Volím knížete, ale jedno mi na něm vadí, popisuje bývalý Bártův člověk

17.01.2013 18:26

Přestože většina čelních představitelů Věcí veřejných má zásadní výhrady proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi, jejich bývalý člen, starosta a poslanec Milan Šťovíček, naopak nosí na klopě hrdě odznak s jeho podobiznou a čírem. Zdůrazňuje navíc, že přímá volba prezidenta byla jedna z věcí, se kterou šel do parlamentu.

Volím knížete, ale jedno mi na něm vadí, popisuje bývalý Bártův člověk
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: MiIan Šťovíček

Karla Schwarzenberga podporoval již v prvním kole prezidentské volby. Čelní představitelé politické strany, za niž do sněmovny kandidoval, mají ovšem vesměs opačný názor na volbu prezidenta ze dvou kandidátů. Milan Šťovíček pro ParlamentníListy.cz uvedl, že i kdyby stále byl členem Věcí veřejných, názor by on měl stále „knížecí“. O truc těm, kteří se jej v listopadu zbavili, prý nejde. „Karel Schwarzenberg je osobností, která umí lidi spojovat a ne rozdělovat. Právě to je jedním z důvodů, proč ho podporuji na funkci prezidenta. Nejsem příznivcem konfrontačních řešení, názorových veletočů či trucování. Své názory dlouhodobě neměním a v případě Karla Schwarzenberga k tomu nemám žádný důvod,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz..

Masaryk, Havel, Schwarzenberg?

S nedávným výrokem bývalého ministra spravedlnosti a místopředsedy Poslanecké sněmovny narozeného v Chomutově Jiřím Pospíšilem (ODS), že kníže je pokračovatelem Masaryka a Havla, má totožný názor. „S  Masarykem a Havlem má společné nejen vysoký mravní kredit, ale také to, že pojímá své působení v politice jako skutečnou službu této zemi a jejím občanům,“ souhlasí se zástupcem politické strany, v níž působil ještě před vstupem do Věcí veřejných (v roce 2003 byl za ODS zvolen starostou Litvínova, z tohoto postu byl v roce 2009 jedním křídlem svých stranických kolegů odvolán, aby se do vedoucí funkce města vrátil v roce 2011 za Věci veřejné).

Respekt doma i v zahraničí. A zase ty limity!

Podle Milana Šťovíčka potřebujeme prezidenta s pevnými postoji, se schopností potřebného nadhledu, s přirozenou autoritou a respektem doma i v zahraničí. „Prezidenta, kterému nechybí vtip ani rozvaha,“ říká. Nejvíc na něj kníže prý zapůsobil při svém projevu na francouzské ambasádě při příležitosti výročí pádu Bastily 14. července. „Hovořil jasně, srozumitelně a přímočaře. Zároveň však bez obvyklých klišé a nic neříkajících frází,“ komentuje, co se mu z nutných reprezentativních kompetencí případné hlavy státu zamlouvá.

S Karlem Schwarzenbergem má prý navíc shodný názor na nutnost chránit města a obce před další těžbou, a vrátit tak regionu možnost a perspektivu normálního fungování a rozvoje. „Sdílím s ním také názor, že v právním a demokratickém státě je amnestie nadbytečným institutem a už vůbec by se neměla používat  v rozsahu, který použil současný prezident,“ neodpustí si rýpnout do stále aktuálního novoročního tématu z Hradu. „Na druhou stranu si nemyslím, že by měl stát v důsledku takto neuvážené amnestie nést finanční důsledky a platit nějaké náhrady z veřejných prostředků,“ dodává pro ParlamentníListy.cz, že ne všechny postoje potencionální hlavy státu kopíruje.

Ano, kromě limitů těžby jsem sem šel i s přímou volbou prezidenta!

Milan Šťovíček zcela jednoznačně podporuje přímou volbu prezidenta v České republice. „Jsem moc rád, že se nám podařilo v Parlamentu prosadit přímou volbu, protože ta kromě jiného také umožňuje volit podle vlastního rozumu a citu, nikoliv podle stranické příslušnosti,“ dodává ještě k úvodnímu dotazu na jeho názorový nesoulad s bývalými straníky z Věcí veřejných s tím, že do Poslanecké sněmovny vysloveně vstupoval mimo jiné s cílem prosadit přímou volbu prezidenta republiky všemi občany.

Jako „dvojku“ za Karlem Schwarzenbergem viděl Přemysla Sobotku, který se do druhého kola ale nedostal. Na prvním kolem voleb jej potěšila vysoká účast zejména mladých voličů, kteří tak podle něj jednoznačně vyjádřili, že jim není lhostejná ani přítomnost, a tím méně budoucnost republiky. Velký význam pro úspěch Schwarzenberga v prvním kole mělo podle Milana Šťovíčka právě také spojení s mladou generací. „Není bez zajímavosti, že jeho třiadvacetičlenný volební tým tvoří veskrze mladí lidé ve věku kolem třiceti let a je v něm 12 žen a dívek,“ dodává. “První kolo proběhlo korektně a do finále s převahou postoupily dvě silné a výrazné osobnosti,“ shrnul své dojmy starosta Litvínova.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…