Bouře v Senátu nad kvótami a uprchlíky. A tato závažná slova tam pronesl Zaorálek

23.09.2015 17:17

Čtyři hodiny debat o stanovisku k imigračním kvótám, které v úterý v Bruselu schválili ministři vnitra zemí EU i přesto, že proti nim hlasovalo nejen Česko, ale i Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Tak vypadala dnes dopolední schůze senátorů. Co nakonec na ní bylo schváleno? Třeba to, že kvóty rozhodně neřeší příčiny současné imigrační krize a ani nejsou schopny se účinně vypořádat s problémem druhotného pohybu přemístěných osob. V debatě ale zaujal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek prohlášením, že ještě žádné registrační centrum EU nebylo dodnes schopno poslat do ČR ani jednoho migranta a to proto, že zřejmě nijak nefunguje.

Bouře v Senátu nad kvótami a uprchlíky. A tato závažná slova tam pronesl Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Senátoři dnes k mimořádnému bodu o imigrační krizi zdůraznili, že je sice nezbytné řešit příčiny současného přílivu migrantů do Evropy všemi dostupnými prostředky v místech původu běženců, ale přitom razantně odmítli zavádění povinných kvót pro přerozdělování uprchlíků mezi státy EU. O zpochybnění kvót u Evropského soudního dvora, což navrhovala ODS, dnes ale horní komora vládu nepožádala.

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

„Uprchlická a migrační krize je skutečnou zkouškou akceschopnosti a soudržnosti EU,“ zdůraznil směrem k senátorům ještě před jejich debatou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj Česká republika je přesvědčena o tom, že samotný bod určení nějakého čísla, ke kterému se zavazujeme, není to, co by samotnou krizi vyřešilo. Navíc prý máme s tzv. kvótami již negativní zkušenost a to z počátku července.

Ani nejsou schopni nám je poslat!

„Tam jsme se zavázali k tomu, že se ujmeme čtyřiceti tisíc uprchlíků a ČR se pak dobrovolným rozhodnutím přihlásila k 1500,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že ale nakonec k ničemu nedošlo. „Dnes mohu říci, že ještě žádného uprchlíka ČR neměla možnost se ujmout, protože nám ho ještě žádné registrační centrum neposlalo, protože zřejmě není schopno ještě žádné tu práci odvést,“ řekl Zaorálek. Prý nyní tak EU má jen prostá čísla, ale už nic navíc, protože prostě registrační centra do této chvíle nefungují.

Zaorálek se rozhovořil i o táborech a o zemích, odkud k nám uprchlíci proudí (Turecko, Libanon, Jordánsko). "Jen bych vás rád upozornil, že to je trošku zavádějící, protože v té debatě vzniká dojem, že například v Turecku jsou všichni v nějakých táborech. Ono to tak bohužel není. V táborech v Turecku je dneska, pokud vím, 260 až 300 tisíc uprchlíků a 1,5 milionu je jich volně, což má samozřejmě docela zásadní důsledky,“ podotkl. Zmínil i mezinárodní konsekvence problémů v Sýrii, v Afghánistánu a v Libyi.

Hampl: Ta vlna bude dlouhá

„Děkuji panu ministrovi za extenzivní a velmi informativní uvedení do současného stavu. Ta situace se vyvíjí každý den,“ podotkl poté senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL a SZ). Podle něj je ale docela důležité si uvědomit, že pokud jde o faktické migranty a uprchlíky, tak v České republice ten stav není v tuto chvíli žádným způsobem pro Čechy hrozivý.

„Čili České republiky by se toto prvoplánově nemuselo týkat. Ale to samozřejmě není pravda. Jednak díky možným relokačním mechanismům, jednak díky tomu, že situace se skutečně velmi rychle vyvíjí, a jednak i díky tomu, že nám rozhodně nemůže být jedno, jak migrační vlna také implikuje něco, co přijde a zase odejde. Ale ona ta vlna může být docela dost dlouhá, tak co udělá se zbytkem Evropy, co udělá s Německem, to jsou samozřejmě věci, které se nás velmi hodně týkají,“ zmínil kromě jiného Hampl.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Další odpůrci kvót mimo jiné upozorňovali třeba na to, že běženci mají namířeno jen do určitých zemí unie a v jiných státech by bylo problematické je zadržovat. Obhájci kvót zejména ze Strany zelených naopak zdůrazňovali jejich symbolický význam.

Kubera: K tomu musíte připočítat až plus deset...

Občanští demokraté do stanoviska Senátu, které bude postoupeno Evropské komisi, prosadili upozornění, že „řešení dopadů migrační krize nemůže být důvodem k nedodržování platných evropských směrnic a nařízení a legislativy členských států EU“.

Za občanské demokraty vystoupil kupříkladu senátor Jaroslav Kubera. A hned debatu v sále osvěžil. „Nejde totiž jenom o to, kdo sem přijde, ale co bude dál. A nám se za dvacet let nepodařilo vyřešit problém s jednou malou menšinou nepřizpůsobivých, kde jsme nepokročili ani o milimetr, ač si často namlouváme, že jsme pokročili, nepokročili jsme nikam,“ poznamenal totiž Kubera.

Co se týče migrantů, k těm pak zdůraznil, že se už teď objevují hlasy, že by tito lidé měli mít hlasovací právo, a pokud ho mít nebudou, tak ho nepochybně prý budou mít jejich děti. „Protože k počtu, který teď rozdělujeme, si musíte připočítat minimálně plus čtyři nebo plus šest nebo plus deset. A vím, o čem mluvím, protože pacientů, kteří jezdi do teplických lázní, je relativně málo, ale doprovodu je relativně hodně, a ten právě způsobuje problémy, které máme, které naštěstí jsou dočasné, protože pokud v Kuvajtu nedojde k arabskému jaru, tak oni zase na podzim odjedou,“ pronesl dále Kubera, který je zároveň primátorem Teplic.

„Já si myslím, že Evropská unie selhala v jedné věci. Vždyť snad zpravodajské služby věděly, co se chystá. Vždyť už se to nastartovalo před několika lety. Kde je ochrana vnějších hranic schengenského prostoru? Kde je v podstatě zákonné vymáhání narušení výsostných vod? Co se děje při ilegálním překročení hranic? Vždyť je to trestný čin!“ burácel o něco později do mikrofonu v jednacím sále další občanský demokrat, Přemysl Sobotka.

Bývalý ministr vnitra František Bublan (za ČSSD), či místopředseda ODS Miloš Vystrčil, ve svých komentářích naopak poukazovali na to, že s ohledem na úterní rozhodnutí ministrů vnitra EU je odmítání kvót částečně přežité.

„Na té včerejší radě ministrů došlo k nějakému rozhodnutí, to rozhodnutí bylo demokratické a my ho musíme respektovat. A tak, jak říkal pan ministr Zaorálek, musíme se snažit postupovat společně. Proto si myslím, že některé body toho usnesení už jsou skutečně passé. Asi bychom na nich neměli trvat a měli bychom je vypustit,“ apeloval na senátory Bublan. Prý mu vadí „takový ten silný akcent“ na kvóty. „Ono to skutečně vytváří dojem naší velmi malé ochoty podílet se na tom společném řešení, nebo vyjádřit nějakou solidaritu,“ řekl k tomu a vysvětlil, že pokud se mluví o uprchlické krizi, tak se mluví i o kvótách, ale to je podle něj prý skutečně velmi zástupná věc a měla by být řešena až naposled.

Valenta: Evropská unie prokazuje svoji impotenci

„Byla to chyba Evropské unie, byla to chyba komise, že také začala nejdřív psát nějaké tabulky a čísla, kolik kdo by měl přijmout, místo aby se soustředili na jiná preventivní řešení, která by zamezila nebo omezila trošku ten migrační tok,“ dodal nakonec Bublan.

Rovněž senátor Ivo Valenta (SsČR) zdůraznil, že kvóty nejsou řešením této krize a ani jejích příčin. „Jsou pouze řešením důsledků a Evropská unie tak díky jejich prosazení prokazuje svoji impotenci v řešení skutečně zásadních a strategických problémů starého kontinentu,“ pronesl Valenta s tím, že je ale proto rád, že česká vláda uhájila svá dřívější prohlášení a kvóty odmítla.

„Pokládám však za důležité vyzvat vládu, aby v tomto postoji vytrvala a proti včerejšímu rozhodnutí postupovala i nadále absolutně nekompromisně. Česká republika musí být ve své imigrační politice suverénní, přísná a sobecká, nekompromisní. Jinak si zaděláváme na velké sociální a možná i bezpečnostní problémy,“ zdůraznil kromě jiného Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…