Druhé kolo senátních voleb začalo. Z prvního jde zatím vítězně ANO

01.10.2022 8:01

V Česku začal druhý den závěrečného kola letošních senátních voleb. Volební místnosti se otevřely dnes v 08:00. Hlasování skončí o šest hodin později. Jeho výsledky včetně jmen 24 nových či staronových senátorů by měly být známy před setměním.

Druhé kolo senátních voleb začalo. Z prvního jde zatím vítězně ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

V úvodním kole senátních voleb, které se konalo před týdnem společně s obecními volbami, byli zvoleni tři kandidáti. Mandát obhájili díky zisku nadpoloviční většiny hlasů senátoři za Prahu 6 a Bruntálsko, nového senátora mají na Orlickoústecku.

Hlasovat dnes mohou ti z 2,5 milionu voličů, kteří se do volebních místností nedostali v pátek. Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti.

První volební kolo vyhrálo hnutí ANO, které má své finalisty v 17 obvodech. ODS má své kandidáty v devíti obvodech, KDU-ČSL v šesti, TOP 09 ve třech stejně jako senátoři z klubu Starostů, SPD má jednu finalistku. I díky ní je jisté, že opoziční strany kvůli vzájemným duelům obsadí v druhém kole dvě senátorská křesla, vládní koalice pak jedno.

V prvním kole díky znovuzvolení získal mandát pro opozici Ladislav Václavec (ANO), zatímco vládní tábor obdobně posílili Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů a Petr Fiala (navržen KDU-ČSL) z uskupení Společně pro kraj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…