Zákon na přitvrzení moci prokurátorů: Kalousek říká ne. Marek Benda žaluje na ubližování nevinným obviněným

12.06.2014 9:12 | Zprávy

Dostanou státní zástupci ještě větší pravomoci než dosud? Politici po posledních zkušenostech, kdy se žalobci nezastavili ani před Úřadem vlády a loví čím dál častěji i na ministerstvech a radnicích, váhají vložit do jejich rukou ještě větší moc. „Jak je návrh předložen, koncentruje centrální moc do rukou lidí, ke kterým jsem totálně ztratil důvěru. Takže v podobě, v jaké je předložen, ho nemohu podpořit,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Zákon na přitvrzení moci prokurátorů: Kalousek říká ne. Marek Benda žaluje na ubližování nevinným obviněným
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

Někteří politici zřejmě mají strach, aby se ze státních zástupců znovu nestali „prokurátoři“ typu Urválků, Vašů a jim podobných, kteří rozhodovali o bytí a nebytí nepohodlných lidí. Ale státní zástupci žádají ještě víc, chtějí se stát vedle moci výkonné, zákonodárné a soudní čtvrtou mocí ve státě, nezávislou na vládě i Parlamentu.

Unie obhájců chce být protiváhou sílící moci policie a žalobců

Na sílící moc státních zástupců, kteří podle nich postupovali nezákonně například v kauze stíhání takzvaných trafik pro poslance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu, nebo při nezákonném stíhání bývalého ředitele Vězeňské služby Luďka Kuly či policejního prezidenta Petra Lessyho, upozorňují advokáti, kteří v minulých dnech založili Unii obhájců. Má být podle prezidenta tohoto spolku advokáta Tomáše Sokola protiváhou sílící moci orgánů činných v trestním řízení.

Podobu zákona si vylobbovali nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a Unie státních zástupců

Zákon o státním zastupitelství, který měl přinést změny v činnosti státních zastupitelství, schválila vloni vláda Petra Nečase, dokonce prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Kromě větší nezávislosti na politicích se v něm navrhovalo zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci a zřízení jednoho protikorupčního útvaru spadajícího pod Nejvyšší státní zastupitelství, který by převzal jejich agendu.

Podobu předlohy si vylobbovali státní zástupci, nejvyšší – Pavel Zeman a vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová i Unie státních zástupců. Naopak olomoučtí žalobci se postavili proti zrušení vrchních státních zastupitelství. Kvůli pádu vlády, způsobenému právě vyšetřováním premiéra Petra Nečase a vrchní ředitelky jeho kabinetu Jany Nagyové, dnes Nečasové, olomouckým vrchním státním zastupitelstvím, bylo přijetí zákona odloženo a ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová ho stáhla s tím, že ho upraví.

Ministryně Válková nechce rušit vrchní státní zastupitelství

Dnes se kolem návrhu začíná rozpoutávat velká debata. Ani Ministerstvo spravedlnosti zatím nemá jasno, jak vlastně bude konečná verze vládního návrhu zákona vypadat, až opustí úřad. Sama ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková preferuje zachování dvou vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci, ale s tímto názorem je prý v menšině. Stejný názor však zastává i prezident Miloš Zeman.

„Paní Bradáčová a pan Ištvan (vrchní státní zástupci v Praze a Olomouci – pozn. red.) odvedli poctivý kus práce. Reagovat na to zrušením jejich institucí mně připadá poněkud nepatřičné,“ kritizoval tento záměr. Ale ministryně Válková potvrdila, že zrušení VSZ podporují právě Lenka Bradáčová i nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

V televizním pořadu Otázky Václava Moravce Válková připustila, že „čas nás tlačí, takže rozhodnutí bude muset padnout v nejbližších dnech“. Dodala, že si není jistá, k jaké variantě se nakonec hnutí ANO přikloní, ale jasno by mělo být zřejmě do léta, pak ještě půjde předloha do standardního legislativního kolečka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…