Reforma zdravotnictví se u senátorů zasekla. Filipiová: Nechtěli měnit zajeté

29.09.2011 16:59

Český rozhlas ve svém zpravodajství připomněl, že sociální a zdravotní výbor Senátu během čtvrtka projednal zákony zdravotnické reformy, které již schválila sněmovna. Jenže i když reforma ministra zdravotnictví Leoše Hegera v dolní komoře prošla, v „levicovém“ Senátu to tak jednoduché už nebude. Senát tak asi normy vrátí, což podle senátorky Daniely Filipiové doporučil dnes právě výbor pro zdravotnictví a sociální politiku.

Reforma zdravotnictví se u senátorů zasekla. Filipiová: Nechtěli měnit zajeté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Filipiová na konferenci Vize 2020

Senát by se měl druhou částí zdravotní reformy zabývat na své příští schůzi. Očekává se, že levice, která má v Senátu většinu, ale navrhované zákony nepodpoří a vrátí je se změnami poslancům. Senátoři z výboru ale dle senátorky Filipiové měli vskutku zajímavé vysvětlení k tomu, proč tak učiní.

„Jestli bych měla vyjmout podstatu toho všeho, která mě tedy nesmírně zarazila, tak to byla víceméně obhajoba toho 45 let starého zákona. Zdůvodnění tam zaznělo i to, že lékaři jsou na to zvyklí a proč měnit něco, co je zajeté." řekla rozhlasu překvapená senátorka Filipiová, která je předsedkyní senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

„Balík zdravotních zákonů, který jsme dneska projednávali na výboru a budeme projednávat na jednání pléna, je o něčem jiném, "vysvětlila pak Filipiová k tomu, že první fázi zdravotnické reformy, zavádějící například nadstandardní péči nebo zvyšující poplatek v nemocnici, dnes právě podepsal prezident Klaus.

„Tam je nosný nový zákon o zdravotních službách, který má nahradit 45 let starý zákoník, podle kterého dneska zdravotnictví funguje," upřesnila dále Filipiová.

V Senátu se nediskutuje, zákony se jen vrací

Filipiová ale nesouhlasí s kolegy z výboru v tom, že by se „zajetý" zákon neměl měnit. A to hlavně proto, že se od doby původního zákona změnilo politické i společenské klima. Podle ní je také třeba změnit zdravotnictví tak, aby se v něm dokázaly najít finanční rezervy a aby se v něm posílila role pacienta, což má nový zákon umožnit.

Senátorka ODS si ale povzdechla nad jednou věcí a to je určitá „nepracovitost" horní parlamentní komory.

 „Obávám se, že dneska je Senát v takové pozici, kdy se tady nediskutuje, kdy se tady říká hromada věcí, ale není to nic konstruktivního. Je to taková kritika pro kritiku a Senát se v podstatě ´baví´ tím, že zákony vrací zpátky do sněmovny, ale zamítnuté. Kdyby tam alespoň probíhaly pozměňovací návrhy, tak bych to chápala, ale ostentativní zamítání mi přijde trošku úsměvné," dodala Filipiová.

Odpoledne výbor projednával zákony sociální reformy. Kvůli reformám se dnes také sešla i tripartita.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…