Zeman varoval před hněvem lidí kvůli zlodějnám a bídě. Ozval se potlesk

07.05.2013 7:51

Podle Miloše Zemana bylo příčinou Pražského povstání ponížení českého národa a ztráta důstojnosti v době okupace. Uvedl to v souvislosti s pietním aktem za padlé v době Pražského povstání v roce 1945 u budovy Českého rozhlasu. V současné době, jak řekl ve svém projevu, vede mnohé občany ke ztrátě důstojnosti korupce a nezaměstnanost v zemi.

Zeman varoval před hněvem lidí kvůli zlodějnám a bídě. Ozval se potlesk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman uctil památku padlých v bojích o rozhlas. Přítomno bylo i několik členů vlády a parlamentu

Nynější režim je sice demokratický, ale i nadále podle Zemana dochází ke ztrátě důstojnosti u lidí, kteří ztratili práci a novou nemohou najít, a u poctivě pracujících, za jejichž zády vyrůstají bez práce zbohatlíci.

"Mluvím o hněvu, mluvím o nenávisti, mluvím o vzteku, který u našeho národa, nebo alespoň u jeho podstatné části může být vyvolán právě novými formami ponižování lidské důstojnosti," prohlásil Zeman.

Miloš Zeman tak nepřímo varoval před tím, že by z důvodu neřešení korupce a rozkrádání mohlo dojít k ponížení a potlačení důstojnosti vlastního národa do té míry, která by mohla vést k dalšímu povstání. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly některých opozičních poslanců, zda se jim míra takového ohrožení jeví stejně vysoká.

Nařídí vláda stavět „hladovou zeď" jako Otec vlasti Karel IV.?

„Všichni politici by měli dělat všechno pro to, aby v této zemi byla skutečně postihována korupce a rozkrádání, například zákonem o majetkových přiznáních, aby se vytvářela investicemi nová pracovní místa a snižovala nezaměstnanost, a konečně, aby se změnou volebního zákona rozšiřoval prostor pro aktivní občanství,“ řekl mimo jiné ve svém projevu prezident republiky Miloš Zeman.

„Jakmile jsou lidé nespokojeni a začíná to překračovat nějakou mez, je zde vždy přítomno riziko, že se začnou bouřit,“ říká poslankyně za ČSSD Vladimíra Lesenská. Připomněla i podobné okamžiky z historie. „Vzpomeňme si, že i český král Karel IV., aby se mu lidé nebouřili, jim dal práci a místo almužny je nechal stavět takzvanou „hladovou zeď“.

Až lidé nebudou vědět kudy kam, dojde k radikalizaci

Vladimíra Lesenská je přesvědčena, že naši lidé mají jinou povahu než například lidé ve Francii či Španělsku. „Naši lidé nejsou zrovna hrr, aby hned vyrazili do ulic,“ připomíná. Nicméně, i ona je přesvědčená, že když už lidé skutečně nebudou vědět kudy kam, že do těch ulic vyrazí.

„Bohužel, může dojít i k radikalizaci ve společnosti, jak jsme to zažili před II. světovou válkou," připomíná poslankyně. Jak říká, nechtěla by malovat čerta na zeď, že by zrovna současná krize musela vést k nějakým válečným konfliktům. „Doufám, že k nim ani nepovede, ale když už lidé skutečně nebudou vědět kudy kam, může se vždy najít nějaký populista, nějaký vůdce, který ty lidi poblázní,“ dodává Lesenská.

Ztráta důstojnosti je už dnes kolem nás

„Já musím dát našemu panu prezidentovi zase za pravdu,“ směje se další poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Zcela vážně už ale pro ParlamentníListy.cz dodal, že k ponížení stačí být nucen žít v podmínkách, které jsou ponižující. „A to nemusí být zrovna pod samopalem,“ dodává. Jak říká, nemusí ale jít ani jen o záležitosti sociální. „Dochází k tomu i ve chvíli, kdy člověk přestává všemu věřit, kdy ztrácí naději a přestává doufat, kdy se začíná bát o děti,“ vyjmenovává Jandák důvody ztráty důstojnosti. To všechno, jak dodává, už kolem nás je a není to podle něj jen záležitostí České republiky. „Já si prostě myslím, že celý náš svět kráčí někam úplně špatně,“ dodává.

„A v tom má náš pan prezident samozřejmě úplnou pravdu,“ konstatuje Jandák. „Já už se to pomalu bojím i říkat, aby někdo zase nepřišel s tím, že mu podlejzám. Ale já od něj opravdu nic nepotřebuji,“ dodává se smíchem. Jak řekl, s prezidentem souhlasí, fandí mu a je rád, že takového prezidenta má. „Ale co mám dělat, když on skutečně co slovo, to perla a já opravdu musím souhlasit,“ krčí rameny Vítězslav Jandák.

Miloš Zeman přesně vystihl citlivé body

„Pan prezident odkryl velmi přesně jednu z příčin, proč to Pražské povstání vypuklo,“ říká komunistická poslankyně Soňa Marková. Jak dodala, Miloš Zeman nejen zná dobře historii, ale i jeho paralela do současnosti je podle Markové velmi trefná.

Ani ona si nemyslí, že by muselo jít o podobné povstání, ale… „že ten pohár prostě může zkrátka jednou přetéct“. „To ponížení lidí a sociální frustrace, kterou mnoho lidí už dneska zažívá z nezaměstnanosti nebo i jiných problémů, které se neřeší, přesto, že řadu lidí trápí, může vést k radikalizaci společnosti."

Povstání typu květnového by to nejspíš podle Markové asi nebylo. „Český národ se ani ve své minulosti povstání nedopouštěl příliš často,“ dodává poslankyně. Muselo by se v jednom spojit několik prvků. Co je však i podle ní možné, je radikalizace společnosti, která svým způsobem může být i nebezpečná. „Ono to také může znamenat příklon k jednoduchým řešením,“ míní poslankyně. „A jednoduchá řešení měl i Hitler,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz poslankyně za KSČM Soňa Marková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…