Firmy budou trestně odpovědné. Senát schválil příslušný zákon

27.10.2011 12:45

Při závažném porušení zákona by firma mohla skončit. Senátoři totiž dnes odsouhlasili vládní návrh, podle kterého budou firmy trestně odpovědné. Tresty za porušení zákona se budou vztahovat jak na vedení firem, tak i na zaměstnance. Normu ještě dostane k podpisu prezident.

Firmy budou trestně odpovědné. Senát schválil příslušný zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Soudy by společnosti podle nového zákony mohly pokutovat, zabavit jim majetek a v krajním případě je i zrušit. Změny by měly platit od příštího roku.

Předsedkyně senátorů za TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová připomněla, že jsme jedna z mála evropských zemí, kde firmy dosud nebyly trestně odpovědné.

„Návrh zákona se očekával velmi dlouhou dobu. Myslím si, že jsme jedna z posledních zemí, která přijímá trestní odpovědnost právnických osob. Moc se o tom nemluví, ale týká se to například i měst. Už dávno měl tenhle zákon být," zdůraznila Paukrtová.

Návrh zákona, který patří k evropským standardům, přineslo ministerstvo spravedlnosti v čele s Jiří Pospíšilem. Poslanecká sněmovna zákon schválila před měsícem.

Vláda tuto průlomovou změnu trestního práva, která má přispět k boji proti organizovanému zločinu a korupci, zdůvodnila českými závazky vůči EU nebo Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Firmy budou moci být podle zákona stíhány pro téměř osm desítek trestných činů. "Proviní se, jestliže trestný čin spáchá její manažer, zaměstnanec nebo jednatel, pokud by tím firma získala prospěch," upozornil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Firma nebo organizace má být odpovědná i tehdy, když se konkrétní viník nenajde. 

Tresty i za provozování nepoctivých sázek a padělání peněz
        

Firmy by mohly být od příštího roku trestány například za legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo neoprávněné držení jaderného materiálu. Vláda do výčtu zařadila i kuplířství sexuální nátlak, pohlavní zneužití a dětskou pornografii. Firma či společnost by v těchto případech nebyla trestána za "výkon samotného aktu", ale za případnou organizaci, uvedl Pospíšil. 
    
Firmy by podle ministra měly být trestány hlavně majetkovou sankcí, případně zákazem činnosti nebo zákazem přijímání dotací. Trest zrušení firmy by měl být použit v případech, pokud by její činnost spočívala hlavně v páchání trestné činnosti. Soud bude moci firmě v rámci trestu také zakázat, aby se podílela na veřejné zakázce nebo aby se o ni ucházela.

Horní hranice takového zákazu bude až 20 let. Padnout může na firmu, která spáchala trestný čin, když se ucházela o zakázku nebo se na ní podílela. Peněžitý trest má mít formu denní sazby ve výši 1000 až dvou milionů korun. 
    

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…