Přemysl Sobotka zakročil proti knížeti: ODS pod Kalouskem nepřikládá

22.07.2012 13:00

ROZHOVOR Nepolitický politik neexistuje, každý má své názory. Doufám, že v debatách budou kandidáti na prezidenta říkat, co si skutečně myslí, a ne populisticky co si nejvíce přejí lidé slyšet, doufá Přemysl Sobotka. Ohradil se proti výroku ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že za problémy jeho kolegy z TOP 09 Miroslava Kalouska stojí ODS.

Přemysl Sobotka zakročil proti knížeti: ODS pod Kalouskem nepřikládá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Oznámil jste zahájení své prezidentské kampaně, jejíž ostrá část vypukne na podzim. Jak bude vypadat?

Mojí prioritou je osobní kontakt s občany. Budu chodit na mítinky na náměstích a odpovídat na dotazy lidí. Druhá část kampaně je mediální.

Jdete do boje o prezidentský post jako sportovec. Dle vašich slov je teď stav 0:0. Jak ohodnotíte své soupeře?

Zásadně nebudu komentovat své soupeře, protože bych jim tím dával větší sílu. Až na jednoho jsou všichni kryti nějakou politickou stranou, ačkoliv mnozí deklarují, že jsou bez jejich vlivu. A i ten jeden má za sebou dvanáctiměsíční historii, kdy byl pod vlivem dvou politických stran. Takže z mého pohledu nepolitická politika a nepolitický politik neexistují. Každý z nás má určitý politický názor a věřím, že v těch debatách budou všichni říkat, co si skutečně myslí. A ne populisticky co si podle průzkumů přejí lidé nejvíce slyšet.

Petr Nečas z vaší ODS je dva roky premiérem. Obstál podle vás ve své funkci?

Nebudu hodnotit premiéra ani jednotlivé ministry. Za ty dva roky se podařilo uskutečnit velké množství reformních kroků, které zaručují, že se nedostaneme do dluhové pasti, jako se to děje v jiných zemích, a že krize nebude u nás tak dramaticky cítit. Jsme samozřejmě součásti Evropské unie a evropští politici už by si měli uvědomit, že zachraňovat nezachranitelné je investice, která propadne sítem.

Když už jste nakousl Evropskou unii. Současný prezident Václav Klaus se vůči ní výrazně vymezuje, je vnímán jako euroskeptik. Jak na Evropu nahlížíte vy?

Patřím mezi eurorealisty. Jsem rád, že jsme v Evropské unii. Evropa by se měla vrátit ke čtyřem svobodám, na kterých vznikla. A přestat spekulovat o jakýchsi federálních uskupeních nebo o jednotném státě. Pokud by Evropa tímto směrem šla, byl bych první, kdo by podpořil referendum, aby se občané země rozhodli o dalších krocích.

Nechcete se sice vyjadřovat k jednotlivých ministrům. Přesto si neodpustím se zeptat na ministra financí Miroslava Kalouska, který se v posledním období chová značně podivně. Jak to ukázal při svém obhajování své kolegyně Vlasty Parkanové, kdy telefonoval kdekomu a jeho slovník, jak zveřejnil bývalý liberecký krajský hejtman Petr Skokan, je značně vulgární? Vám nevadí takovéto počínání ministra?

Je to slovník pana Kalouska. Já bych podobný nikdy nepoužil. Chci ale zdůraznit, že jde o problém TOP 09. Poslední výroky pana předsedy této strany Schwarzenberga, kdy řekl, že za tím stojí ODS, jsou totální nesmysl. Ostře proti tomu protestuji.

Za čím konkrétně, za stíháním Vlasty Parkanové?

To ani ne, ale že si přiléváme benzin do mediálního ohně. Není to pravda. Nikdy jsme nechtěli, aby měl náš koaliční partner situaci zhoršenou. Ten problém musí řešit oni a nesvalovat ho na nás.

Jako jediný vrcholný představitel ODS jste se stavil velice rezervovaně k náhlému odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila premiérem Nečasem. Už jste dostal nějaké přesnější informace, proč k němu došlo?

Nikoliv. Více informací jsme nedostali. Pan premiér se takto rozhodl. Dále je nebude vysvětlovat. Je to jeho právo jako premiéra. Kapitola byla uzavřena, a jestli se mi to libí nebo ne, je v této chvíli zcela nezajimavé.

Přemysl Sobotka zahajuje prezidentskou kampaň

První historické primárky na prezidentskou kandidaturu naší největší pravicové strany ODS vyhrál současný místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. V souboji dvou vysokých mužů, bývalých volejbalistů, porazil europoslance Evžena Tošenovského. Přemysl Sobotka zaujal ostrou protikomunistickou rétorikou. „Než bych jmenoval komunisty do vlády, raději abdikuji z případného postu prezidenta,“ tvrdil. Tím naštval komunistickou libereckou krajskou předsedkyni Danu Lysákovou, která na Sobotku práskla, že těsně před listopadem 1989 studoval VUML – Večerní univerzita marxismu-leninismu, jak ParlamentníListy.cz informovaly dříve. „Nechtěla jsem proti němu používat starých hříchů. Ale nejednal korektně. Dlouhodobě nás napadá dost nevybíravým způsobem. Celá jeho kariéra je od začátku založená na primitivním antikomunismu. Co se týče VUMLu, lékaři ho studovat nemuseli, stejně tak nebylo jejich povinností být v KSČ. Studium VUMLu byl předstupeň ke vstupu do strany. Přemysl Sobotka měl podle pamětníků velký zájem o toto studium,“ uvedla. Sám Sobotka svoji účast na studiu bagatelizuje. „Doktoři, kteří byli v liberecké nemocnici nestraníci, museli absolvovat tu šílenost, poslouchali jsme tam to samé, co jsme už slyšeli na vysoké škole,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz.

Sobotkovi se vyčítá, že nemá výrazné názory. „Přemysl Sobotka neměl nikdy vlastní myšlenku. Když vezmeme trend našich prezidentů Masaryk – Beneš – Havel – Klaus, tak je úplně mimo,“ domníval se Zdeněk Joukl, politický veterán z Desné.

Na adresu Přemysla Sobotky však padají i pochvalná slova. „Přemysl Sobotka je ze všech kandidátů – spolu s Milošem Zemanem – nejzkušenější. Je velice lidský, férový a spravedlivý, aspoň tak jsem ho poznal. Zanechal ve mně dojem, že je to člověk, kterému se dá věřit,“ vysvětlil pro redakci předseda libereckých Mladých konzervativců Štěpán Křeček. Zastání přichází Sobotkovi i z jiných kruhů. „Znám ho velice dobře. Velmi mu věřím. Je to člověk, který si vzal kecky a šel s námi do chlíva, na nic si nehraje. Navíc je politicky zkušený. Není zbabělý, což dokázal, když se postavil Klausovi i Topolánkovi,“ konstatoval zemědělec Robert Erlebach, místopředseda liberecké krajské agrární komory.

Zda se Přemysl Sobotka stane prezidentem rozhodnou voliči. Zatím ho v průzkumech veřejného mínění předstihují Jan Fischer, Miloš Zeman i Jiří Švejnar.

Občanští demokraté v Liberci chtějí vyhrát krajské volby

„Naším cílem je krajské volby v Libereckém kraji vyhrát a získat post hejtmana,“ sdělil jednoznačně cíl občanských demokratů jejich liberecký krajský šéf Přemysl Sobotka. ODS v Libereckém kraji měla už dva hejtmany. Historicky úplně prvním se stal Pavel Pavlík v roce 2000. O čtyři roky později ho vystřídal jeho tehdejší stranický kolega, dnes známý poslanec Věcí veřejných Petr Skokan. Při posledních volbách ODS v Libereckém kraji poprvé nevyhrála. Nejvíce hlasů dostali – stejně jako ve všech krajích s výjimkou Prahy – sociální demokraté a hejtmanem se stal Stanislav Eichler. ODS se poprvé ocitla v opozici, což chce nyní změnit. Jejich lídryní je Eva Bartoňová. V úplně první liberecké vládě působila jako náměstkyně hejtmana Pavlíka. Poté se přesunula do Prahy. Od roku 2005 je náměstkyní ministra školství. Zažila jich osm. „Každý byl jiný, se všemi jsem měla korektní vztahy,“ vysvětlila nekonfliktní Bartoňová. Někteří jí byli bližší. Velmi si chválí současného ministra školství Fialu. „To je excelentní ministr. Problémy jsem neměla ani s ministryní Kopicovou, kladný vztah jsem měla k ministrovi Liškovi,“ objasnila. Jako případná hejtmanka se chce zaměřit na hospodaření kraje. „Občané musí v současnosti šetřit, ale vedení kraje své výdaje naopak zvyšuje. Toto plýtvání chceme zastavit,“ zdůraznila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…