Dienstbiera strana potřebuje. Proto volím Zemana, přiznal senátor ČSSD

14.08.2012 11:05

Nestranický senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD v komentáři pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, proč jako prezidentského kandidáta podporuje Miloše Zemana, a nikoli kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Dienstbiera strana potřebuje. Proto volím Zemana, přiznal senátor ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Kromě senátora Vladimíra Drymla, který přešel z ČSSD k zemanovcům, Zemanovu kandidaturu na prezidenta podepsali senátoři ČSSD Jaroslav Palas, Jaroslav Sykáček a Pavel Lebeda, dále Marta Bayerová a Václav Homolka z KSČM, Jaroslav Doubrava a Alena Dernerová ze Severočechů.cz a Miroslav Krejča, který vystoupil z ČSSD, a Petr Pakosta, který odešel zase z ODS. Připraveni jsou podle Drymla ale prý i další.

Lebeda v komentáři pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je odpůrcem přímé volby prezidenta a ústavní zákon zavádějící tuto praxi nepodpořil.

Přímá volba je nešťastná

„Mohu být sice potěšen, že některé argumenty mého odmítání se potvrzují již nyní, satisfakce má ale trochu hořkou příchuť. Ústavní zákon zavádí zásadní inovaci v nominaci a volbě prezidenta republiky, ta však už v průběhu kampaně budí přinejmenším rozpaky a nevoli. S blížícím se termínem voleb vynořují se další a další „staří známí“ i zcela překvapiví prezidentští kandidáti (a kandidátky), z nichž některé lze bez nadsázky označit jako obskurní. Záměr některých kandidatur, které snad ani nelze brát vážně, může být všelijaký. Někdy jde zcela zjevně o marketingový tah, jindy o výstup na forbíně za účelem zviditelnění se, občas kandidáty podezřívám z recese. A jak se bude termín volby blížit, bude jistě i hůře,“ povzdychl si senátor pro ParlamentníListy.cz.

Lebeda argumentuje, že Česko je republika parlamentního typu a prezident jako symbol a garant systému se nepodílí na výkonné politice a vládnutí,  proto se domnívá, že volba reprezentanta vyhraněného a silného politického subjektu je kontraproduktivní a takový bude a priori vyvolávat negativní emoce na opačném pólu politického spektra.

Sjednocující vliv Miloše Zemana na společnost

„Od nevládnoucí a reprezentativní hlavy státu bych očekával, ba požadoval spíše sjednocující a ne rozdělující vliv na společnost. To je mimo jiné důvod, proč jsem s několika dalšími kolegy senátory podpořil prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana. Člověka, který disponuje lidskými, profesionálními i politickými kvalitami a který i po mnohaletém působení ve vrcholné politice po sobě nezanechal v lidech zlobu či pachuť jakýchkoli pochybností. Miloš Zeman je sice nominantem politické strany (SPOZ), ta však je zatím politicky bezvýznamná,“ řekl k Zemanovi Lebeda.

Ohledně sjednocujího vlivu Zemana má Lebeda pravdu. Řada poslanců i senátorů ODS totiž ParlamentnímListům.cz mezi čtyřma očima řekla, že prezidentské primárky ODS byla fraška a že by na Hradě byl stejně nejpřijatelnější Zeman.

Dienstbier je mlaďas

„Můj výběr kandidáta na prezidenta nikterak nekoliduje s mojí pevnou příslušností k senátorskému klubu ČSSD a podporou politiky sociální demokracie, kterou, i přes některé rozdílné názory na určité oblasti, stále považuji za nejpřínosnější pro většinu obyvatel naší země. Kandidatura a volba prezidenta je však úplně jiná pohádka,“ dodal ParlamentnímListům.cz senátor.

Podle Lebedy je kandidát ČSSD na prezidenta republiky a jeho kolega - senátor Jiří Dienstbier zásadový, rovný a přímočarý politik. „Patří k architektům názorové platformy našeho klubu i celé sociální demokracie, je pracovitý a má velkou odbornou erudici. Je jedním z pilířů strany a mám ho rád i jako člověka. Vzhledem k jednoznačné politické determinaci i s ohledem na jeho věk si myslím, že v současné době svůj rostoucí potenciál nejlépe využije pro práci ve straně a případně na některé vrcholné politické, exekutivní pozici, následně si myslím, že bude skvělým kandidátem na prezidentský úřad,“ vysvětlil Lebeda, proč Dienstbiera nepodporuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…