Senátní nováček Veleba: Neuvěřitelné, že může i ODS zmizet z mapy

21.10.2012 20:10

Agrárník Jan Veleba, který se poprvé dostal do Senátu, soudí, že občanští demokraté se už téměř „odvařili“. Pod taktovkou „skvělého“ vedení Petra Nečase míří prý k vymazání z politické mapy.

Senátní nováček Veleba: Neuvěřitelné, že může i ODS zmizet z mapy
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Jan Veleba stojí v čele Agrární komory už osm let. Je tak mediálně známý, často se totiž vyjadřuje ke kvalitě a úrovni potravin, které se objevují na pultech českých obchodů. A právě to mu prý, coby jednomu z nezávislých kandidátů, kteří v senátních volbách slavili velký úspěch, pomohlo. „Lidé mě znají z médií, také mi ale prospěla kontaktní kampaň, více než měsíc jsem byl od rána do večera mezi lidmi," prozradil ParlamentnímListům.cz Veleba tajemství svého úspěchu.

Co se týče velkého náskoku, který nad svými soky získali i další nezávislí kandidáti, třeba podnikatel Tomio Okamura nebo známý bojovník proti korupci Libor Michálek, ten je podle Veleby logický.

Lidé jsou znechuceni. Volí alternativy

„Voliči jsou krajně nespokojeni s tím, co předvádí zavedené strany, jsou doslova znechuceni tou pokleslou politikou, kterou předvádí," vysvětluje Veleba důvod, proč Češi volili jiné alternativy, než aby volili zástupce etablovaných stran.

Konec ODS?

Ty se podle něho do jisté míry „odvařily". Jako příklad lze uvést ODS. „Nechce se mi věřit, že by tato strana mohla zmizet z politické scény. Ale má k tomu nakročeno," tvrdí Veleba s tím, že hlavním kořenem propadu občanských demokratů je jejich šéf, premiér Petr Nečas.

Nečasovy urážky

„Nečas je slabý, navíc neumí vůbec jednat a pomáhá si urážkami. Když jsme s ním my jako Agrární komora chtěli jednat ohledně zelené nafty, vzkázal nám, že s kolchozem jednat nechce," řekl ParlamentnímListům.cz posmutněle Veleba, který tvrdí, že ODS je zcela odtržena od lidí a reality. 

Stejně tak však další vládní pravicová strana, TOP 09. U té, potažmo u celé vlády, může za výrazně klesající popularitu prý zejména ministr financí Miroslav Kalousek.

Cynický Kalousek se prý lidem vysmívá

„Na odklonu od lidí se podepsal i Kalousek. Nepopulární opatření jsou nutná, ale musí je dělat lidi, kteří mají nějaký kredit. Kalousek je ale dělal s cynismem, voličům se téměř smál," vysvětluje Veleba, proč se pravicová vláda Čechům tak znechutila.

Levice podle něho reálně tolik hlasů, kolik obdržela, nemá. Dostala je ale jen proto, že lidé nechtějí volit pravici. A tak ti, kteří by jí ještě v minulosti svůj hlas dali, nyní zůstali raději doma. Nebo vhodili do urny hlas pro někoho jiného. Třeba právě nezávislého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…