Nečas tvrdí: Přímou volbu prezidenta stále chceme. ČSSD nevěří

23.10.2010 9:55

Kolem přímé volby prezidenta se strhla podivná slovní válka. Odstartoval ji vcelku nevinně premiér Petr Nečas. V úterý totiž řekl, že kdo nechce Paroubka na Hradě, ať podpoří ve druhém kole senátních voleb ODS. Podle levice ale právě tímto prohlášením bortí Nečas přímou volbu hlavy státu. Předseda vlády ovšem tvrdí, že to není pravda a je to naopak ČSSD, kdo chce nechat tuto volbu opět na parlamentu.

Nečas tvrdí: Přímou volbu prezidenta stále chceme. ČSSD nevěří

"Veřejnost se může velmi podivit ve chvíli, kdy levice získá teoretickou prezidentskou většinu 141 hlasů, jak rychle sociální demokraté zapomenou na přímou volbu prezidenta. Takže, kdo nechce Jiřího Paroubka na Hradě, ať jde volit a dá hlas našim kandidátům. Nebo kandidátům koaličním, tam kde nejsou kandidáti ODS," řekl v úterý Petr Nečas a chtěl tak vyburcovat pravicové voliče, aby přišli i ke druhému kolu senátních voleb.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ovšem v reakci na to uvedl, že jeho strana od přímé volby necouvne ani o píď. „V případě, že ČSSD získá senátní většinu, bude i nadále přímou volbu prezidenta podporovat," slíbil lídr ČSSD.

"To je stejné strašení, jako kdybychom my říkali, že přijdou s Topolánkem," komentoval pak vzápětí v pořadu České televize Události komentáře kandidát do Senátu Zdeněk Škromach. Jako jednoho z možných kandidátů, kterého by ČSSD podpořila, vidí Sobotka ekonoma Jana Švejnara. Toho socialisté neúspěšně prosazovali už v prezidentské volbě v roce 2008.

Paroubek tvrdí, že Nečas je hysterický

I Paroubek sám kontroval tím, že o prezidentský úřad nemá zájem. "On (Nečas) prostě lže, až se mu nikoliv od úst, ale od huby práší, a dokázat je to nesmírně snadné. Prezidentské většiny dosáhneme, pokud máme 141 hlasů poslanců a senátorů. Pokud se nemýlím, levice má ve sněmovně 82 hlasů, takže i kdyby v Senátu ovládala dalších 41 křesel, bude to 123 hlasů. A 141 mínus 123 je 18, to je rozdíl, který by chyběl jakémukoliv kandidátovi levice, ať už by se jmenoval Miloš Zeman nebo Vladimír Špidla. Jiří Paroubek do funkce prezidenta kandidovat nechce a nebude," zareagoval pro ParlamentníListy.cz bývalý předseda ČSSD.

Nečas prý opět nezklamal. „V prvním zátěžovém testu po volbách opět neprošel. Politik a premiér by měl vystupovat rozvážně, pan Nečas předvedl ukázkovou hysterii," dodal k tomu Paroubek.

Prý přímou volbu naopak nechce koalice

Ve spojitosti se slovními přestřelkami se ovšem vyrojily spekulace, že naopak sama koalice už nebude mít zájem na přímé volbě. To ale Nečas rázně odmítá.

Premiér k přímé volbě odpověděl na dotaz čtenářky Pavlíny v rubrice Parlamentních Listů.cz Profily politiků. Pavlínu totiž také zajímalo, jak to vše bude. „Když nebude Senát oranžovým, ale koaliční, co bude s přímou volbou prezidenta? Budeme si ho v roce 2013 už volit sami?" zeptala se čtenářka.

„Koalice prosadí přímo volbu prezidenta tak, aby proběhla v roce 2013. I proto usilujeme o koaliční Senát," odvětil na to Nečas. Ke spekulacím o Paroubkovi se však nevyjádřil.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Sledujte online sčítání hlasů druhého kola senátních voleb. Konečný výsledek se očekává do několika hodin po 14. hodině, kdy se volební místnosti uzavřou. Volební účast je zatím zhruba pětinová.


Dále k volbám:

  • Ve volebních komisích probíhají sázky. O nejnižší účast
  • Nuda za dva tisíce. Díkybohu za občerstvení, smutní volební komisař
  • Člen volební komise potvrdil: Falšovat výsledky voleb je možné
  • Volební komise v Ostravě prchají před žloutenkou
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…