už tam prohání auditory a zveřejňuje audity. Znamená to, že Chládek přežije, ať už vyhraje, nebo nikoliv.

Jak hodnotíte výsledek komunálních voleb v Praze? Jak může dopadnout vyjednávání na základě signálů, které jsou? Bude vítěz obejit? Má Hudeček šanci být primátorem nebo má šanci TOP 09 obsadit tuto pozici? Jaké jsou vaše předpovědi ohledně budoucí koalice? Jak bude vypadat?

TOP 09 před čtyřmi lety málem zbořila Prahu, když nedostala hned při vyjednáváních primátora a zdůvodňovala automatický nárok vítěze voleb. Můžeme vyjít z toho, co říkali tehdy a měli bychom to respektovat. Paní Krnáčová se nikomu nemusí líbit, ale právo respektovat vítěze voleb, aby vládnul, bychom měli. Druhou věcí je, na jaké strany se obrátí, nebo neobrátí. Spíše si myslím, že po čtyřech letech v poloopozici bude sociální demokracie chtít vstoupit do rady. Už jen protože Sobotka si s tím spojuje co největší spojení ANO a ČSSD a záruku toho, že když na komunální úrovni spolupracují, bude stavba vládní koalice stabilnější na centrální úrovni.

Ještě nikdy nezvítězil nikdo s tak málo hlasy, to je strašně málo, musí spojit minimálně tří nebo čtyřčlennou koalici a nevím, zda ANO budou chtít podpořit třeba Piráti. Rozhodně bychom měli respektovat právo vítěze voleb.

Piráti nechtějí spolupracovat se sociální demokracií a chtějí do kontrolních výborů, co tomu říkáte?

Být Babišem nebo Krnáčovou, tak je chci okamžitě do kontrolního orgánu. Někoho tak nekompetentního, oni nejsou schopni nic zkontrolovat. Kontrolovat podnik, který má obrat padesát miliard ročně, to chce kvalifikaci. Když to zjednoduším - na to nestačí dredy a protest.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…