Mám už dost toho, co předvádí veřejnoprávní média! Veleba vypustil revoluční návrh

13.02.2015 12:35

Nelíbí se vám vysílání České televize nebo Českého rozhlasu? Neplaťte koncesionářské poplatky. Zdá se vám to jako kacířská výzva? Zatím ano, ale možná již počátkem příštího roku to bude realita. Revoluční novelu zákona o televizních a rozhlasových poplatcích totiž navrhuje senátor Jan Veleba.

Mám už dost toho, co předvádí veřejnoprávní média! Veleba vypustil revoluční návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Česká televize je placena z televizních poplatků, které musí platit i ten, jenž ji nesleduje. Jak Jan Veleba konstatuje, jde tedy o nucenou televizní daň, kterou je navíc nucen platit i ten, proti kterému se lže. „To je jednání v rozporu s dobrými mravy. Proč by lidé měli financovat protiprávní činnost vůči sobě? Vzpomeňme na nezákonnosti v době totality 1939-45 i po roce 1948, kdy popravení, respektive jejich dědici museli platit náklady nezákonného výkonu trestu smrti. Řada lidí nerada platí z donucení státu České televizi televizní poplatek za vysílání, které obsahuje lži anebo prostě proto, že České televizi nevěří či se jim obsah vysílání nelíbí,“ řekl senátor ParlamentnímListům.cz.

Co ho k takovémuto radikálnímu rozhodnutí vedlo? „Víte, já sleduju veřejnoprávní média již delší čas, nyní samozřejmě více, protože jako senátor to mám i v obsahu své práce. Poslední dobou však vidím, jak moc se situace zhoršuje. Impulsem pro to, abych na takovém zákonu začal pracovat, bylo mé vystoupení v pořadu ČT Hydepark někdy kolem 20. listopadu loňského roku. Nestačil jsem se divit, jaké metody se tam praktikují k ovlivňování názoru diváků. Když mně poté přišlo asi 400 reakcí od lidí, kteří pořad sledovali a byli rozhořčeni jeho průběhem, poznal jsem, že jde o významnou koncesionářskou skupinu lidí, co nejsou s tím, jak hlavně Česká televize vede zpravodajství. A že s tím chtějí něco udělat. Já jako senátor to tedy cítím jako svoji povinnost,“ pokračoval dál Veleba.

I proto nyní navrhl, aby televizní a rozhlasový poplatek neplatily osoby, které byly vysíláním České televize či Českého rozhlasu postiženi po dobu 5 let. Skupin, které by od poplatku mohly být zproštěny, je ale víc – rozebereme je detailněji dále. Tato první se týká především těch, co by ve veřejnoprávním médiu vystoupili a cítili se poškozeni. Samotný fakt poškození bude muset uznat Rada České televize, jako její orgán, a Rada Českého rozhlasu, jako jeho orgán, nebo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, což je státní orgán, který má v působnosti zákonnost a monitorování rozhlasového a televizního vysílání, nebo soud.

Místo vojny taky bylo možné náhradní plnění, poukazuje Veleba

Návrh senátora Veleby pak dále umožňuje těm, co by byli nespokojeni s veřejnoprávními médii, náhradní plnění za televizní a rozhlasovou daň.

„Jestliže stát dříve dokonce umožnil náhradní plnění za povinnou vojenskou službu z důvodu výhrady svědomí a zavedl civilní službu, tím spíše by měl umožnit náhradní plnění i zde, když řada osob může mít výhrady, i z důvodu svého svědomí, k vysílání České televize a Českého rozhlasu. Je nesprávné takové osoby nutit finančně se podílet na daném vysílání. Aby byla zajištěna vážnost úmyslu náhradního plnění, je toto plnění stanoveno na 1,2násobek výše příslušného poplatku. Toto navýšení zabrání i případnému spekulativnímu chování, kdy by někdo měl v úmyslu takto činit pro získání daňové výhody v rámci daně z příjmů za poskytnutí daru na daňově uznatelné účely,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz detaily Jan Veleba.

Náhradní plnění by tak muselo být poskytnuto na kulturní účely nebo televizní a rozhlasové vysílání (Radio Proglas, Televize Noe). Příjemcem by mohly být příspěvkové organizace státu (Moravské galérie), kraje nebo obce (Městské divadlo Brno, Národní divadlo Brno, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Filharmonie Brno) nebo právnické osoby s veřejnou prospěšností.

Peníze nejen do místních divadel, ale také třeba do regionálních studií a redakcí

A to není vše. Návrh Veleby má dále umožňovat nově platit televizní či rozhlasový poplatek také ve prospěch příslušného regionálního studia České televize či Českého rozhlasu. „Neměnil by se tím příjem této částky pro Český rozhlas či Českou televizi, ale zohlednilo by se spojení obyvatel s konkrétním regionem, kde žijí a kde příslušné studio působí. To umožní poplatníkům, aby podporovali především to vysílání, které sledují a poslouchají v rámci České televize či Českého rozhlasu,“ domnívá se senátor Jan Veleba.

Novelu zákona předloží senátoři SPO, KSČM a Severočech, zájem o jeho podporu prý projevil též senátor ČSSD Miroslav Nenutil. (Jan Veleba je od března 2014 předsedou SPO, od roku 2014 je  předsedou Senátorského klubu, složeného právě z uvedených stran - SPO+KSČM+Severočech, pozn. red.). „Chceme samozřejmě, abychom získali podporu celým politickým spektrem,“ prozradil Veleba. Ten je totiž nespokojený mimo jiné také s tím, že je údajně hlavně v ČT stupňovaná jednostrannost zpravodajství vedoucího proti prezidentu Miloši Zemanovi.  

Pokud by zákon získal podporu v Senátu i v dolní sněmovně Parlamentu ČR, platit by začal od příštího roku – tedy od ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…