Populární politik ODS se bojí, že EU ustoupí Vladimiru Putinovi. A přidává poznámku o Zemanovi a jeho muži

31.12.2014 12:13

ROZHOVOR Senátor a populární starosta plzeňského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner hodnotí se stručností jemu vlastní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současný rok na tuzemské politické scéně. Všímá si vlády, prezidenta, ale i mluvčího Hradu.

Populární politik ODS se bojí, že EU ustoupí Vladimiru Putinovi. A přidává poznámku o Zemanovi a jeho muži
Foto: Archiv L. Aschenbrennera
Popisek: Lumír Aschenbrenner

Anketa

Očekáváte v roce 2015 předčasné sněmovní volby?

85%
15%
hlasovalo: 27308 lidí

Jak byste hodnotil činnost vlády a parlamentu v tomto roce. Bylo to lepší oproti minulým letům či srovnatelné? Nebo horší?

Nebudu zlý a ohodnotil bych ji jako srovnatelnou. Ale přes navenek vystavovaný dojem solidnosti a pracovitosti vzhledem ke svým ideovým východiskům a složení budoucnosti naše země neprospívá.

Myslíte si, že vláda v novém roce vydrží, nebo budou nějaké razantnější změny?

Jsou-li tím míněny změny personální tak určitě. Volby nejsou vyjma případných předčasných v dohledu a nutnost působit kompaktním dojmem nebude tak veliká. A pokud někdo vlastní skutečnou moc, bude ji chtít určitě i legalizovat.

Čeho se obáváte v novém roce z hlediska mezinárodní situace?

Že Evropská unie ustoupí pod nějakými pseudodůvody od sankcí vůči putinovskému Rusku.

Bude podle vás pokračovat rozkol mezi Hradem a ministerstvem zahraničí ohledně cest pana prezidenta na východ?

Pan prezident se i vzhledem ke svému věku nezmění, takže důvody k rozkolu budou trvat. Jen možná nebudou tak otevřeně veřejně prezentovány jako dosud.

V lednu chce Miloš Zeman pozvat do republiky řadu vysokých zahraničních činitelů v souvislosti s výročím Osvětimi. Je moudré zvát i Vladimira Putina?

Výročí Osvětimi se panu prezidentovi samozřejmě pro takovéto pozvání hodí. Záleží i na vlastním průběhu celé akce a přístupu k Putinovi ze strany ostatních účastníků.

Jak se naše společnost staví k porušování lidských práv – zaznamenal jste nějaký významný posun?

Myslím, že část naší společnosti, které porušování lidských práv vadí, je stabilní. Snad se bude rozrůstat i o přicházející další mladé generace.

Myslíte si, že hnutí ANO, a především Andrej Babiš bude dále válcovat politickou scénu u nás a jde podle vás stále stát řídit jako firmu"?

Politická scéna válcovat" jde, dokud to dovolují voliči. Ale žádné stromy nerostou do nebe a ani stát nelze řídit jako firmu. Ostatně uvidíme po "účetních závěrkách" v nejbližších letech.

Co vás v tomto roce na politické scéně nejvíce pobouřilo a naopak pobavilo?

Ne snad přímo pobouřilo, ale způsob výkonu funkce panem prezidentem se mi zdá poněkud nešťastným. Dost se bavím při sledování žehlení těchto výkonů jeho tiskovým mluvčím – panem Ovčáčkem. Jen nevím, kdo by měl dělat tiskového mluvčího jemu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…