Zbořil závažně k Zemanovu projevu: Prezident vyhrožoval Ištvanem. To znamená...

07.08.2013 12:30

Prezident Miloš Zeman ve středu v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka ostře zkritizoval bývalou vládu Petra Nečase. „Tato vláda měla prokazatelně nejnižší důvěru u občanů České republiky za celou historii českého státu,“ řekl mimo jiné ve svém projevu.

Zbořil závažně k Zemanovu projevu: Prezident vyhrožoval Ištvanem. To znamená...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Dodal, že navíc to ani nebyla vláda Petra Nečase, nýbrž že po celou dobu byl faktickým premiérem ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj, v případě, že by vedením další vlády byla pověřena Miroslava Němcová, tento trend pokračoval.

ParlamentníListy.cz požádaly o komentář toho, jak lze na projev hlavy státu pohlížet, politologa Zdeňka Zbořila. Ten si všiml hned několik důležitých momentů.

Využije všeho, co mu umožňuje Ústava

„Zeman především poslancům zopakoval to, jak se mají všechny tyto záležitosti v souvislosti s Ústavou ČR, a připomněl jim, aby tu Ústavu řádně četli. Zdůraznil jim, že totiž využije všech práv a možností, které mu tento právní dokument dává. Musel to říct, protože v posledních týdnech docházelo ze strany poslanců doslova k deformaci Ústavy,“ upozornil politolog.

Druhý moment, který ho zaujal, byl ten, v kterém zazněla citace exprezidenta Václava Havla z roku 1998.  „Tím dal Zeman jasně najevo, že dojde-li k druhému pokusu o sestavování vlády, bude trvat dlouho. A to mu též umožňuje Ústava, zatímco ta Rusnokova vláda v demisi by dál stejně fungovala. Rozhodně to však není ideální řešení, poněvadž snad nejhorší pojem v politice je dočasnost – neurčuje totiž, jak z názvu vyplývá, žádné přesné období a může být vykládán několika způsoby,“ pokračoval dál Zdeněk Zbořil v komentáři pro ParlamentníListy.cz k projevu prezidenta.

Jistý náznak varování

Jako třetí, velmi důležitý moment, pak vnímá politolog fakt, v kterém Miloš Zeman hovořil o vrchním žalobci Ivo Ištvanovi. “To je celkem zásadní, dá se skoro mluvit o tom, že Ištvanem pohrozil, když řekl, že bude usilovat o nezávislost dalšího vyšetřování, které by mělo trvat již jen několik týdnů. Naznačil tak totiž možná to, že by vše nemuselo ještě zdaleka skončit těmi lidmi, kteří jsou dosud stíháni. Mohlo by to být i takové varování třeba i pro lidi z různých stranických sekretariátů,“ domnívá se Zbořil.

Podle něj projev, který zazněl z úst prezidenta Zemana ve sněmovně, byl projevem státníka, který si může dovolit jistý nadhled, i když postrádá temperament.

Jak Zbořil dodal, zmínka o Nečasově vládě jako o faktické vládě Miroslava Kalouska byla pochopitelná, i když se zcela přesně nedá říct, ani doložit, že by byla zcela pravdivá. „On ten Kalousek byl samozřejmě v dobré kondici a postavení – nemusel politikařit, na rozdíl od kolegů v ODS, přesto jeho síla stoupala – i díky jeho osobním dispozicím – a tak postupně začal dominovat, zatímco Petr Nečas oslaboval a ztrácel. Výsledek je pak takový, že to skutečně mohlo působit tak, že vlastně vládl Kalousek,“ vysvětlil možné důvody tohoto mínění ParlamentnímListům.cz Zbořil.  

Ovlivnil projev Zemana politiky v hlasování?

A co si myslí Zdeněk Zbořil o tom, do jaké míry mohl projev prezidenta ještě před hlasováním poslance ovlivnit? „Bohužel, my jsme stát s politikou stran, takže ti poslanci přicházejí již dopředu rozhodnuti, jak budou hlasovat. Nedokážu si osobně představit to, že by po projevu Miloše Zemana změnil svůj postoj například Jiří Paroubek nebo takový Marek Benda. A vůbec lidi, kteří se možná ve skrytu duše již třesou na eventuální dobré teplé místo někde v nové vládě, která by vznikla,“ zakončil své postřehy Zdeněk Zbořil.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Důvěra vládě Jiřího Rusnoka

Poslanci ve středu budou rozhodovat o důvěře úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Z rozložení sil v dolní komoře však vyplývá, že kabinet důvěru zřejmě nedostane. Schůzi navštívil prezident Miloš Zeman. Poslanci ovšem také na schůzi mimo jiné rozhodnou o řadě zákonů.

Aby kabinet důvěru získal, musela by se pro něj v hlasování po jménech vyslovit nadpoloviční většina přítomných poslanců. Proti budou podle deklarací svých zástupců poslanci bývalé koalice ODS, TOP 09 a Starostů a LIDEM a také někteří nezařazení poslanci. Proti vládě by tak měla hlasovat více než stovka poslanců, tedy nadpoloviční většina.

Pro vládu budou poslanci někdejší opozice - ČSSD, KSČM a Věcí veřejných. Dohromady jde o 91 hlasů. Podporu kabinetu deklaroval i nezařazený Josef Dobeš, další nezařazení ještě nebyli rozhodnuti.

Pokud Rusnokův kabinet důvěru nezíská, měl by podat demisi. Další kroky bude mít v rukou Zeman; je možné, že úřednická vláda bude v demisi řídit zemi ještě i nějakou delší dobu dál.

Premiérem bude vítěz voleb

Jak uvedl Zeman ve sněmovně, po příštích volbách jmenuje premiérem vítěze hlasování občanů. Vyslovil však též obavu, že kdyby se vrátila bývalá koalice, je možné, že by některý z ministrů musel svůj úřad řídit z vězení. Nechal se dále slyšet, že Rusnokova vláda je první, která má podporu jak zaměstnavatelských svazů, tak odborů, tedy dvou vzájemně protikladných skupin.

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka, protože věřil, že to povede k rozpuštění sněmovny. V případném druhém pokusu musí prý přihlížet k reálnému rozložení sil. Uvedl také, že sice nesouhlasí se všemi kroky Rusnokova kabinetu - nelíbilo se mu například odvolání šéfa Národního divadla - i tak je ale prý jasně lepší než ten Nečasův.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…