Okamura hřímá: Za metanol musí padnout i hlavy politiků. Nehlídali to

15.09.2012 15:15

Sám si nechal vypálit několik desítek litrů slivovice, která nosí dokonce jeho jméno. I když má prý kořeny na Moravě, kde si téměř každý druhý pálí slivovici, teď má vztek.

Okamura hřímá: Za metanol musí padnout i hlavy politiků. Nehlídali to
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

„Kvůli metylalkoholu tady umírají lidé. Někdo nahoře si to proto musí odskákat. Měla by z toho být vyvozena odpovědnost některých politiků, neboť selhala státní kontrola,“ říká Tomio Okamura.  

V momentě, kdy v pátek večer ministr zdravotnictví s okamžitou platností zakázal prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky, byl známý podnikatel a také adept na senátorský post Tomio Okamura takzvaně u toho. Nedělal ale nějaké křoví ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi, seděl právě v hospodě.

„Já jsem se v posledních dnech hodně pohyboval po několik městečkách na Zlínsku v rámci senátní kampaně. Včera večer jsem byl zrovna v Tlumačově, a seděl jsem v tamní hospodě, když ve zprávách v televizi vyhlásili tu prohibici. Okamžitě se mne tamní hospodský ptal, co má dělat. V tu dobu byly v hospodě desítky lidí a personál hned začal lomit rukama, že z hlediska tržeb to je špatný,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Tomio Okamura, který kromě hospod na Zlínsku navštěvuje například i tamní dětské domovy.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

„Je pravda, že hodinu po vyhlášení prohibice přijeli policisté a začali obcházet a kontrolovat. Dělali si i zápis,“ vypověděl své poznatky přímo takzvaně z placu podnikatel. Prý se jej tamní hospodský také tázal, jak dlouho zákaz potrvá a nechtěl věřit pak tomu, že i několik týdnů.

Oni ti Moraváci si pálí sami

„Na Zlínsku se nyní pohybuji neustále, a tak vím, že hospodští jsou zklamaní z této situace, neboť jim to vše v zásadě snižuje tržby. Lidé jsou tady sice taky hodně zklamaní, protože by si rádi panáka dali, ale i tak musím konstatovat, že to Moraváci berou tak trochu s nadhledem a úsměvem, neboť si panáka dají doma. Každý tady totiž má doma slivovici,“ poznamenal dále Okamura.

A pak se pustil do kritiky, nikoliv ale těch, co pálili alkohol na černo, ale do státních orgánů a politiků.

„Je evidentní, že to pančování alkoholu ´jelo´ už dřív. Je tady totiž laxní přístup kontrolních orgánů a odpovědných politiků, kteří by nyní měli z toho všeho vyvodit odpovědnost svou a taky šéfů příslušných orgánů. Když se taková věc stane na západě, tak odstupují i ti vysocí politici. Vždyť jsou tady mrtví lidé za něco, co měl kontrolovat stát, a to není legrace!“ hřímal Okamura.

Copak nevěděli o skladu ve Zlíně?

„Mne na tom hlavně zarazilo to, že naše státní orgány, třebaže o tom věděly již dávno, že se pančuje alkohol, se stále tvářily, že o tom nevědí. Pak se tady přímo ve Zlíně objevil obrovský sklad, kde se pančuje. To není náhoda, o tom se muselo vědět! A jestli o tom kontrolní orgány nevěděly, tak je to velké pochybení a laxnost,“ upozornil Okamura.

Podle něj se již léta ví, že se k nám pašuje nejenom alkohol, ale že se prodávají i nekolkované cigarety, či padělané oblečení. To vše je ale také nedůslednost kontrolních státních orgánů.

„To, že by za to měly padat hlavy mnohem výše, je tady více než jasné. My si platíme služby státu, že nám zajišťuje základní servis, abychom nejedli závadné potraviny, aby si naše děti nehrály se závadnými hračkami z Číny. Mne připadá, že ty naše orgány na toto vše vždy přijdou až na základě velkých kauz a na základě nějakých upozornění, což je špatně. Je tady ale evidentní, že když je to velkého rozsahu, tak to tady muselo být už dříve. Je tady potřeba být velmi důsledný a někoho za to potrestat,“ dodal k tomu podnikatel.

Slivovici dával jen jako dárek

Podle něj dát si panáka – to přece někdy udělá každý. „Já taky, neboť moje maminka je z Moravy. Já jsem si také tu svou slivovici pálil v oficiální palírně. Mne osobně se ale zákaz prodeje nijak netýká. Já jsem totiž žádný oficiální prodej mé slivovice nedělal. Nikde se tak nedistribuuje a ani neprodává. Je to pouze můj dárek pro příznivce, a i to jsem teď zastavil,“ doplnil.

Lahve stahovali přes noc

Připomeňme, že obchodní řetězce již včera večer začaly okamžitě stahovat alkohol z prodeje, zákaz respektují i oslovení provozovatelé restaurací, či internetoví prodejci. Kdo zákaz poruší, hrozí mu pokuta až tři miliony korun, nebo dočasné uzavření provozovny. Z regálů během noci na dnešek začali stahovat tvrdý alkohol například hypermarkety společnosti BILLA, Kaufland, Globus, Interspar nebo Albert.

Podle mimořádného opatření ze dne 12. září měli provozovatelé stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent alkoholu.

Tomio Okamura o přípravě "jeho" slivovice - video na Youtube:

Otrávený alkohol už připravil v Česku o život 19 lidí. Policie již obvinila jedenáct lidí, na jednoho distributora, který ve Zlíně dodával pančovaný alkohol, byla v pátek uvalena vazba. Policisté prý obviněné řadí do kategorie takzvaných dealerů, ne obyčejných prodejců.

Prohibice, ať už částečná, nebo úplná, není v československé a české historii novinkou. Prodej tvrdého alkoholu a vína byl zakázán za komunismu při každých volbách. Udržel se i během parlamentních voleb v roce 1992, kdy se smělo prodávat jen deseti a méně stupňové pivo. Hlavní město Praha vyhlásilo prohibici i o komunálních volbách v roce 1994.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…