Z mítinku KSČM: Důchodci jedí psí konzervy. Jsme zbytečně opatrní. Pracovitý Ransdorf spal dvě hodiny

24.04.2014 4:44

REPORTÁŽ Chopme se kola dějin, jinak nám žádné volby nepomohou. Buď podpořme kapitalismus, nebo ho vypakujme, vyzývala komunistická kandidátka na besedě s občany v Ostravě. Stranou soudruzi nenechali ani Marxe, Lenina a Stalina. Debatovat přijel i europoslanec Miloslav Ransdorf, který má obavy z toho, že Evropa hnije.

Z mítinku KSČM: Důchodci jedí psí konzervy. Jsme zbytečně opatrní. Pracovitý Ransdorf spal dvě hodiny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Beseda kandidátů KSČM do Evropského parlamentu v Ostravě

Beseda soudruhů s veřejností začala pozdravem „Čest práci“ a dál se i nesla v podobném duchu. Na úvod se představila Věra Klontza, která patří ke kandidátům do Evropského parlamentu za KSČM. „Podle vývoje v Evropě si myslím, že evropské volby toho moc nezmění,“ zahájila svůj proslov a dál pokračovala:

„Já nejsem profesionální politik, pracuji tvrdě a zažila jsem si období, kdy jsem neměla práci, nebo manžel neměl práci. Moje politická zkušenost je z malé stranické organizace na periferii Evropy a ta mě naučila, jak už říkal Marx a Lenin, že strana existuje všude tam, kde existují komunisté, kteří jdou za stejným strategickým cílem,“ doplnila s nezlomnou jistotou. Pak přidala i nástin řešení. „Pokud se sami nechopíme kola dějin, žádné volby nám nepomůžou. Nevěřte tomu, že parlamentní cestou lze něco změnit. Pokud náš odpůrce nepocítí strach ze strany lidu, tak se nic nezmění,“ dodala a pak připomenula tradici lidového dělnického hnutí na Ostravsku. „Vy víte, co to je, když jdete všichni spolu a jakou máte sílu.“

Program do evropských voleb je prý příliš opatrný

Po úvodním proslovu pak vyzvala kandidátka přítomné k diskuzi. A zazněl první dotaz: „Jakou cestu ke změně chcete tedy využít, když tvrdíte, že parlamentní cestou to nepůjde? KSČM nemá nic jiného než parlamentní cestu.“ Kandidátka na to odpověděla: „Cítím se být součástí KSČM. Z Řecka jsem se přestěhovala do Čech a chci tu vstoupit do komunistické strany. Myslím si, že stranická disciplína říká, že každý člen se musí řídit závěry sjezdu a programem strany. A tyto dokumenty hovoří o přechodu k socialistické společnosti,“ reagovala Klontza. „Program do evropských voleb je dost opatrný,“ dodala.

Senioři obědvají psí konzervy

Dál se ozvala se svým zoufalým vyjádřením jedna ze seniorek. „Říká se, že bezdomovci chlastají. Ano, ale když se ten člověk napije, tak alespoň zapomene na bídu, kterou má. Ještě jsem neviděla charitu, jež by se zabývala pomocí pro seniory, kteří jsou bez prostředků. Ptejte se bezdomovců, proč jsou na ulici. My, kteří jsme šli do důchodu v 96. a 97. roce, jsme dostali mizerný důchod. Nikdo se nezeptá, jak lidé žijí. Mám 8400 Kč důchod, zaplatím bydlení za 5500 korun. Že člověk potřebuje léky nebo hygienické potřeby? To nikoho nezajímá,“ stěžovala si naléhavě jedna z občanek v sále. Pak se svěřila: „Víte, jak žiji? Když už nemám peníze, kupuji si psí konzervy. Žádný důchodce vám to nepřizná, ale dělají to i ostatní. Přitom bychom také chtěli mít svou hrdost,“ prozradila rozrušeně.

Seniorku oškubali proto, aby se hrstka lidí měla lépe

Pak už sdělila kandidátka do europarlamentu svůj důvod, proč se má seniorka tak špatně. „Je to moc smutné. Ten zločin na vás už byl připravený. Západ se dlouho připravoval na to, jak nás oškube. Oškubali vás proto, aby se hrstka lidí mohla mít lépe,“ vysvětlila Klontza. „Co teď ale s tím? Přistupuje na řadu naše ideologie a filozofie. Všichni víme, že všechno jsme vytvořili prací a teď nám to vzali. My, kteří pracujeme, se přeci můžeme dělit. Máme dvě možnosti, buď budeme prosit současný systém, aby nám dal drobky, nebo si prostě vezmeme, co nám patří,“ reagovala Klontza. „Buď podpoříme kapitalismus, nebo ho vypakujeme,“ dodala.

Stát kašle i na horníky

Pokračování debaty se dále neslo v podobném duchu. Klontza také upozornila na podmínky života horníků v Moravskoslezském kraji a v reakci na stesky místních občanů podotkla: „Mám pocit, že cítíte strašnou hořkost, že stát se na vás vykašlal. Vy jste pro něj pracovali a oni vás vykopli na ulici. I když se budete dožadovat důstojnosti, tak to bude v tomto systému každému jedno. Lidi dřeli, nechávali životy pod zemí, a každý na to prděl. Musíme se rozhodnout. Podporujeme kapitalismus, nebo podporujeme socialismus?“ ptala se kandidátka na europoslankyni a také upozornila na to, že je potřeba mít stranu prodchnutou myšlenkami.

Soudruzi v 19. století na tom byli hůř

Komunisté si pak mírně posteskli, že strana ztratila revoluční duch. Nakonec ale jiskru objevili. Soudruzi dospěli k závěru, že pozitivní je, že mají na co navazovat. „Představte si soudruhy v 19. století. Ti na tom byli daleko hůř a šli do toho. Každý člen musí být přesvědčený, že bojuje za strategickou věc,“ vyzvala Klontza přítomné v sále. Pak už přišla i řeč na dění u Stalingradu, Stalina, úvahy o tom, že pokrokové síly se jednou zvednou, Evropa se rozsype kvůli imperialistickým rozporům. Kandidátka také sdělila, že kapitalisté potřebují blbý národ, závislý na drogách, aby ho mohli lépe ovládat. Ve finiši se pak pustila do výsledné úvahy. „Někdy vypadáme jako neandrtálec před samopalem. Ale někdy je to i výhoda,“ uzavřela.

Ransdorf je nejpracovitější europoslanec. Spí dvě hodiny

Pak se dostala ke slovu další kandidátka Esma Opravilová a Dagmar Švendová, která pracovala jako osobní asistentka europoslance Remka. Přišel také očekávaný europoslanec Miloslav Ransdorf. „Chtěl bych ve své práci pokračovat. Je důležité měnit celý obraz EU v očích veřejnosti. Dnes se málo ví, že běží 16 tisíc projektů, které jsou kryty z evropských peněz. Tyto prostředky jsou využívány špatně, také se zneužívají,“ uvedl Ransdorf. Diskutující v sále se hned na europoslance soustředili a zahrnuli ho spoustou dotazů a také svých vyjádření na jeho adresu. „Europoslance Ransdorfa dobře znám, protože jsem s ním jezdil do Bruselu. Ten, kdo říká, že Ransdorf nepracuje, tak uráží i mě. Ransdorf byl nejen jeden z nejpracovitějších poslanců mezi českými, ale také vůbec z celého Evropského parlamentu. Dokázal spát dvě hodiny v noci a přijímat delegace a jednal na vysoké úrovni,“ vyjádřil se jeden z občanů, kteří na besedu přišli.

Soudruzi v Evropě prý sabotují pokrokové projekty

Pak přišel také dotaz na situaci na Ukrajině a evropskou levici: „Kdyby došlo k nutnosti sjednotit se proti velkokapitálu, který s námi mává jako medvěd se zajícem, jaká je úroveň evropské levice?“ Ransdorf reagoval: „Celý projekt chaotizace Ukrajiny spustili Američané.“ Sdělil také, že má informace o tom, že na to uvolnili 5 miliard dolarů. Dále pak podrobně situaci popisoval. K síle evropské levice uvedl: „Když si vzpomeneme, jaký tam byl odpor vůči vědě a výzkumu... Jak naši levicoví soudruzi sabotovali Galileo... Mohl bych jmenovat další věci. To je jen provoz a nediskutuje se o strategických otázkách,“ reagoval Ransdorf. „Jsme pouze pozorovatelská strana a díváme se, jak to hnije a stojí na místě,“ dodal. Pak přidal i vlastní vizi: „Je strašně důležité, aby KSČM tomuto trendu vzdorovala. Je důležité, jaká je kvalita našeho výsadku v Bruselu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…