Nadcházející jednání Evropské rady zamotalo senátorům hlavu

06.10.2011 13:24

Senátoři se zasekli na tom, zda mají schválit dokument Informace vlády České republiky o pozicích vlády na jednání Evropské Rady konané ve dnech 17. a 18. října 2011. Jde o to, že představitelé eurozóny se mají v Bruselu poradit o tom, jak budou postupovat v případě hrozící krize eurozóny poté, co krachují rozpočty některých států EU. Dluhovou krizi není schopno zmenšit zvláště Řecko. Senátory ale vládní dokument strhl k debatě o dani z bankovních transakcí a o eurobondech, tedy o společných dluhopisech EU pro zadlužené země.

Nadcházející jednání Evropské rady zamotalo senátorům hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Jednání Evropské rady a zasedání hlav států a vlád eurozóny se má uskutečnit v Bruselu, v pondělí 17. a úterý 18. října 2011. Místopředsedkyně senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) za debatním pultíkem v Senátu k této akci ale uvedla, že tento bod je nejdůležitějším bodem dne, i když to na první pohled nevypadá.  

„To, co se nyní rozhodne v Evropské unii, tak to ovlivní mnoho z nás tak, že si to ani neuvědomujeme.....Ta zpráva ale podle mne není v takové podobě, abych o ní mohla hlasovat," zmínila v horní komoře Gajdůšková.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD bude zřejmě nutné se k tomuto tématu, tedy krizi eurozóny a potažmo i k informacím vlády k bruselskému setkání, někdy vrátit a přijmout jasné usnesení. „Nejpozději na pozdější schůzi s takovým usnesením přijdu," připomněl Štěch.

Související:

Senátoři nakonec projednávání tohoto bodu přerušili a vrátí se k němu až po polední pauze, tedy ve 14:00 hodin. Poté se budou věnovat novele tzv. školského zákona, který mění charakter předškolního, základního, středního, i vyššího odborného a jiného vzdělávání.

Třetím bodem odpoledního jednání je pak druhá část zdravotní reformy, tedy návrh zákona o zdravotních službách, návrh zákona o zdravotnické záchranné službě a návrh zákona o specifických zdravotních službách. Zákony připravil ministr zdravotnictví Leoš Heger a dá se předpokládat, že je osobně senátorům představí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…