Zaorálek přitvrzuje a zapojuje do amnestie rodinu Václava Klause

08.01.2013 20:10

Někteří politici zkritizovali místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka, který tvrdými slovy odsoudil prezidenta republiky za vyhlášení amnestie. Ze strany olomouckého primátora padl i tak silný výrok, že jej i média označovala za přímo nezveřejnitelný. ParlamentníListy.cz proto chtěly vědět, jak to vlastně bylo a obrátily se přímo na místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Zaorálek přitvrzuje a zapojuje do amnestie rodinu Václava Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

K olomouckému primátorovi Martinu Novotnému se navíc s kritikou Zaorálka přidal i profesor Milan Knížák, který nejenže podpořil výrok primátora, ale stejně jako Karolína Peake vytáhl kartu katedry marxismu-leninismu, na níž Zaorálek na Filozofické fakultě v Brně studoval

Právní poradci prezidenta pracovali na amnestii? Jsou spojeni s Berkou a Větrovcem

„Vzhledem k tomu, že šlo o mimořádnou situaci, volil jsem i mimořádné výrazy,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, který používal vůči prezidentu republiky slova jako lež, zvěrstvo a podobně. Václav Klaus si podle něj prostě privatizoval úřad prezidenta a učinil kroky, které jsou v přímém rozporu s Listinou práv a svobod. Dodal, že lidem, kteří jsou oběti trestných činů, upírá Václav Klaus právo na spravedlivý proces.

Sledujeme téma: AMNESTIE

„To, co se stalo, je naprosto skandální. Hrad navíc absolutně odmítá vydat informace, jak vůbec tato amnestie vznikla. Vždyť do této chvíle nevíme, kdo na ní pracoval,“ rozčiluje se Zaorálek. No a vezmeme-li si poradce z okruhu pana prezidenta, jsou to prý ti, kteří mají přímou vazbu na odsouzené lidi. „Má tam například právní poradce, kteří byli jednoznačně spojeni s Větrovcem a Berkou,“ uvádí mimo jiné jeden z příkladů.

Prezidentova manželka byla v dozorčí radě omilostněné společnosti. Šlo o miliardy

Místopředseda sněmovny připomněl i kauzu První družstevní záložny, kde byla v dozorčí radě Livia Klausová. „Pan Kočárník, to byl další, který se v této akci v roce 1997 angažoval,“ konstatoval Zaorálek. Dodal, že dnes se amnestie týká kauzy, v níž je omilostněna společnost, kde Livia Klausová seděla v dozorčí radě. „To si snad mám myslet, že všechno je jen náhoda? To si přece pan prezident nemůže dovolit, když v tom jsou zamícháni členové jeho rodiny,“ říká Zaorálek. „Tolik lidí kolem pana prezidenta ve spojení s těmi, co jsou omilostněni? A přitom jde přece o miliardy, jen například v případu soudce Berky.“

Situace je podle Zaorálka vůbec velmi tristní. „Vím přece, kolik lidí ke mně přichází do kanceláře, že jsou exekuováni za nějakých 60 korun, co dluží dopravnímu podniku, zatímco tady se odpouštějí šmahem miliardy. A on (Berka) má 200 tisíc měsíčně a chce si nechat transplantovat orgány, aby se z toho dostal. Ti lidé, to jsou skutečné oběti exekutorské mafie, ale ti pardon nedostanou,“ zuří Zaorálek. Na rozdíl, jak říká, od těch, kteří ožebračili tisíce lidí. To je podle něj zločin.

Exekuovaní pardon od prezidenta nedostanou, zloději ano

Prezident Klaus tak podle Zaorálka podporuje pocit, že když je někdo chudák, který někomu dluží pár korun, tak ho odřou zaživa, nebo také doženou k sebevraždě, což už se také dnes stává podstatně častěji. Když prý ale někdo krade v miliardách, nestane se mu nic. „Dostane od pana prezidenta pardon jako ostatní podvodníci a tuneláři. Jedinými podmínkami je, aby šlo o miliardy a ten dotyčný byl nějakým způsobem spřízněn s panem prezidentem," říká místopředseda sněmovny.

SLEDUJEME téma: EXEKUCE

Nejde o náhodu. Léta zločinci věděli, že ta amnestie přijde

„Nevěřím, že se jedná o náhody, a proto používám tak tvrdé výrazy, protože si myslím, že je to morálně devastující pro českou společnost. Má to strašné důsledky, demotivuje to policisty, demotivuje to soudce. Vždyť se jedná o rozsudky, které byly před rozhodnutím. Union banka měla být projednána už koncem ledna,“ doslova zuří Zaorálek. „Je to proto naprostá lež, že by se to záměrně protahovalo," tvrdí. Důvodem protahování byly podle Zaorálka omluvenky z důvodu zdravotního stavu a podobné triky, jimiž se obžalovaní snažili vyhnout soudu. „Oni věděli, že ta amnestie přijde, a proto to také protahovali," míní místopředseda.

Druhá lež Hradu je podle něj ta, že by to bylo kvůli dlouhým procesům, které nám vyčítá EU. Tohle je prý lež. Žádné takové generální stanovisko z Evropského soudního dvora pro lidská práva podle Zaorálka neexistuje. Všechny kauzy se u něj posuzují velmi individuálně. „V případu soudce Berky se jedná o desítky poškozených, takže je zcela normální, že to trvá několik let. Takto lhát občanům je podle mne prostě zločin a výsměch do tváře,“ tvrdí Zaorálek. Ať mu prý Hrad ukáže ten údajný judikát Evropského soudního dvora, na jehož základě mohl prezident zastavit stíhání v kauzách, které jsou starší osmi let.

Prezident zešílel, premiér oněměl

Když se ale podle Zaorálka přesto stane, že prezident zešílí, je zde vláda, která kontrasignuje amnestii. Ale premiér, který to spolupodepsal, jak říká místopředseda, mlčí. Podle něj ale nese za to vláda stejnou odpovědnost jako prezident a není prý pravda, co říkal Miroslav Kalousek v televizi, že vláda mluví pouze do procedury amnestie a ne do obsahu. „Už v učebnici práva stojí, že vláda je odpovědna jak za provedení, tak za obsah amnestie,“ dodává Zaorálek. I to je podle něj minimálně hrubá nepravda.

Olomoucký primátor Martin Novotný počastoval Luboše Zaorálka za kritiku prezidenta výroky, z nichž by i přístavnímu dělníkovi zrudly uši. Aby toho nebylo málo, podpořil ho pan profesor Knížák. „Těmito výroky se lidé sami vyřazují z diskuze,“ řekl Zaorálek. Jak dodal, nemá problém s tím, aby vysvětlil, jak ke svým postojům došel. Při takovém slovníku to ale nemá a nemůže mít odpovídající úroveň. „Nemám se s nimi o čem bavit“.

Díky názvu katedry jsem mohl psát o sv. Tomáši Akvinském a Sartrovi

Navíc se profesor Knížák přidal ke Karolíně Peake, když, stejně jako ona, „zahřímal“ o Zaorálkově studiu na marxisticko-leninské katedře. Ten se jen zasmál. „Studoval jsem na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Byla tam celá řada mimořádných pedagogů, kteří mi umožnili, že jsem psal práce o Jean-Paulu Sartrovi, o americkém pragmatismu a o Karlu Čapkovi. Má závěrečná práce se týkala sv. Tomáše Akvinského,“ směje se Lubomír Zaorálek. Jak dodává, především se věnoval středověké filozofii, a jak řekl, v tehdejší době bylo třeba dát katedře příslušný název, aby bylo možné dělat zajímavé a kvalitní věci. „Ve třetím ročníku jsme se museli přejmenovat na katedru marxismu-leninismu a politické ekonomie. Středověká filozofie by v tehdejší době prostě neobstála,“ vysvětluje místopředseda sněmovny.

„I dnes mohu doporučit jeden jednoduchý recept – než začne někdo kritizovat, ať si moje práce nejprve přečte. Za některé z nich jsem byl ostatně oceněn i Literárním fondem. A není ani jediné čárky, kterou bych na svých tehdejších pracích chtěl měnit, nebo za něž bych se měl stydět,“ říká místopředseda sněmovny.

„Protože jsem nebyl ve straně a protože se má závěrečná práce týkala Tomáše Akvinského, nemohl jsem po absolutoriu například učit, to jsem mohl až v roce 1990. Opakuji, nemám se rozhodně zač stydět, ani za jedinou čárku,“ tvrdí Zaorálek, což by prý tito takzvaní „kritici“ snad pochopili, kdyby si alespoň jednu z jeho prací přečetli.

Vývoj pravice Zaorálka nezajímá, může si prý za něj sama

Pokud jde o rozložení sil a hlavně o sílu pravice v nastávajícím období, nechtěl Luboš Zaorálek ani mluvit. „Nejsem politolog a není to můj šálek čaje. Za svůj vývoj si mohou sami a já se k nim nehodlám ani vyjadřovat,“ říká Zaorálek. Podstatně více ho prý zajímá vývoj levice a přeje si, aby ČSSD disponovala dostatečně výraznou silou k vytvoření alternativy vůči pravici, která „si dělá, co chce, ale také za to zaplatí". „Nechce se mi spekulovat o jejím dalším osudu,“ dodává.

Jak ještě sdělil, je vždy přístupen diskuzi, ale když olomoucký primátor Novotný klesne na úroveň hospody nejnižší cenové kategorie, tak už podle Zaorálka není o čem diskutovat.

Nevěřím průzkumovým agenturám, které mají akcie na doručitele

Průzkumy veřejného mínění zatím stále nasvědčují, že prezidentský kandidát Jiří Dienstbier nemá příliš výraznou šanci se propracovat do druhého kola. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, co má ještě ČSSD „v rukávu“ na podporu svého kandidáta.

„Víte, já ty průzkumy neberu ve většině případů moc vážně,“ říká Zaorálek. Je třeba podle něj vzít v úvahu, že se jedná například o společnosti, které jsou ve struktuře svého vlastnictví zcela netransparentní, dokonce mají akcie na doručitele. Připomněl také, že podle některých těchto agentur měla sociální demokracie preference až o 12 procent nižší. „Jak je možné, že i při takové chybovosti plní jejich výsledky stále první stránky novin?" ptá se.

Nechce-li sociální demokrat volit stranického kandidáta, ať jde jinam

Jiří Dienstbier, jak řekl místopředseda strany, má naplánovanou ještě i v posledních dnech řadu akcí, kde ho ČSSD v maximální míře podpoří. Lubomír Zaorálek podpořil i výrok svého oranžového předsedy Bohuslava Sobotky, že funkcionáři, kteří by snad chtěli podpořit Miloše Zemana, by na příštím sjezdu už neměli být zvoleni. „Myslím, že požadavek podpořit kandidáta své strany je zcela legitimní,“ říká Zaorálek. Jak dodal, jestliže chce někdo podporovat kandidáta jiné strany, nechť se také uchází o členství oné strany. Dokud je prý ale členem ČSSD, měl by respektovat rozhodnutí většiny, která jako svého kandidáta nominovala Jiřího Dienstbiera. „Ať tedy odejdou tam, kde se cítí dobře, kde mají své kandidáty,“ uzavřel téma místopředseda ČSSD.

Na otázku, koho bude volit či koho doporučí do druhého kola, když se v něm ocitnou očekávaní dva kandidáti Zeman a Fischer, odmítl Lubomír Zaorálek spekulovat s tím, že podle něj bude stejně všechno jinak. „Vidíte, a opět jsme u těch průzkumů. Já si myslím, že to nakonec vůbec nemusí skončit u této dvojice. Osobně pokládám tyto průzkumy za velmi netransparentní,“ říká místopředseda.

Agentury s obří chybovostí by v demokracii neměly šanci na zveřejnění v tisku

Zaorálek opět varoval, že se v některých případech jedná o agentury s nejasnou vlastnickou strukturou a akciemi na doručitele, které může vlastnit kdokoliv, včetně zadavatele průzkumu. „To je tak netransparentní, že v zemích jako je Německo či Francie by bylo prostě vyloučeno, aby své průzkumy zveřejňovaly na titulních stránkách novin. U nás to bohužel možné je, pak ale ti, co tvrdí něco o průzkumech, musí vzít na vědomí jejich naprostou nevěrohodnost při preferování některých kandidátů."

„Copak opravdu nikomu nevadí ty agentury, které prorokovaly ČSSD mizerné výsledky v krajských i senátních volbách, a i když se v některých případech ´sekly´ až o 12-14 procent, přesto si je ty listy znovu dávají na své titulní stránky? Co to asi může znamenat, když víme, že i uveřejněnými průzkumy lze ovlivnit výsledky voleb,“ upozorňuje místopředseda Lubomír Zaorálek a dodává, že podle něj bude „realita prezidentské volby někde docela jinde a výsledky budou také naprosto odlišné“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…