Nehorázné svinstvo! Škromach mluví o ohrožení demokracie

30.01.2014 7:00

Když už nemá člověk co ztratit, tak se radikalizuje. Protože už mu na ničem pořádně nezáleží. A to je nebezpečí, které naší společnosti hrozí hodně vážně. Historie nás poučuje, že v takových dobách nastupují extremismy, totalitní režimy, diktatury. Tato slova pronesl senátor ČSSD Zdeněk Škromach. Možná někoho může překvapit, že v souvislosti s exekucemi v Česku.

Nehorázné svinstvo! Škromach mluví o ohrožení demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

„Podhoubí pro nástup diktatur vytváří strach. Což je přesně ten temný pocit, který v lidech dnes narůstá. Přitom řada lidí ani není přímo ohrožena exekucí, ale mají pocit, že jsou přesto tímto jevem ohroženi a mají z toho strach, protože způsoby a metody exekutorů jsou většinou tak otřesné, že to v lidech vyvolává napětí, odpor, obavy a nespokojenost, a pak volají po radikálních řešeních. Situace je v tomto směru už tak vážná, že ji považuji za ohrožení naší demokracie,“ uvedl senátor Zdeněk Škromach před Vánocemi pro server s názvem Divnej svět.

Vzhledem k tomu, že i ParlamentníListy.cz v minulosti opakovaně uváděly informace o formování Exekuční domobrany, o připravovaných blokádách exekutorských úřadů i plánovaném jarním protestu, který je také namířený právě proti exekutorům, dají se slova senátora brát opravdu velmi vážně.

Nová naděje v nové vládě?

„Víte, kdo nemá nic, nemá už také co ztratit. Proto se tyhle jevy, pokud se s exekucemi tak, jak v Česku probíhají, nic nezmění, mohou objevovat a zesilovat,“ řekl ParlamentníListům.cz Škromach.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí
Podle něj se dá očekávat, že se situací kolem exekucí v Česku bude snad nyní zabývat právě nově jmenovaná vláda Bohuslava Sobotky. „Myslím, že si každý uvědomuje to, jak je tento problém široký a samozřejmě v sobě skrývá například tu pomyslnou otázku: Co bylo dřív, zda slepice či vejce. Pravdou je, že se lidé zadlužují, ovšem otázkou je, do jaké míry jde skutečně o nezodpovědné zadlužování a do jaké míry může jít o jedince, kterým nic jiného nezbývá. Pokud si půjčují na zaplacení nájmu – je to velký problém. Chybí nám totiž sociální bydlení, které by mělo být dostupné právě lidem, kteří se ocitnou v nouzi. Jenomže když není, z čeho mají pak nájemné zaplatit?“ poukazuje na mezery, které současný systém má, senátor sociální demokracie Zdeněk Škromach.

Podle něj je řada záležitostí kolem exekucí u nás velkým tématem k diskuzi, ale zároveň také značně palčivým problémem k rychlému jednání. „Vše je otázkou filosofie společnosti, jak na problematiku nahlížet, ale jistě stojí za to jednat o tom, aby exekutoři měli například místní příslušnost. Pomohlo by to jak samotným dlužníkům, kterým by nenarůstaly náklady do horentních sum, ale i těm slušným exekutorům. V současné době není tajemství, že hodně pohledávek skupují velcí exekutorští žraloci a kvůli tomu, že mají sídlo mnohdy ve velmi vzdáleném městě od dlužníka, dlužník zaplatí zbytečně náklady navíc. O tom, že malé dluhy – například za MHD – ničí lidi, poněvadž narůstají do tisíců až desetitisíců, ani nemluvě. Stálo by tedy jistě za úvahu také zvážení toho, zda by neměl platit náklady za vymáhání stát – a nikoli ten dlužník – jako je to například v Německu. Pravdou však je, že by tím pádem na vymáhání dluhů přispíval daňový poplatník – což je právě nutné zvážit a prodebatovat – vést o tom polemiku. A to skutečně rychle, než ten problém vyústí k nějakým dramatickým koncům,“ pokračoval dál ve svém vyjádření k dané věci pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu.

Naléhavost problematiky si uvědomuje zřejmě delší čas. I proto se nebojí používat i velmi drsná slova. Například věty ve smyslu: „Hyenám je jedno, že lidi ekonomicky úplně zničí.“

Co mimo jiné také uvedl v předvánočním rozhovoru pro Divnej svět senátor Zdeněk Škromach?

  • „Sociální demokracie rezignovala na pozici strany, která chrání nemajetné a slabé lidi před zvůlí silnějších. Například jednou ze zásadních věcí, které jsme trestuhodně zanedbali, je hrozná situace v oblasti exekucí. Jen jsme o tom tak akademicky plkali, ale vůbec jsme nepřesvědčili lidi, že s tou děsnou nespravedlností něco chceme opravdu udělat. A přitom lidé úplně oprávněně vnímají exekuce v dnešní podobě jako státem legalizované rozkrádání majetku – a to zejména chudých lidí.“
  • „Dluhy se mají platit, to musí být od začátku jasné všem, i těm dlužníkům, kteří byli na základě trestuhodně špatných zákonů okrádáni se souhlasem státu. Ale musí se to dít normálně a lidsky. Člověk by měl být předně vždy náležitě upozorněn na to, že má dluh. A měl by mít alespoň dvě upozornění a různé možnosti ho splatit ještě předtím, než se to vůbec dostane k exekutorovi. Tady je podle mě právní úprava stále ještě nedostatečná.“
  • „Dnes u nás platí naprosto neadekvátní praxe, kdy ze stokoruny dluhu může být se vším příslušenstvím nakonec platba klidně deset nebo dvacet tisíc. To je absurdní nehoráznost. Jsou země, kde soudy prohlašují takovou praxi za nemravnou a zakazují ji. U nás se ale stalo zvykem, že lidé bez skrupulí a bez svědomí bohatnou na chudobě lidí, protože jim to špatné zákony dovolují.“
  • „Některé druhy byznysu se už přímo zaměřily na ekonomickou likvidaci seniorů a sociálně slabých občanů. Tito zloději chránění zákonem mají u chudých lidí totiž jistotu, že své nemravné peníze z nich dostanou, protože kterýkoli exekutor bez nejmenší výčitky svědomí exekuuje těmto lidem důchody a sociální dávky. Takovým hyenám je úplně jedno, že ty lidi třeba už nadosmrti ekonomicky totálně zničí, ožebračí je, uvrhnou je do hladu. Podle zákona vědí, že mají od státu povoleno nechat jim zabavit dávky, takže zloději jsou si jisti, že jim mají co vzít. Jestli to ti lidé přežijí nebo zemřou hladem, je jim naprosto lhostejné.“

Velkou problematikou je pak podle Zdeňka Škromacha i to, že exekutorům vlastně již nyní přispívají nepřímo k jejich příjmům daňoví poplatníci. Jak? Třeba tím, že mají možnost obstavit sociální dávky či důchody.

Proč mají daňoví poplatníci přispívat exekutorům k jejich pohádkovým ziskům?

„Státem vyplácené sociální dávky a také důchody by měly být vyňaty z pravomoci exekutorů, prostě by na ně exekutor nesměl sáhnout. Ty náklady nakonec na pomoc ožebračeným lidem zůstávají totiž zase na státu, protože ten se musí (nebo by měl) zase postarat o ty lidi, které exekutoři oberou. Takže exekutoři obírají i stát. Jednou přímo, když seberou lidem státní peníze, sociální dávky nebo důchody, a podruhé když tím násilně ten stát zase nutí, aby vydával ze své kasy další peníze na podporu těch lidí. Na sociální dávky by se prostě nemělo sahat. To jsou státní peníze, určené pro lidi v nouzi na jejich živobytí, nejsou v žádném případě určeny na luxusní život exekutorů. To by mělo být jedním z nejdůležitějších opatření,“ říká také senátor Škromach.

A dodává, že celý systém exekutorů je proto nutné postavit pod nekompromisní a přísnou státní kontrolu, tvrdý dohled a regulaci.

Je si však moc dobře vědomý toho, jak silní za dlouhá léta exekutoři jsou a jak silnou mají v různých sférách podporu. Přesto se Škromach domnívá, že musí být změna reálná.

Nehorázné svinstvo, označil současný stav Škromach

„Vždyť se tady děje vůči lidem nehorázné svinstvo! Snahy o změny narazí určitě na obrovský odpor soukromých exekutorů, s tím se musí počítat. Vždyť se bavíme o tom, že je nutné je připravit o jejich současné miliardové příjmy, takže se budou jistě tvrdě bránit. A možná ještě tvrději se bude bránit i advokátská lobby, která má společně s exekutory také zajištěny mnohamiliardové nemravné příjmy z ožebračování lidí. I když se o nich nemluví tak často jako o exekutorech…“ pokračoval dále Škromach.

Varoval pak před tím, že se jistě budou dále objevovat v hojné míře informace o tom, jak se u nás zhorší v mnoha ohledech situace, pokud nebudou moci „úřadovat“ v takové míře jako nyní. Jistě je možné očekávat, že budou tvrdit, jak se bez nich zhorší situace…

„To jsou ale nesmysly. Protože pokud by měli budoucí státní exekutoři velmi podobné pravomoci na vymáhání dluhů jako ti soukromí, a jen nemohli lidi okrádat o tisíce nebo desetitisíce korun kvůli pětistovce dluhu, změnit by se pro věřitele nemělo nic. Anebo možná ano, ale spíše k lepšímu, poněvadž to bývá často věřitel, na kterého se kvůli vymáhaným poplatkům za náklady (které se vymáhají prvotně) nakonec ani nedostane, poněvadž dlužník po řadě měsíců už prostě prostředky nemá nebo zmizí do takzvané šedé ekonomiky. Účinní ve vymáhání by státní exekutoři měli být stejně jako ti soukromí. Jen by měli postupovat podle normálních lidských a nikoli podle zvrácených pravidel,“ uzavřel Zdeněk Škromach.

Ano, před lety jsem zákon podpořil. Byla to chyba, přiznal senátor

Přiznal pak ještě to, že on sám před lety při přijímání zákona o soukromých exekutorech tuto normu podpořil. Prý však v dobré víře, že radikálně zlepší tehdejší tragickou situaci v podnikatelské sféře, kdy takříkajíc nikdo neplatil nikomu. Na základě dnešních zkušeností to ale považuje za chybu.

Navíc, jak přiznal i v již výše citovaném rozhovoru pro Divnej svět, se dokonce ani nevyplnila očekávání, která panovala ohledně toho, jak soukromí exekutoři zlepší situaci. Mohou tak být podle něj nyní zticha. Právě dluhy mezi firmami, o které právě tehdy, při přijímání zákona o soukromých exekutorech, šlo nejvíce, nejenže nebyly zlikvidovány, jak si od soukromých exekutorů tolik lidí slibovalo, ale situace se dokonce pořád zhoršuje. Menší firmy, které pracují jako subdodavatelé, si stěžují, že velké firmy jim neplatí; nebo platí, ale často s obrovským zpožděním. Malé firmy tak vlastně nedobrovolně (a nesmírně levně) úvěrují ty velké obry.

„Když jim namítnete, že mají dluh vymáhat přes soukromého exekutora, tak se vám hlasitě vysmějí, protože řeknou, že pokud to udělají, už nikdy nedostanou žádnou zakázku, jsou v branži odepsaní. Takže se dostáváme k obrovskému paradoxu, že vlastně to nejdůležitější, kvůli čemu kdysi vznikali a byli vylobbováni soukromí exekutoři, dnes nefunguje. Exekutoři se tak nyní hojí na malých, chudých lidech, často závislých na sociálních dávkách, u kterých mají jisté, že z nich ty peníze vytřískají,“ uvedl senátor Škromach.

Pozor, když stát nažene lidi do úzkých, je zaděláno na malér

Tím vším jsou tak Češi zahnáni do kouta a vzniká živná půda pro extremismus.

„Obávám se toho. Nejhorší situace ve společnosti nastaly totiž vždy v dobách, když byli lidé zaháněni do úzkých, když je surovost státu nahnala do situací, ve kterých se domnívali – a neřeším, jestli oprávněně nebo neoprávněně – že z nich už nemají úniku. Přesně to nyní také cítí kvůli exekucím většina lidí,“ zakončil Škromach výčet důvodů svých obav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…