ČSSD v Senátu neuspěla. Odklad účinnosti občanského zákoníku se nekoná

25.01.2012 17:59

Opoziční ČSSD se ve středu nepodařilo v Senátu prosadit odklad účinnosti nového občanského zákoníku o dva roky, ač má v horní komoře většinu. Senátoři nepřijali ke kodexu žádné usnesení. Předloha tak míří k prezidentovi Václavu Klausovi.

ČSSD v Senátu neuspěla. Odklad účinnosti občanského zákoníku se nekoná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Odklad účinnosti navrhl senátní ústavně-právní výbor. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím nesouhlasil. Prakticky by podle něho nastaly čtyři roky právního vakua. Pro změnu hlasovalo 29 ze 61 přítomných senátorů. Hlasování se podle záznamu zdrželi i tři sociální demokraté - Miroslav Krejča, Jiří Bis a Vladimír Dryml.

Senát nepřijal ani usnesení, podle kterého by kodex přijal ve sněmovním znění, ani návrh Zdeňka Škromacha (ČSSD) na zamítnutí zákona. Pro zamítnutí se vyslovili jen čtyři členové horní komory.

"Považuji to za velkolepý historický úspěch. Jsem velice rád, že se nám o kvalitách nového občanského zákoníku podařilo přesvědčit jak nezařazené senátory, tak i některé odborníky z řad senátorů ČSSD,“ reagoval Pospíšil na rozhodnutí horní komory.

Chyb a vad má zákon minimum, hájil Pospíšil

O kodexu debatovali senátoři už dopoledne. Pospíšil předlohu hájil hlavně tím, že podle něho přinese lidem nové možnosti a šance a výrazně ochraňuje jejich práva. "Opravdových vad a chyb má zákon minimum," podotkl Pospíšil. Škromach ale kodexu vyčítal údajnou složitost a anachronismy, například výměnky. "Lidé neudělají nic bez pomoci advokáta," tvrdí Škromach.

Na diskontinuitu nové normy se současným občanským zákoníkem a na změny pojmů poukazoval Jiří Dienstbier (ČSSD). Povedou podle něho k nejistotě v právních vztazích. Dienstbier kritizoval také to, že senátoři měli ve výborech na projednání rozsáhlého kodexu jen měsíc.

Pro schválení zákoníku beze změn se naopak vyslovila předsedkyně klubu TOP 09 a Starostů Soňa Paukrtová, podle níž si občané zaslouží, aby kodex platil už od roku 2014. Senátu by podle ní nepříslušelo ani normu zamítat.

Zákoník klade podle předkladatelů větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Novými pravidly se bude řídit například dědictví a bude možné osvojit i zletilou osobu. V případě dohody o odděleném majetku manželů norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Definice rodiny, manželství a rozvodu by měla zůstat v podstatě stejná jako v současnosti.

reklama

autor: pas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…