Romští pohlaváři téměř objali "rasistického" senátora: On má pravdu

25.01.2012 15:52

V Senátu se dnes konalo jednání zástupců romské iniciativy z Nového Boru s dvěma členy horní komory českého parlamentu Jaroslavem Doubravou z hnutí Severočeši.cz a Karlem Kapounem z ČSSD. Senátory s žádostí o setkání oslovili sami Romové. Chtěli s nimi prodiskutovat možná řešení problémů na severu Čech. Obě strany se překvapivě ve svých názorech většinou shodovaly.

Romští pohlaváři téměř objali "rasistického" senátora: On má pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Předseda Česko-romského sdružení Štefan Gorol s žádostí o setkání oslovil přímo senátora Doubravu, protože z jeho mediálních vystoupení prý pochopil, že to s řešením romské problematiky myslí vážně.

Spolu s Gorolem se schůzky zúčastnil také předseda správní rady Romské hospodářské komory ČR Miroslav Tancoš a Pavel Danys, tiskový mluvčí Společné občanské iniciativy z Nového Boru, který reprezentoval majoritní obyvatele.

O Štefanu Gorolovi již ParlamentníListy.cz před časem informovaly. Ten se totiž po zastřelení romského útočníka důchodcem v Tanvaldu nechal slyšet, že to byla poprava. Na jednání v Senátu to však omlouval tím, že ten výrok pronesl v emočním vypětí.



Romové souhlasí se senátorem Doubravou

Celé jednání se neslo v přátelském duchu. Neshody, tvrdé hádky a rozepře, které by mohl někdo čekat, se rozhodně nekonaly. „Čekal jsem, že se tu budeme dohadovat, ale nic takového se nestalo, byl jsem mile překvapen,“ uvedl po skončení jednání senátor Doubrava. Naopak se Romové s většinou jeho názorů shodovali a při jednání si mnohdy vzájemně notovali.

„O Romech mluvíte pravdu, pane senátore, máme stejnou myšlenku. Nikdo nemůže chtít pobírat sociální dávky jen tak zadarmo, aniž by za to něco odvedl,“ prohlásil při schůzce šéf Česko-romského sdružení Štefan Gorol. Spolu se svými kolegy vyjádřil přesvědčení, že senátor Doubrava je jeden z mála politiků, který o romské problematice nejen mluví, ale chce skutečně pomoci.

Doubrava dlouhodobě na problémy s Romy, především v severních Čechách poukazuje. „Dostáváme se do situace, a já na to poukazuji delší dobu, kdy se lidé bojí takováhle napadení ohlásit ze strachu, že se Cikáni vrátí a zmlátí nebo okradou je znovu. A to vše v situaci, kdy si vláda pohrává s myšlenkou snižovat stavy policie," uvedl například v jednom ze starších rozhovorů pro ParlamentníListy.cz.



„Jak je možné, že skupina cikánských kluků přepadne jiného kluka, okradou ho, a rodiče se bojí to oznámit a rodiče se bojí to ze strachu z pomsty oznámit? Takové případy se stávají a lidé z mého obvodu mi to říkají," uvedl také v minulosti našemu serveru senátor.

Jaroslav Doubrava svým hostům v Senátu také zmínil, že oni jsou jediní romští aktivisté, kteří sami o schůzku s ním požádali. „Vždycky mě někdo za něco zkritizuje nebo obviní z rasismu, a když mu nabídnu osobní setkání, abychom to prodebatovali, už se neozve,“ zalitoval senátor.

Problémy musí řešit jednotlivé obce, vláda na to kašle

O řešení se podle všech zúčastněných musí starat především jednotlivé obce, protože ty znají konkrétní problémy a mohou je napomoci efektivně řešit. „Různé celostátní organizace a vládní rady pouze čerpají velké peníze a neřeší vůbec nic, to se musí řešit odspodu, vládě je to jedno. Tyhle rady jsou k ničemu a měly by se zrušit,“ míní Miroslav Tancoš z Romské hospodářské rady.

Senátor Doubrava zdůrazňoval hlavně návrh, který by podle něho nebyl nijak složitě realizovatelný a především by ušetřil veřejné prostředky. „Dlouho mluvím o tom, že obce si platí drahé firmy, které se starají o udržování pořádku a přitom je tu potenciál, aby byly místo toho najímáni lidé, kteří nemohou sehnat práci,“ řekl za souhlasného přikyvování romských aktivistů Doubrava.

Obě strany se shodly na tom, že velkým problémem je výchova romských dětí. Takzvané zvláštní či speciální školy podle nich nejsou ničím špatným a určitě by se neměly rušit, naopak. Podle senátora Karla Kapouna je nutné zajistit dětem z problémových rodin různou zájmovou činnost, tak aby co nejvíce volného času trávily mimo domov, kde jsou často vedeni nevhodným způsobem.

Město zaplatilo romským dětem tábor, ty za to uklízely v ulicích

Fungující příklad k tomu dal Miroslav Tancoš, který před časem pořádal tábor pro mladé Romy. „Zajistili jsme dětem tábor, který měl vyjít asi na šedesát tisíc korun. My jsme na to měli jen asi polovinu, tak jsme oslovili město, zda by nám druhou část neposkytlo. Ovšem s tím, že všichni, kteří pojedou, si to pro město odpracují. Vedení s tím souhlasilo a tak se všichni účastníci sešli, dostali jsme nářadí a uklízeli město. Z rozhlasu do toho pustili romské písničky a to jste měli vidět, s jakou chutí děti pracovaly,“ vedl s nadšením Tancoš.



Jediná třecí plocha mezi senátory a romskými aktivisty byla zpočátku v jednom z návrhů, který Romové předložili. Podle nich by měl Parlament přijmout zákon o sociálním podnikání, kdy určité procento veřejných zakázek je povinně ze zákona přidělováno firmám či podnikatelům, které většinově vlastní Romové. Za příklad dávali USA, kde byl tento nástroj zaveden pro černošské obyvatele.

Senátoři Kapoun i Doubrava ale Romům namítli, že tímhle způsobem se to pojmout nedá, protože by to znamenalo upřednostňovat jednu menšinu na úkor ostatních, tedy takzvanou pozitivní diskriminaci.

Zástupci Společné občanské iniciativy z Nového Boru budou nyní po dohodě se senátory všechny diskutované návrhy dále rozpracovávat a jednat o nich. Nakonec by měl vzniknout jakýsi plán řešení, pro který se budou senátoři snažit získat širší podporu v Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…