Známý politolog Zbořil zatratil Sobotku: Není to lídr. Možná by ho měli vyměnit

06.08.2013 20:44

Politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvníprávy.cz uvedl, že Bohuslav Sobotka je velmi slabým lídrem. ČSSD je teď ve složité situaci, neboť se musí rozhodnout, zda je větším zlem odvolání Sobotky a hledání jeho nástupce, nebo ponechání slabého předsedy v čele strany.

Známý politolog Zbořil zatratil Sobotku: Není to lídr. Možná by ho měli vyměnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Sobotka je prý sice vzdělaný a inteligentní, ale jako předseda naprosto selhává. „Pan Sobotka pro mě není stranickým lídrem ČSSD. Pro mě je číslem 2. Na jedné straně jde o vzdělaného a inteligentního člověka, na straně druhé není schopen jasně formulovat základní politické linie sociální demokracie. Toto umění je mu cizí. Jako šéf hlavní opoziční strany neudělal za poslední tři roky ani jeden zásadní strategický tah. Maximum, čeho dosáhl, bylo, že sněmovna dvakrát hlasovala o nedůvěře pro Nečasovu vládu. Přitom všichni věděli, že jde o pouhé prázdné gesto,“ říká Zbořil.

Jeho slabost se projevila i po pádu Nečasovy vlády. „V nové situaci po demisi koaličního kabinetu se Sobotka zmohl pouze na to, že přišel s nápadem, že rozpustí sněmovnu. Pak následoval jeho slavný odjezd na dovolenou, který zneklidněné sociální demokraty šokoval úplně. Pak se zřejmě po nějakých intervencích za dva dny vrátil, ale už bylo pozdě," připomněl.

Varování Miloše Zemana

O slabosti opozice hovořil několikrát i prezident Miloš Zeman. „ČSSD se po celou dobu pouze omezovala na kritiku Nečasova kabinetu namísto toho, aby šéf strany oslovil voliče ČSSD, řekl jim, jak se mají připravit na volby, a předložil jim strategické plány, které strana ihned po volbách uvede do praxe. To pak sociálním demokratům řekl i Miloš Zeman, když prohlásil, že jsou slabou opozicí,“ připomíná politolog.

Podle Zbořila teď ČSSD musí vyřešit zásadní dilema. "Pro sociální demokraty je to mimořádně zapeklitá situace. Musí totiž zvážit otázku, co ČSSD více poškodí. Zda odvolání předsedy a bleskové hledání náhrady, nebo zda je větší riziko Bohuslava Sobotku v čele strany ponechat. A to nedej Bůh pro sociální demokraty, aby se teď konaly předčasné volby," dodal politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…