Vystoupit z EU a politikům už ani korunu. Předseda Svobodných má jasno

01.05.2013 18:08

ROZHOVOR Zákaz zadlužování státu a vyrovnaný rozpočet povinný ústavou. Konec placení politických stran ze státního rozpočtu a vystoupení z Evropské unie. Takové jsou představy lídra Strany svobodných občanů Petra Macha, který odpovídal na otázky pro ParlamentníListy.cz.

Vystoupit z EU a politikům už ani korunu. Předseda Svobodných má jasno
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Mach

Poslední dobou se voliči o něco více klonili k levicovým stranám, obáváte se společně vlády ČSSD a KSČM?

Já to bohužel vidím tak, že my máme levicovou vládu už nyní. Pokud bychom se zabývali znaky levicovosti, tak pro mne znamená  všelijaké přerozdělování, zvyšování daní, zadlužování, rozhodování vládou, politikama a úředníkama za svobodné občany. Takže nemohu o této vládě říci, že je pravicová. Podle mě je jasně levicová a bude nanejvýše vystřídána levicovými stranami, které se jmenují jinak, ale k fundamentální změně nedojde.

Obávám se pokračování současné politiky. Jestliže v roce 2014 nastoupí vláda pod vedením třeba sociálních demokratů, zvýší státní dluh podobně jako Nečasova vláda třeba o šest set miliard korun. Dál bude zvyšovat daně, i když nevěřím, že tak hrozně moc, jako teď, to snad ani nejde.

Takže kdyby k tomu došlo, zase tak velký rozdíl to nebude?

Velký rozdíl ne, naopak je možné, že příští vláda pozmění některé stávající kroky. Například udělá z druhého pilíře penzijní reformy pilíř dobrovolný, pak by nešlo o změnu k horšímu. 

Jaké vidíte šance Svobodných v následujících parlamentních volbách?

Nám ti voliči přibývají pomaloučku, samozřejmě nemůžeme soutěžit s politickými stranami, které mají stamiliony ze státního rozpočtu a jsou stále v médiích. Není to jednoduché, postupujeme po krůčcích, a jednou dojde k překonání pěti procent. Přál bych si, aby se to stalo v roce 2014, ale když ne, tak o něco později. Máme už nějaké úspěchy a zastupitele na komunální úrovni. Když se konaly krajské volby, tak jsme ve středních Čechách dostali dva a půl procenta. Beru to tak, že se blížíme.

Co uděláte proto, abyste se stali právě silnější stranou?

My musíme fungovat na dobrovolnosti, protože jestliže máme tisíc členů nebo příznivců, kteří zaplatí ročně v průměru tisíc korun příspěvek, tak vybereme milion a půl, což nestačí na kanceláře nebo platy. Použijeme je na letáky, plakáty. Přáli bychom si, aby to měli stejně všechny strany. Jestliže bude mít ODS nebo ČSSD dvacet tisíc členů, tak ať mají od každého tisícovku, to je dvacet milionů korun. Pak budou mít více peněz než my zaslouženě, protože mají více členů.

Ideální stav je, když se politika dělá ve volném čase na principu dobrovolnosti. Líbí se mi systém v Lichtenštejnsku, kde politik není placený jen zvolením. Dál pracuje jako doktor, učitel, dělník, řemeslník, má svoje povolání. Jednou za čas, když zasedá parlament, dostane náhradu ušlé mzdy nebo zisku. 
Politici u nás jsou profesionálně placeni, jakmile se dostanou do sněmovny. Bohužel možná právě proto, že je legislativy příliš mnoho. Jestlliže se ročně schvalují stovky zákonů, tak nejsou schopni je všechny přečíst. Kdyby jich bylo řekněme deset, patnáct, tak ani nepotřebujeme profesionálně placené politiky. Pokud se my dostaneme do parlamentu, budeme dostávat plat jako všichni ostatní, a jen tak se to asi nezmění. Alespoň bychom chtěli zrušit příspěvky politickým stranám ze státního rozpočtu.

Jinak řečeno, proč by lidé měli platit propagaci politiků z vlastní kapsy?

Je to strašně nespravedlivé, člověk si může přát nějakého politika a přitom platí skrze daně úplně někoho jiného.

Jak vnímáte současnou daň z příjmu a její zvyšování?

Jedna taková lumpárna byla, když vláda dramaticky zvýšila daň, aby zavedla druhý pilíř důchodové reformy. Řekli, že očekávají na dvě stě tisíc lidí, kteří se připojí, a tím pádem nebudou platit tolik na sociálním pojištění do rozpočtu. Sdělili, že financování reformy musí vykrýt zvýšením DPH. Nyní je v druhém pilíři pouhých dvacet tisíc lidí a zvýšená daň zůstala. Vláda už nebude mluvit o snížení daně, přes různé výmluvy neustále dochází ke zvyšování.

Zastáváte zrušení některých daní, například dědické, daň z nemovitosti nebo darovací s tím, že jejich výběr stojí více, než státu vynesou. Je tomu opravdu tak, máte náklady dobře spočítané?

Někdy to nejde spočítat úplně přesně, protože Ministerstvo financí nevykazuje přesný počet úředníků, kteří se zabývají konkrétní daní, takže můžeme odhadovat. Každopádně tyto daně mají malý výnos, na každém ze stovky finančních úřadů je člověk, který má daně na starosti, a evidentně se nevyplatí. Jestliže chceme daně obecně snižovat, škrtnutí některých je výhodnější, protože odpadne celý administrativní náklad.

Kdybyste se teoreticky dostali do vlády, co by bylo vaší prioritou?

V případě, že by se Svobodní dostali do vlády, je možné, že bychom  za velmi přísných podmínek nějakou koalici podpořili. Jedna základní by byla odhodlání vlády vyrovnat státní rozpočet, druhá prosadit v parlamentu skutečný ústavní zákon, který by vládě nakazoval hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, a také vyjednání podmínky na zavedení eura. To jsou hlavní body, a možná bychom k tomu přidali rušení některých evidentně zbytečných úřadů a daní.
Nechceme stanovovat podmínky, které by nikdo nepřijal. Vláda chtějící naše hlasy by mohla například souhlasit s výjimkou z eura, prosazením zákona o vyrovnaném rozpočtu nebo zrušením daně, která nic nevynáší.

Na Pražském hradě se vystřídal kromě prezidenta také přístup k Evropské unii. Svobodní prosazují vystoupení z unie, jak vnímáte podpis takzvané smlouvy ESM?

Nikdo přesně neví, co to bude vlastně znamenat. Na nás se nebude ESM vztahovat do doby, než vstoupíme do eurozóny. Jestli se tak stane, není ani tak na nás, podle smlouvy to může Evropská unie rozhodnout za nás. Třeba se ESM a eurozóna zhroutí dříve, než to bude pro Českou republiku aktuální, vývoj je rychlý. Přesto jsme velmi protestovali, aby Česká republika dávala s ESM souhlas, protože jde o hazardování. Jednou je to závazek a znamená, že jakákoliv příští vláda nás může zavázat k obrovským platbám, a jde skoro o hazardování s mírem v Evropě. Jestli si státy budou dlužit stamiliardové částky, tak zakoření všelijaké nevraživosti.

Jaký je váš recept na korupci?

Jediné, co pomůže, je zmenšit měšec, který politici a úředníci třímají v ruce a ze kterého rozdělují. Z měnšího měšce budou krást menší částky, ale hlavně, když bude menší, tak na něj bude lépe vidět. Řekněme, že bychom státní zakázku třeba na policejní uniformy probírali měsíc v novinách. Když jsou jich ale statisíce, tak nemáme šanci to uhlídat.

S kterým politikem v současné době nejvíce souhlasíte a s kým naopak?

Já bych řekl, že myšlenkově si rozumím nejvíce s britským politikem Nigelem Faragem. A velmi málo chápeme české politiky, ať už se jmenují Zeman nebo Schwarzenberg.

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…