Volební nenávist: Praha trhá plakáty se Zemanem. A může být ještě mnohem hůř

20.09.2013 10:52

Ve volebním boji přituhuje: Objevují se potrhané plakáty i výzvy k agresivitě. „Cokoliv se jednou v politickém boji použije, to se jeho nástrojem stává téměř napořád,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz sociolog Jan Herzmann s tím, že se na předvolební mítinky možná vrátí i házení vajíček. Podle něho můžeme očekávat razantní předvolební boj, hlavně z řad příznivců protestních stran a hnutí.

Volební nenávist: Praha trhá plakáty se Zemanem. A může být ještě mnohem hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potrhaný volební plakát SPOZ

Redakce ParlamentníchListů.cz si na několika místech v Praze všimla, že odpůrci SPOZ a Miloše Zemana poškozují volební plakáty zemanovců. Na některých plakátech, které mají formu dopisu či pohledu s poštovní známkou s obličejem Zemana, je záměrně vytrhnut právě jen růžek s portrétem prezidenta. V uplynulém týdnu šlo například o reklamní plochy na Vinohradech, ve Lhotce a v Košířích.

Bojuje s tím nějak strana, nebo to bere jako běžnou součást předvolebního boje? A dá se očekávat obecně velmi ostrá kampaň především v jejím závěru?

Každá společnost, která plakáty vylepuje a pronajímá k nim prostor, podle místopředsedy SPOZ Vladimíra Kruliše provádí pravidelné kontroly. „Pokud my zjistíme poškození, hlásíme to. Neznám z hlavy detaily smlouvy, ale vždycky je to maximálně v rámci jednoho či dvou dnů, než je to přelepeno znovu. Týká se to samozřejmě většinou nosičů, které jsou na sloupech, protože na ně každý dosáhne. Tam počítáme s tím, že to více trpí a je třeba to častěji obnovovat,“ řekl Kruliš ParlamentnímListům.cz.

Policie má na starost důležitější věci, než řešit strhávání plakátů

„Pokud nám někdo nepokreslí celý billboard, jde o přestupek a to se pochopitelně nijak nehlásí. Je lepší to přelepit. Navíc si myslím, že ani není možné viníka dohledat a naše policie nemá kapacity na to, aby honila někoho, kdo strhne kousíček papírového plakátu. Policie musí řešit důležitější věci,“ míní.

Kruliš konstatoval, že se to stává každé straně před každými volbami, a není to tedy výsada jenom zemanovců. „Většinou to neřešíme, jen pokud by to byla poškozená třeba velká plocha. Ale to se nám ještě nestalo, přece jen vylézt na billboard je dost nebezpečné,“ dodal místopředseda SPOZ a mluvčí strany Vladimír Kruliš.

Je možné především v Praze očekávat vyhrocení kampaně vůči SPOZ podobně jako před prezidentskými volbami? V prvním kole přímé volby prezidenta získal Miloš Zeman v Praze 17,09 % hlasů a Karel Schwarzenberg 43,20 %. Druhé kolo v hlavním městě vyhrál opět Schwarzenberg se ziskem rovných 66 %, Zemana volilo 33,99 % Pražanů.

SPOZ a TOP 09 se považují za konkurenty

Podle sociologa Jana Herzmanna ale není SPOZ v průzkumech tak silná, aby se proti ní zvedla taková vlna jako proti Miloši Zemanovi v lednu, který byl očekávaným vítězem prezidentské volby. „Proto soudím, že to zdaleka tak vyhrocené ani v Praze nebude,“ uvedl Herzmann.

„Myslím si, že každá politická strana má část příznivců, kteří se budou vymezovat vůči jejím konkurentům. TOP 09 a SPOZ, zdá se, zvolily takový typ volební kampaně, že se vzájemně považují za protivníky, a to se v kampani určitě odrazí,“ je přesvědčen sociolog.

Závěr předvolební kampaně můžeme očekávat velmi vyhrocený a nejde jen o SPOZ a TOP 09. Terčem se mohou stát především strany bývalé Nečasovy vlády.

„Všichni do ulic, ať zažijí peklo“

Milan Mráz, který spravuje facebookovou stránku s osmadvaceti tisíci uživateli a odmítá ODS a TOP 09, vyzval občany, aby politikům na mítincích připravili peklo. „Konečně nastal ten 'den', kdy můžeme od plic a do očí říct všem těm zlodějům, šmejdům z pravicové koalice ODS, TOP 09 a VV, která nám tady tři roky bez mandátu vládla, co si o nich myslíme. Připravte jim peklo, které na náměstích a ulicích ještě nezažili,“ vyzývá Mráz.

„Tři roky námi pohrdali a smáli se nám! Nyní se karta otáčí, využijme toho, ztrapněme je, že budou chodit kanály a stydět se vylézt na ulice! Lidi, využijme svého práva a pojďme 'do nich', ať slyší hlas národa!“ burcuje zakladatel a správce stránky „Stydím se za vládu ČR a chci její demisi“, která vznikla jako reakce na kroky bývalé vládní koalice.

Čekejme křičení, pískání i vajíčka

Vzrůstající negativní nálady potvrzuje i výpověď jednoho z členů ODS. „U nás jsou lidé hodně naštvaní. Vyjít na ulici v modrém tričku s letáčky vyžaduje odvahu. Do ulic vyrazíme, ale určitě budeme chodit aspoň ve dvou,“ řekl serveru iDnes.cz kandidát ODS, který chce zůstat v anonymitě.

Sociolog Jan Herzmann uvádí, že se na scénu může vrátit i pověstné házení vajíček, což před lety na náměstích zažíval tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Cokoliv se jednou v politickém boji použije, to se jeho nástrojem stává téměř napořád. Muselo by se stát něco velmi zásadního, aby se výrazně změnila kvalita politického boje. Takže křičení, pískání, možná i vajíčka s velkou pravděpodobností budou součástí tohoto předvolebního boje,“ upozorňuje Herzmann.

Projeví se i příznivci nových protestních hnutí

„Situace celkově je poměrně vyhrocená a zejména proto, že pravicová vláda, která odstoupila, byla krajně nepopulární, dá se očekávat, že ti, kdo byli jejími kritiky, budou chtít dát velmi razantně najevo, že s ní nesouhlasí a že ty strany volit nechtějí,“ sděluje dále.

Podle Herzmanna se tímto způsobem mohou projevovat nejen voliči ČSSD, KSČM a SPOZ, ale třeba i příznivci nových hnutí, která mají taktéž protestní charakter. „Konkrétně mám na mysli třeba hnutí ANO nebo Úsvit přímé demokracie. Nevím, do jaké míry budou jejich příznivci používat kultivované a do jaké míry méně kultivované postupy, ale očekával bych, že se budou vyjadřovat také velmi razantně,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Herzmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…