Antl ze Senátu poslancům připomněl: Vězněný zákonodárce má o mandát přijít

21.06.2013 15:06

Novela nazývaná "Lex Pekárek" prošla hlasování Senátem, což znamená, že věznění zákonodárci nebudou dostávat plat, náhrady a další benefity, jako je například kancelář v jejich regionech. Senátor Miroslav Antl ale poslancům připomněl, že toto je jen rychlé řešení a proto mají připravit k tomu ještě jeden zákon.

Antl ze Senátu poslancům připomněl: Vězněný zákonodárce má o mandát přijít
Foto: red
Popisek: Senátor Miroslav Antl na konferenci Elektronizace veřejné správy – součást boje proti korupci

Věznění zákonodárci by měli přijít o plat. Návrh ODS totiž dnes hladce prošel Senátem. Novela v kuloárech nazývaná "Lex Pekárek" se bude aktuálně vztahovat právě na poslance Romana Pekárka, který si odpykává pětiletý trest za korupci. Pro předlohu hlasovalo 59 z 65 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo. Novela teď míří k podpisu prezidentovi.

„V případech, kde došlo k odsouzení, osoba sedí ve vězení, nemá nárok na to, aby pobírala plat v jakémkoli tělese, natož v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu," vysvětlil k normě Českému rozhlasu (ČRo)  jeden z předkladatelů - předseda poslanců ODS Marek Benda s tím, že zákonodárci ve vězení nebo ochranném léčení nemohou řádně vykonávat mandát a proto by neměli dostávat ani plat.

Jak rozhlas také připomněl, novelu v Senátu obhajoval další autorů - místopředseda sněmovny Jiří Pospíšil (ODS).

„Skupina poslanců za ODS touto novelou reaguje na současnou situaci, kdy se někteří zákonodárci dostávají do střetu s orgány činnými v trestním řízení, dostávají se do střetu s trestním právem a jsou případně pravomocně uznáni vinnými. Na tyto problémy česká legislativa nereaguje, neřeší zánik mandátu v případě, že poslanec nebo obecně zákonodárce je odsouzen za úmyslný trestný čin, nebo obecně za trestný čin. Stejně tak není řešena situace, zda dotyčnému, který je ve výkonu trestu, má či nemá běžet plat,“ řekl před senátory dnes Pospíšil.

„Tato novela neřeší otázky ústavně-právního charakteru, neřeší tedy, zda poslanec nebo obecně zákonodárce, tedy i senátor, je-li odsouzen za úmyslný trestný čin, má přijít o mandát,“ řekl dále Pospíšil, na což pak pro rozhlas reagoval předseda ústavněprávního výboru Senátu Miroslav Antl (klub ČSSD).

Tu normu připravit musíte...

„Toto je jen rychlé řešení, aby aspoň nepobírali platy. Doufám ale, že nám poslanci co nejdříve předloží návrh na změnu ústavy, podle které by vězněný zákonodárce automaticky přišel o mandát. Ta by to právě řešila,“ upozornil Antl.

Pospíšil ale vysvětlil, že vskutku poslanci již připravili takový zákon, o kterém Antl hovoří, ovšem stále leží na stolech sněmovny.

„Snažíme se jen momentálně reagovat na věc, která je veřejnosti nevysvětlitelná, že když poslanec vykonává trest odnětí svobody, tak v současné době má pobírat peníze od daňových poplatníků,“ vysvětlil Pospíšil.

Novela by se vztahovala i na případy, kdy by členové Parlamentu byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného, dodal k přijaté normě rozhlas.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…