Přemysl Sobotka: Stali jsme se pro voliče nečitelní. Bývalé vedení by mělo zcela zmizet

11.01.2014 4:55

Senátní volby na Liberecku vyhrál Přemysl Sobotka čtyřikrát. Stal se dokonce předsedou Senátu. V současnosti je jeho místopředsedou, což je nejvyšší politická funkce v držení ODS. Přesto od něj v úterý 7. ledna 2014 na tiskové konferenci v Liberci zaznělo: „Po debaklu v parlamentních volbách odstupuji z funkce předsedy regionální organizace ODS a také člena Výkonné rady ODS.“

Přemysl Sobotka: Stali jsme se pro voliče nečitelní. Bývalé vedení by mělo zcela zmizet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

Přesto ručník do ringu ještě úplně nehází. V Senátu ostatně bude působit ještě tři roky. „Budu se maximálně snažit změnit mediální obraz ODS. Aby se vrátila do pozic, ve kterých jsme byli. Jsme nyní jasnou a čitelnou opozicí. Své pravicové názory můžeme říkat natvrdo a kritizovat vznikající vládu. Nemusíme se ohlížet na žádného koaličního partnera. Největší chyba, která se odehrávala v posledních letech, byla, že ODS se stala podobrazem koaliční politiky a nebyla samostatnou politickou stranou. Stali jsme se pro voliče nečitelní, a to chceme napravit,“ zdůraznil.

Obří porážka občanských demokratů

Špatný volební výsledek ODS nebyl při podzimních předčasných parlamentních volbách žádným překvapením. Přesto to, že se do Poslanecké sněmovny nedostane žádný její kandidát, se asi nečekalo. Vypovídající je řeč čísel. Zatímco při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 získali občanští demokraté v Libereckém kraji hlasy 83 647 voličů, což činilo 38,81 procent ze všech odevzdaných, před pár týdny už hodilo do urny modrým volební lístek jen 14 087 lidí. Stačilo to z pohledu ještě nedávno dominantní politické strany na žalostných 6,95 procent. Za sedm let ubylo ODS v kraji přes 69 tisíc voličských hlasů...

Plody koaliční vlády sklidí někdo jiný. Kvůli osobnímu selhání Petra Nečase

„Doplatili jsme na několikaleté vládnutí v době krize. Třeba výsledek deficitu státního rozpočtu je vynikající, i když vím, že to běžného občana vůbec nezajímá. Osobním selháním Petra Nečase jsme se dostali do situace, že plody koaliční vlády bude sklízet někdo jiný. Je to chyba, která se, doufám, už nikdy nebude opakovat,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Přemysl Sobotka.

Svůj názor, proč ODS v posledních volbách dopadla mizerně, sdělil i jeho nástupce ve funkci šéfa krajské ODS, frýdlantský starosta Dan Ramzer. „Jak se vnímala korupce na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde je stíhaný náměstek Šiška? Kdo za to byl zodpovědný? Ne Drábek, Schwarzenberg či Kalousek. Ale Petr Nečas,“ zmínil. A pokračoval i do vlastních řad. „Pan Babiš teď prohlásil, že nechce s daněmi rok nic dělat. Ale nám také nic nebránilo si tohle dát do programu. Ale nikoho to nenapadlo,“ uvedl.

Sobotkova éra začala v listopadu 1989

Přemysl Sobotka to dotáhl z libereckých politiků rozhodně nejdál. Šest let (2004 - 2010) šéfoval Senátu a stále je jeho místopředsedou. Poprvé do něj byl zvolen v roce 1996, celkem čtyřikrát za sebou. Do politiky vstoupil už v bouřlivých listopadových dnech v roce 1989, kdy padl komunistický režim. Hlavními oporami „sametové“ revoluce byly v Liberci dvě instituce – Divadlo F. X. Šaldy a nemocnice. V ní právě pracoval mladý lékař Přemysl Sobotka. V centru tehdejšího libereckého dění se pohyboval také pravicově založený Miloš Sabáček. „Přemysl Sobotka byl kultivátorem místního občanského fóra. Jsem rád, že jsem ho poznal a mohl s ním spolupracovat. V politice si zachoval svou tvář,“ vyznal se ParlamentnímListům.cz jinak nesmlouvavý kritik současných politických poměrů. ODS volil jen do roku 2000. „Pak už jsem chodil jen k senátním volbám a volil právě Přemysla,“ prozradil.

Vzestupy a pády krajské ODS

V Občanské demokratické straně je Přemysl Sobotka od doby jejího založení v roce 1991, od vzniku Libereckého kraje šéfoval regionální organizaci až doteď. I v Libereckém kraji ODS zpočátku dominovala, měla dva první hejtmany – Pavlíka a Skokana. V roce 2004 získala v krajských volbách 36 procent hlasů. Už o čtyři roky později přichází první, i když těsná, porážka v rámci oranžového tsunami, kdy kromě Prahy vyhrává ČSSD ve všech krajích. Pak už přichází pád. Krajské volby 2012 umísťují ODS až na páté místo s 9,26 procenty hlasů.

Potupa při prezidentské volbě. I kvůli nezájmu vedení ODS

Ještě větší Waterloo však čeká libereckého lékaře a pravicového politika v první přímé prezidentské volbě, kde se ocitá až jako třetí od konce s necelými čtyřmi procenty. „Bylo to vůči Přemkovi nefér, že ho centrální vedení podpořilo až tři dny před volbami a do té doby se tvářili, že nic neexistuje,“ durdil se na již zmíněné tiskovce Dan Ramzer.

Stejný názor měl těsně po prvním kole prezidentské volby i jeho kolega, starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). „Jeho strana se za něj nepostavila jako celek. Navíc to schytal i za politiku, kterou ODS na Liberecku předvádí řadu let,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Podobně se tehdy vyjádřil i levicově zaměřený bývalý jablonecký senátor František Vízek. „Přemysl Sobotka není žádným lumpem. Ale je v čele liberecké ODS a je zodpovědný za to, co se dělo na liberecké radnici za občansko demokratického primátora Jiřího Kittnera,“ objasnil.

Jablonečan Vízek tak naráží na nešťastný Liberec, který se nyní potýká s velkým, více než dvoumiliardovým dluhem. A ten vznikl právě v době panování ODS na liberecké radnici. Částečně se o tomto problému, konkrétně o libereckých dluhopisech, zmínil i nový krajský šéf Ramzer. „Dnes to vypadá jasně. Ale když se o dluhopisech rozhodovalo, někdy v roce 2005 či 2006, vše vypadalo na ekonomický růst. Liberec dluhopisy plánoval s nulovým růstem a oni mají dvanáctiapůlprocentní propad. Což opravdu nikdo nečekal,“ vysvětlil.

Postavil se Klausovi i Topolánkovi

Za slušného muže považují Přemysla Sobotku i jeho názoroví oponenti, natož pak spolustraníci. „Je velice lidský, férový a spravedlivý. Tak jsem ho poznal. Zanechal ve mně dojem, že je to člověk, kterému se dá věřit,“ ohodnotil ho před časem ParlamentnímListům.cz liberecký občanský demokrat a bývalý předseda místních Mladých konzervativců Štěpán Křeček. „Věřím mu. Na nic si nehraje. Vzal si kecky a šel s nám do chléva,“ sdělil místopředseda liberecké Agrární komory Robert Erlebach. „Navíc není zbabělý. Což dokázal, když se postavil Klausovi i Topolánkovi,“ připomněl.

Politická kariéra založená na antikomunismu

Už od počátku své politické dráhy se Sobotka ostře vyhraňoval proti komunistickému režimu. Například v prezidentských primárkách v červnu 2012 Sobotka (ještě netuše, jaký bude volební výsledek) prohlásil: „Pokud bych se stal prezidentem a ve volbách vyhrála levice, která by chtěla sestavit vládu s komunisty, raději abdikuji z pozice prezidenta,“ sliboval. K tomu přidal srovnání komunistů s nacisty.

Což značně rozčílilo předsedkyni libereckých komunistů Danu Lysákovou. A na Sobotku práskla, že těsně před listopadem 1989 studoval VUML – Večerní univerzitu marxismu leninismu. Ten to poté vysvětloval tím, že tam musel docházet proto, aby mohl působit jako lékař v liberecké nemocnici. „Měl jsem tři možnosti. Vstoupit do KSČ, nebo odejít z nemocnice, kde jsem byl primářem rentgenologie, nebo absolvovat školení, které jsem stejně prodělal jako každý jiný vysokoškolák. Nemusím se za to stydět, protože to byla běžná a otravná praxe. Jen neznalost anebo zlý úmysl srovnává členství v KSČ s Večerní univerzitou marxismu leninismu,“ napsal Sobotka do ParlamentníchListů.cz.

Odstupuji. Ale chci ještě přispět ke zlepšení obrazu ODS

Vraťme se do žhavé, pro ODS ne příliš příznivé současnosti. „Po debaklu v parlamentních volbách odstupuji z role předsedy regionu a člena Výkonné rady ODS. Jde o moje vlastní dobrovolné rozhodnutí,“ oznámil Sobotka. „Ještě tři roky ale budu působit v Senátu, jehož jsem místopředsedou. Což je nyní nejvyšší ústavní funkce, kterou ODS má. Budu se maximálně snažit změnit mediální obraz ODS, aby se vrátila se do pozic, ve kterých jsme byli,“ řekl.

„Nyní jsme jasnou a čitelnou opozicí. Takže můžeme své pravicové názory říkat natvrdo a kritizovat vznikající vládu. Nemusíme se ohlížet na žádného koaličního partnera. Největší chyba, která se odehrávala v posledních letech byla ta, že ODS byla podobrazem koaliční politiky a nebyla samostatnou politickou stranou. Stali jsme se pro voliče nečitelní, a to chceme napravit,“ zdůraznil Přemysl Sobotka.

Do vedení musí přijít noví lidé

Za pár dní čeká v Olomouci občanské demokraty možná přelomový volební kongres. „Je velká tendence, aby do vedení přišli noví lidé, kteří přinesou novou myšlenku a rétoriku. Z bývalého vedení by tam neměl zůstat nikdo,“ je přesvědčen Přemysl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…