Nehoráznost a porušení slibu. Okamura to schytal od Přemysla Sobotky

04.01.2013 19:52

Poté, co Ústavní soud nevyhověl návrhu Tomia Okamury, aby byla přímá volba prezidenta odložena, senátor veřejně vystoupil a prohlásil, že „termín voleb vyhrál nad právem“. Někteří kandidáti na prezidenta ale vidí v Okamurových slovech nedostatečnou úctu a respekt.

Nehoráznost a porušení slibu. Okamura to schytal od Přemysla Sobotky
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

„Respekt k rozhodnutí Ústavního soudu považuji za samozřejmost u každého ústavního činitele. Neúcta, kterou dnes projevil Tomio Okamura vůči této instituci, je nehorázná. Kladu si otázku, zda pan Okamura vůbec pochopil smysl senátorského slibu, který před nedávnem složil,“ uvedl Přemysl Sobotka. Odkazoval tak na senátorský slib, kde se slibuje zachování Ústavy a zákonů.

I Karel Schwarzenberg poznamenal, že v demokratické společnosti by mělo být samozřejmostí respektovat Ústavní soud. „To je jeho názor. Když někdo něco prohraje, často se s tím neumí smířit,“ uvedl k Okamurovým slovům pro ParlamentníListy.cz.

Podobně ani další kandidát Vladimír Franz nesdílí Okamurovy pochybnosti nad rozhodnutím soudu. „Vážím si rozhodnutí Ústavního soudu,“ prohlásil.

Pokud by se nakonec stalo, že by soud dal Okamurovi v jeho stížnosti vůči prováděcímu zákonu za pravdu, ale volby by přesto proběhly, podle Franze by to o volbách nic nevypovídalo. „Samozřejmě můžou být nějaké dílčí nedostatky, ale kvůli jednomu stromu nejde kácet celý les,“ dodal pro ParlamentníListy.cz

Jakou váhu by pak ale měly výsledky voleb? Karel Schwarzenberg si není jist. „To je na soudcích, já takový znalec ústavního práva nejsem,“ připustil.

Naopak kandidátka Jana Bobošíková by se ztotožnila spíše se slovy Tomia Okamury. „Já bych to neřekla až tak ostře. Ale je nám líto, že pan senátor Tomio Okamura nebyl vrácen do volby,“ poznamenala k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který naopak ji do volby vrátil a kvůli jehož rozhodnutí se Okamura obrátil na soud ústavní.

Jelikož mu ale odmítl žádost na posun voleb, je spíše pravděpodobné, že senátorovi nevyhoví ani ve stížnosti. Podle Bobošíkové to vyvolává pachuť pochybností. „Není to ani tak problém Ústavního soudu jako spíše samotného zákona,“ míní. Zákon totiž považuje za paskvil.

I proto pro ParlamentníListy.cz uvedla, že již nyní volby působí jako pochybné a špatně provedené. „Pan Sobotka je senátor a zákon prošel Senátem, a tak se mu nedivím,“ okomentovala jeho kritická slova vůči Okamurovi. „Komu prošel rukama, tak je naprostý farizej,“ dodala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…